Festitabl'
CEDIDA
Promoció

Festitabl'

2014
Pol metropolità: Grand Lyon, Saint-Etienne, Métropole, CAPI Porte de l'Isère, ViennAgglo, Est Lyonnais i Villefranche-Beaujolais-Saône.
Camille Citerne
Municipis del pol metropolità d'Auvergne-Rhône-Alpes (França)
Justificació i origen

La necessitat d'aquest projecte s'explica per mitjà de dues constatacions principals: 

  • Un territori fortament agrícola (42 % de la seva superfície), veí amb grans regions agrícoles com el Lionès, la Dombes o el Beaujolais. 

  • Un caldo de cultiu d'esdeveniments culturals i esportius, com ara la Biennal d'Art Contemporani, el festival Jazz à Vienne o fins i tot la Biennal Internacional del Disseny de Saint-Etienne.

Molts organitzadors es van oferir com a voluntaris per posar en marxa ecoesdeveniments. La gran majoria no sabien com fer-ho o com obtenir accés als recursos o canals estructurats que poguessin respondre a les seves necessitats.

Objectius

En el marc de la intervenció del pol metropolità en l'àmbit cultural i el seu suport a l'agricultura periurbana, els objectius del projecte eren els següents:

  • Fomentar el subministrament de productes locals per a almenys quatre esdeveniments esportius i culturals organitzats al seu territori.
  • Crear noves sortides per als productors locals reunint l'escala adequada d'actors.
  • Crear valor a la zona i contribuir a la difusió d'una alimentació sana, local i de qualitat.
  • Posar en marxa accions en favor de la lluita contra el malbaratament d'aliments.
Idees inspiradores i qüestions clau
  • Cal oferir assistència a mida per als interessats, des del diagnòstic fins a l'operació.

  • És necessari establir un intercanvi d'experiències amb esdeveniments precursors en l'àmbit nacional i un contacte directe amb els agents econòmics locals: productors agrícoles, plataformes, cervesers, etc.

  • Cal oferir suport als organitzadors d'esdeveniments en l'elaboració d'un plec de condicions (a favor dels productes locals i d'un enfocament ecoresponsable dels residus, com ara l'ús de gots compostables o de compost orgànic) per a la selecció dels proveïdors de serveis.

  • S'ha d'oferir suport a mida als organitzadors seleccionats per trobar solucions als reptes de cada esdeveniment (per exemple, control de costos i assequibilitat o limitacions dietètiques i d'embalatge per a esdeveniments esportius). Si cal, amb l'ajuda d'experts externs.

  • Cal organitzar d'activitats lúdiques per als visitants ("tasts a cegues" de receptes basades en productes locals, enquestes, etc.).

  • La comunicació ha de ser acurada (kit de comunicació per als sis esdeveniments de prova, kit Festitabl' per compartir l'experiència, logotip de Festitabl' amb el mapa del pol metropolità, fotògraf assignat a cada esdeveniment, etc.).

  • Cal crear un catàleg de participants.

Pressupost de posada en marxa i origen dels recursos econòmics
  • Municipis promotors del projecte.
  • Suport del Ministeri d’Agricultura, alimentació i Bosc, en el marc del Programa Nacional per l’alimentació (PNA).
  • Suport de la Regió Auvergne-Rhône -Alpes en el marc de PSADER (4 contactes territorials).
Pressupost anual i origen dels recursos econòmics

Aquest contingut estarà disponible molt aviat.

Període d'execució
2015-2016
Altra informació rellevant

Persones destinatàries

  • Organitzadors d'esdeveniments i els seus proveïdors
  • Els professionals de l'alimentació (productors, traficants, artesans, plataformes de productors, ESAT) 
  • El gran públic i els voluntaris dels esdeveniments
Comparteix