035 Compota de poma de la Fundació Espigoladors, El Prat de Llobregat. PATXI URIZ | DIPUTACIÓ DE BARCELONA
CEDIDA
Malbaratament alimentari

es im-perfect®

es im-perfect® és una marca de conserves vegetals compromesa amb la sostenibilitat ambiental i la justícia social. A l'obrador de la Fundació Espigoladors elaboren patés vegetals, melmelades i salses amb fruites i verdures de proximitat descartades del circuit comercial per ser imperfectes, per caigudes de preus o per excedents de producció. A es im-perfect® els donen un nou valor per mitjà d'un model sostenible basat en els principis de l'economia circular. A més, l'obrador d'es im-perfect® és un espai d'inserció sociolaboral per a persones en situació de risc d'exclusió social.

2018
Fundació Espigoladors
Mireia Barba
Barri de Sant Cosme, el Prat de Llobregat
Justificació i origen

Tal com expliquen des de la Fundació Espigoladors, el 2013, cinc anys després de la crisi econòmica del 2008, en un context en què s'evidenciaven problemàtiques socials i ambientals com ara les taxes d'atur elevades, la pobresa alimentària a moltes llars, el malbaratament alimentari o la dificultat per fer viable l'activitat agrària, la Fundació va decidir engegar un projecte amb el propòsit d'incidir en tres reptes:

  • Lluitar per l'aprofitament alimentari.
  • Garantir el dret a una alimentació saludable i sostenible per a tota la població.
  • Crear oportunitats laborals per a col·lectius en situació de risc d'exclusió social.

A partir d'aquí i amb referents com The Central Kichen, FoodCycle o Rubies in the Rubble i amb el suport de programes d'impuls a l'emprenedoria social (Programa d'emprenedoria social de La Caixa i Start Up Pirates), les impulsores del projecte van idear el model que ha estructurat les activitats d'Espigoladors des del seu inici:

  1. Recollida: collita directa de les fruites i verdures als camps per mitjà de les espigolades amb persones voluntàries o bé recollida de les fruites i verdures descartades en les fases de postcollita, triatge o distribució a les empreses agroalimentàries. 
  2. Donació: la major part de les fruites i verdures recollides es donen a entitats socials dels barris i ciutats properes. Suposen aproximadament un 90 % dels aliments recollits en la fase anterior.
  3. Transformació: la resta de fruites i verdures fresques es transformen a l'obrador d'inserció sociolaboral sota la marca es im-perfect®, on s'elaboren conserves com ara melmelades, patés vegetals, cremes i salses. Així, l'empresa d'inserció laboral i transformació alimentària es im-perfect® sorgeix com a estratègia per revalorar les fruites i verdures recuperades i per generar oportunitats laborals per a persones en situació de risc d'exclusió social.
  4. Sensibilització i incidència: l'entitat també ha desenvolupat una àrea de projectes i educació a l'entorn del malbaratament alimentari (Àrea de Sensibilització, Coneixement i Recerca).

Finalment, cal destacar que, tot i que en un primer moment el projecte es va instal·lar a Barcelona, actualment es troba al Prat del Llobregat. Tres factors de proximitat amb punts estratègics encaixaven per implementar el model que imaginaven des d'Espigoladors: proximitat amb la ciutat de Barcelona, proximitat amb el mercat majorista d'aliments (Mercabarna i Parc Logístic de la Zona Franca) i proximitat amb l'espai productiu agrari (zona agrària del Llobregat, privilegiada per al cultiu d'horta).

Objectius

La Fundació Espigoladors decideix en primer lloc impulsar la creació de l'obrador de transformació agroalimentària artesanal i de la marca es im-perfect® i posteriorment crear l'empresa d'inserció laboral i transformació alimentària amb els dos objectius principals següents:

  • Revalorar econòmicament i reintroduir al circuit comercial fruites i verdures que hagin estat descartades per a la venda en fresc a fi de reduir el malbaratament alimentari. 
  •  Generar oportunitats laborals per a persones en situació de risc d'exclusió social.
Idees inspiradores i qüestions clau
  • No s'ha de perdre mai la visió del per què. El dia a dia pot ser dur i sovint hi ha projectes que no tiren endavant, o aquell dia les màquines fallen o el que sigui. Per tant, cal sempre estar en contacte amb la visió.
  • Cal entendre que els obstacles amb què ens trobem de vegades també ens indiquen que el camí que estem intentant seguir no és el millor.
  • De tot se n'aprèn. Cal trobar la gent adequada i les ganes.
Pressupost de posada en marxa i origen dels recursos econòmics

Malgrat que no han estat aportacions econòmiques, destaca l'assessorament rebut en programes d'emprenedoria: 

  • Programa d'emprenedoria social de La Caixa.
  • Start Up Pirates.

En l'àmbit econòmic: 

La despesa total de l'obrador en inversions per a reformes i maquinària inicial va ser d'entre 180.000 i 200.000 euros. Les fonts dels ingressos van ser les següents (inclouen despeses en altres àmbits):

  • Préstecs: entre 100.000 i 120.000 euros.
  • Una subvenció de l'Agència de Residus per a la prevenció de residus i el malbaratament alimentari.
  • Una subvenció de la Fundació Daniel i Nina Carasso per a tres anys, amb una dotació total de 150.000 euros, que va servir per implementar tot el model. Una part important d'aquesta subvenció es va destinar a l'obrador. 

L'espai on s'ubica l'obrador des del seu inici i fins a l'actualitat és cedit per l'Ajuntament del Prat del Llobregat.

Pressupost anual i origen dels recursos econòmics

A causa dels canvis produïts en la comptabilitat, es faciliten les dades següents: 

D'abril a desembre del 2021, els ingressos principals van ser les vendes de producte elaborat a l'obrador, amb una facturació de 460.000 euros.

També es va rebre alguna subvenció (no especificada).

Les principals partides de la despesa van ser recursos humans, compra de material i amortitzacions de la maquinària.

Període d'execució
2018-actualitat