Mosaic agroforestal al Parc Agrari de la Conca d’Òdena. PATXI URIZ | DIPUTACIÓ DE BARCELONA
Mosaic agroforestal al Parc Agrari de la Conca d’Òdena. PATXI URIZ | DIPUTACIÓ DE BARCELONA

Els bancs de terres gestionats per la Diputació de Barcelona amplien la seva superfície un 30%

La iniciativa impulsa la recuperació de finques en desús, el relleu generacional i l’emprenedoria agrària.

Els bancs de terres gestionats per la Diputació de Barcelona han crescut un 30% en els darrers dos anys i ja compten amb 648 hectàrees disponibles per a activitats agrícoles i ramaderes. Aquesta iniciativa pionera impulsa la recuperació de terres en desús i fomenta noves oportunitats per al sector primari.

Del total de terres, més de la meitat (63%) són pastures, amb 408 hectàrees. Les finques forestals representen gairebé el 23% (149 hectàrees), mentre que els conreus (que inclouen terres arables, oliveres, fruiters, vinyes, horta i fruita seca) sumen 91 hectàrees, un 14% de la superfície disponible.

L'interès per incorporar-se al camp a través dels bancs de terres també ha augmentat notablement. Enguany, hi ha registrats 89 sol·licitants. D'aquests, 18 s’han interessat arran de la publicació de la nova web del Banc de Terres i de les jornades informatives celebrades al Parc Agrari de la Conca d’Òdena.

 

Una iniciativa pionera a Europa

Els Bancs de Terres, una iniciativa pionera a Europa que la Diputació de Barcelona recolza a nivell tècnic i econòmic des del 2018, tenen com a objectiu recuperar finques en desús, afavorir el relleu generacional i estimular l’emprenedoria agrària. Les parcel·les disponibles es concentren principalment dins dels espais i parcs agraris de la província, on s’han identificat 12.147 hectàrees abandonades o improductives.

La iniciativa compta amb una plataforma digital que facilita la connexió entre persones propietàries i interessades, un mecanisme que agilitza l'accés a la informació i els tràmits de transmissió de parcel·les.

Xesco Gomar, president delegat de l'Àrea d'Espais Naturals i Infraestructura Verda de la Diputació de Barcelona, destaca: “El projecte va més enllà de protegir l’activitat agrícola i ramadera: contribueix a preservar el paisatge i la sostenibilitat ambiental, regenerant ecosistemes, reduint el risc d'incendis i potenciant la biodiversitat”.  

Per a més informació sobre els bancs de terres que impulsa la Diputació de Barcelona, pots escriure a Pere Navarro, enginyer de la Direcció Territorial Agrària de la corporació.

Finca del banc de terres. PATXI URIZ | DIPUTACIÓ DE BARCELONA
Enllaços relacionats
Comparteix
Et pot interessar

Uneix-te a la revolució més deliciosa!

Vols estar al dia de les últimes novetats del programa Barcelona Agrària?  Subscriu-te al nostre butlletí digital!

Omple el breu formulari que trobaràs a continuació i rebràs al teu correu electrònic una selecció de notícies, entrevistes, informes i publicacions que segur que t’interessen.

Vull subscriure'm!