Ecocomedores de Canarias
Ecocomedores de Canarias és un programa referència en la millora de la qualitat de l'alimentació que projecta valors educatius i de salut alimentària per mitjà de l'aposta i el desenvolupament de la producció agrària ecològica a les Canàries. Es basa en la incorporació de productes ecològics, frescos, locals i de temporada als menús dels centres escolars, sociosanitaris i de restauració col·lectiva a l'arxipèlag.
El programa coordina la distribució alimentària a escala insular i regional per assegurar el subministrament de productes als centres dins del termini i en la forma escaient i amb les condicions de qualitat adequades. Tot això a un preu just fixat anualment pels productors i que no varia al llarg de tot el període per evitar els vaivens del mercat.
A les Canàries, el desenvolupament de l'agricultura ecològica s'ha anat consolidant des de finals de la dècada dels noranta. Com a resultat d'això, l'any 2010 es va dissenyar el Pla d'actuació per al desenvolupament de la producció ecològica a Canàries, un treball participatiu la finalitat del qual va ser el desenvolupament i increment de les produccions ecològiques i el foment d'hàbits de consum saludables i responsables (per millorar l'alimentació dels infants en edat escolar). A l'arxipèlag hi havia les taxes més elevades d'obesitat, sobrepès i diabetis en edat infantil de l'Estat espanyol, fet al qual s'unia un baix consum de fruita i verdura (es consumia un 27 % de la verdura i un 47 % de la fruita del total recomanat per l'ECOSAN).
Amb aquests objectius, el 2013 es va posar en funcionament el programa Ecocomedores escolares, emmarcat en aquest pla i amb una sèrie d'objectius transversals relacionats amb les línies d'actuació següents:
- Foment de l'agricultura ecològica.
- Promoció de l'autoocupació i reactivació del sector primari a les Canàries.
- Promoció de l'educació i de la qualitat alimentària.
- Promoció de la salut.
- Sensibilització en termes de responsabilitat social i ambiental en el consum.
- Desenvolupament rural sostenible per mitjà del consum local i de sistemes agraris respectuosos amb el medi ambient.
- Valorització dels productes de temporada i incorporació en el disseny del model de consum alimentari.
- Diversificació de l'oferta de productes ecològics.
L'ICCA, en col·laboració amb la Conselleria d'Educació, Universitats, Cultura i Esports del Govern de Canàries, va engegar el curs 2013-2014 un projecte pilot per a la implantació d'aquest programa als centres educatius canaris no universitaris i amb menjador de gestió directa: col·legis d'educació infantil i primària, centres d'educació obligatòria i centres d'educació especial.
A partir del 2017, i atès l'interès mostrat per centres sociosanitaris, hospitals, escoles infantils i escoles de capacitació agrària, es va ampliar l'àmbit d'actuació del programa a altres centres de restauració col·lectiva que disposessin de cuina al mateix centre amb l'objectiu d'estendre la xarxa d'ecomenjadors i i operadors ecològics, sense restringir la participació en centres escolars i preservant la traçabilitat dels productes utilitzats per elaborar els menús oferts. A partir de llavors, el programa va passar a anomenar-se Ecocomedores de Canarias.
- Fomentar i potenciar el desenvolupament de la producció agrària ecològica a les Canàries assessorant el sector per a la conversió cap a un model agroecològic.
- Millorar la qualitat de l'alimentació als menjadors escolars i centres sociosanitaris facilitant el consum de productes ecològics frescos, locals i de temporada.
Pressupostos propis de l'ICCA (partida pressupostària): al voltant de 30.000 euros anuals per al període 2013-2014.
Pressupostos propis de l'ICCA (partida pressupostària):
- Període 2015-2018: al voltant de 70.000 euros anuals.
- 2019: 116.000 euros.
- 2020: fons aturats, només es va finançar la feina del personal de l'ICCA.
- Període 2021-2023: 250.000 euros anuals.