MEAD Mouans-Sartoux
CEDIDA
Dinamització agrària

Servei municipal agrícola a Mouans-Sartoux

Programa de l'Ajuntament de Mouans-Sartoux que té com a objectiu proveir d'un 100 % de fruites i verdures locals i ecològiques el 100 % dels seus menjadors escolars. Per aconseguir-ho, l'Ajuntament ha contractat pagesos per produir tot aquest aliment.

2010
Ajuntament de Mouans-Sartoux
Justificació i origen

L'any 2005, la finca agrícola Haute-Combe (amb quatre hectàrees de terreny i una casa pairal) va passar a ser municipal. El municipi, amb l'objectiu de preservar el patrimoni agrícola de la zona, va adquirir la propietat per protegir-la de la forta especulació urbanística.

La necessitat de conrear es deu a l'absència d'agricultors ecològics que responguin a les licitacions públiques. L'escassa agricultura ecològica que existia a la regió no estava interessada en la restauració col·lectiva.

Per aconseguir l'objectiu de sobirania alimentària fixat pel municipi, es va crear el primer servei municipal d'agricultura (régie agricole) a França.

Els experiments agrícoles van començar l'any 2010. En l'actualitat, es produeixen vint-i-cinc tones de verdures ecològiques a l'any que en proveeixen les tres escoles públiques del municipi (160.000 àpats anuals), és a dir, prop del 95 % de les seves necessitats en verdures fresques (excepte les patates).

L'any 2016, aquesta iniciativa va passar a formar part d'un projecte més ampli (Maison d'Éducation à l'Alimentation Durable, MEAD) que pretén crear un sistema alimentari més just i sostenible per als seus ciutadans, independentment dels seus ingressos. Aquest projecte es basa en cinc pilars:

  1. Promoure la instal·lació de nous productors ecològics al municipi.

  2. Transformar la producció per assolir l'autonomia alimentària.

  3. Educar i sensibilitzar.

  4. Investigar el model alimentari local com a alternativa al sistema alimentari globalitzat.

  5. Difondre el projecte amb la idea d'inspirar altres territoris per passar d'un procés local a un moviment global.

Objectius
  • Abastir de verdures ecològiques les escoles municipals.

  • Preservar les terres agrícoles del municipi.

Idees inspiradores i qüestions clau
  • Disposar d'un agricultor en plantilla a l'Ajuntament permet conèixer de primera mà com el canvi climàtic afecta el municipi, a més d'afavorir la reflexió política sobre les mesures que cal prendre per pal·liar-ne els efectes.

  • Hi ha d'haver una política municipal de desenvolupament sostenible clarament definida i una forta voluntat política al respecte (l'Administració local s'ha de comprometre amb un servei públic de qualitat a les escoles).

  • El servei agrícola municipal forma part del suport educatiu als escolars, però també és un centre de recursos i documentació per a la ciutadania.

  • És clau cercar una sortida als productes durant l'estiu (fora del període escolar). A Mouans-Sartoux, els excedents de productes s'envasen i congelen, cosa que permet utilitzar-los en menús de fora de temporada.

  • L'anàlisi del consum de verdures a les escoles i el dimensionament del projecte amb els agricultors, any rere any, faciliten la planificació dels cultius.

  • Encara que hi hagi una planificació dels cultius, els cuiners s'han d'adaptar als possibles contratemps (retards en els cultius, pèrdua de producció per inclemències climàtiques, etc.). Cal canviar la manera de treballar entre la cuina i el camp. Els cuiners de la zona han de ser flexibles i han de recórrer només als productes disponibles.

  • Cal que s'estableixi una comunicació fluida entre els agricultors i la cuina. 

  • És imprescindible reflexionar sobre l'emmagatzematge a la finca i disposar d'una cambra frigorífica per emmagatzemar les verdures un cop recol·lectades.

Pressupost de posada en marxa i origen dels recursos econòmics

Adquisició de béns i edificis: al voltant d'un milió d'euros (per a quatre hectàrees + un edifici annex de 300 m²). Aquest és el preu del terreny que era construïble.

Aquest cost no s'identifica com a lligat al règim agrari, atès que la decisió de compra està vinculada a la política de protecció de les terres agrícoles.

Pressupost anual i origen dels recursos econòmics

Cost de funcionament: 97.000 euros a l'any (80.000 euros a l'any per al personal + 17.000 euros en compra de plantes i llavors, obres, aigua, electricitat, etc.).

Període d'execució
2010-actualitat