El Berguedà va viure ahir l’arrencada oficial del primer escorxador mòbil de l'Estat espanyol. Instal·lat en un camió, el nou equipament recorre les petites explotacions d’oví i cabrum del Bages, el Berguedà, el Moianès i Osona i fa que pastors i ramaders no hagin de viatjar centenars de quilòmetres per sacrificar els seus animals. Segons els experts, la reducció del temps de viatge redueix notablement l’estrès del bestiar i, com a conseqüència, millora la qualitat de la carn, a més de disminuir la despesa econòmica i l’impacte ambiental del transport.
Ara mateix hi ha dues explotacions que han aconseguit l’autorització necessària per poder fer ús de l’escorxador mòbil, però està previst que ben aviat s’hi afegeixin una desena més, a mesura que vagin assolint els requisits normatius. Per començar, els ramaders que vulguin que els visiti el camió han de comptar a la seva explotació amb una zona neta, pavimentada i tancada per evitar que hi accedeixin altres animals mentre s’hi està treballant. Un cop allà, el vehicle ha de poder connectar-se a l’aigua i l’electricitat. I, per suposat, tots els animals que calgui sacrificar han de disposar de traçabilitat individual.
Un equipament únic
L’escorxador mòbil de la Catalunya Central ha costat 96.000 euros, que han estat cofinançats per la Diputació de Barcelona i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) en el marc del projecte BCN Smart Rural. També ha comptat amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i el Departament de Salut, que, entre altres funcions, han ajudat a identificar els requisits normatius i els han adaptat a la mida de les explotacions per tal de facilitar la feina tant als petits ramaders del territori com al titular de l’escorxador. L’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA) ha estat la principal impulsora d’un equipament pioner a Catalunya i a Espanya.
Per garantir el bon funcionament de l’escorxador, ha calgut estudiar amb deteniment tot el procés de sacrifici i especejament dels animals i, de fet, el camió que l’acull s’ha hagut de redissenyar completament. A l’interior del vehicle s’han habilitat diverses zones diferenciades per àrees netes i brutes, així com una càmera de fred per guardar les canals fins que són expedides per una porta lateral. A l’exterior de l’escorxador trobem una plataforma elevadora i diverses cledes metàl·liques que actuen com a tancat per a quatre o cinc animals, depenent de la seva grandària.
El nou servei dóna resposta a una demanda històrica dels petits ramaders de la demarcació de Barcelona, que davant el progressiu tancament dels escorxadors municipals de baixa capacitat, tenen cada cop més dificultats per trobar espais de sacrifici propers que acceptin el seu bestiar i no es limitin a treballar amb els grans grups agroalimentaris.
La col·laboració institucional, clau en l’èxit del projecte
La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural va presidir l’acte d’arrencada oficial de l’escorxador mòbil, que el va relacionar amb una «aposta ferma per la sostenibilitat del territori». Teresa Jordà va destacar que «a través de l’administració, i en connivència amb altres agents, hem de donar sortida a la viabilitat i la competitivitat del sector ramader, pel que representa per a la cohesió territorial i la sostenibilitat del nostre país». En aquest sentit, la consellera va recordar la importància de donar suport a la ramaderia extensiva i als productes de proximitat, i va anunciar que l’escorxador inaugurat ahir «és només el primer de molts que vindran».
Per la seva banda, el president d’ARCA va subratllar la singularitat de l’escorxador mòbil, que «és un projecte únic a Catalunya i a l’Estat espanyol». Francesc Lluch es va mostrar molt satisfet de comprovar que la instal·lació ja està en funcionament i va expressar la voluntat de seguir recolzant els petits productors agroalimentaris del territori amb «formatgeries petites i obradors compartits. Hem de lluitar perquè al mercat hi hagin productes de proximitat i de qualitat».
A continuació, Ramon Bach, secretari tècnic de l’Associació Nacional de Criadors d’Oví de Raça Ripollesa i un dels promotors de l’escorxador mòbil, va assenyalar que el nou equipament «permetrà mantenir la gent al territori i aturar el tancament d’explotacions d’oví, un sector molt envellit. Hem de treballar per aconseguir que les nostres explotacions siguin viables, per tal que el relleu generacional sigui possible». Bach va apuntar a la venda directa de carn a les pròpies granges com a mesura clau per revaloritzar els productes de les petites explotacions ramaderes.
Finalment, el coordinador d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona va subratllar la importància del sector primari en la preservació del paisatge. Segons Jordi Padrós, «el paisatge agrari és un regal que hem de valorar i enriquir, ja que ens ajuda a prevenir incendis forestals i a mantenir les persones al territori».
Una aposta ferma per l’alimentació de proximitat
L’escorxador mòbil de la Catalunya Central és gestionat per l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya i s’emmarca dins del PECT BCN Smart Rural, un programa de desenvolupament rural cofinançat per la Diputació de Barcelona i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) que té, entre els seus objectius, la creació d’equipaments innovadors i multiús que donin suport als petits productors i artesans agroalimentaris del territori.
En aquest sentit, l’escorxador mòbil és només un dels cinc espais compartits de transformació d’aliments que està impulsant la Diputació de Barcelona en el marc d’aquest projecte europeu. Els quatre equipaments restants són la formatgeria del Lluçanès, l'obrador d’horta del Bages, la sala de desfer del Parc Rural del Montserrat i el petit escorxador modular del Moianès. Alguns ja estan en funcionament i d’altres ho estaran aviat.
Més detalls sobre el nou equipament en aquest enllaç.
Sobre BCN Smart Rural
BCN Smart Rural és l’estratègia de la Diputació de Barcelona per fomentar la sostenibilitat del sector agroalimentari del territori. Cofinançada per la Unió Europea a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), aquesta iniciativa conjunta s’ubica a l’avantguarda de les accions que les dues institucions estan promovent amb horitzó 2030, tant en matèria agrícola com alimentària, i s’alinea especialment amb la campanya “Del Camp a la Taula” (de l’anglès, “From Farm to Fork”), que es troba al cor del Pacte Verd Europeu.
La visió de BCN Smart Rural és posar al centre de l’agenda política del territori el dret a una alimentació saludable, sostenible i de proximitat per a tots els ciutadans. I, per aconseguir-ho, col·labora amb els ajuntaments interessats en impulsar aquest model agroalimentari en els seus pobles i ciutats.
Per a més informació sobre l’estratègia BCN Smart Rural, podeu escriure a bcnsmartrural@diba.cat.
— Redacció BCN Smart Rural —