Finca Prat de Boldú - Disseny de bombament solar directe contra xarxa
CEDIDA
Sistemes de reg sostenibles

Finca Prat de Boldú - Disseny de bombament solar directe contra xarxa

La Cooperativa d'Ivars gestiona actualment la finca Prat de Boldú, propietat de la Generalitat de Catalunya, la qual cada deu anys ofereix la gestió de la finca per licitació. Després d'haver fet proves amb diversos sistemes de reg, la Cooperativa d'Ivars va impulsar un projecte en el qual plantejava la instauració del reg per degoteig amb la novetat del bombament solar per a una parcel·la de sis hectàrees de les cent que formen la finca.

2018
La Generalitat de Catalunya a través del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i la Cooperativa d'Ivars
Jaume Pané
La Fuliola (Lleida)
Justificación y origen

La Cooperativa d'Ivars gestiona actualment la finca Prat de Boldú, propietat de la Generalitat de Catalunya, la qual cada deu anys ofereix la gestió de la finca per licitació. Després d'haver fet proves amb diversos sistemes de reg, la Cooperativa d'Ivars va presentar a la licitació un projecte en el qual plantejava la instauració del reg per degoteig amb la novetat del bombament solar per a una parcel·la de sis hectàrees de les cent que formen la finca.

El director general de desenvolupament rural declarava al dossier tècnic Formació i assessorament al sector agroalimentari de la Generalitat de Catalunya que al territori català, on l'energia solar és un recurs renovable de primer ordre, es té l'obligació de posar tots els esforços a desenvolupar i aplicar tecnologia que permeti aprofitar-la. Aquesta proposta està en línia amb el que estableixen la Comissió Europea a l'estratègia Energia neta per a tots els europeus, presentada l'any 2016 i basada en les energies renovables i l'eficiència energètica, i les bases de la transició energètica aprovades pel Govern el mes de gener del 2017, les quals estableixen un nou model energètic basat en un 100 % d'energies renovables l'any 2050.

Objectives
  • Millorar l'eficiència energètica i econòmica de la finca i de la producció agrícola.
  • Servir de referent com a entitat innovadora en el sistema de reg i poder servir d'exemple per a altres explotacions agrícoles.
Inspiring ideas and key issues

Malgrat les dificultats i els obstacles esmentats anteriorment, aquest sistema de reg basat en l'ús d'energia solar es considera idoni per a la finca en què es troba. El "cost" d'organització que requereix la dependència solar es contraresta amb el reduït cost econòmic que implica.

És important saber que per poder implementar un sistema de reg com aquest, de bombament contra xarxa, cal disposar d'un accés fàcil a l'aigua o bé treballar amb una bassa de reserva.

Per poder dur a terme aquest projecte, s'ha fet un estudi exhaustiu per valorar entre totes les opcions possibles quines eren les que s'adaptaven millor a les necessitats, i aquest ha estat un factor clau per entendre l'èxit del sistema de reg basat en energia renovable.

Presupuesto de puesta en marcha y origen de los recursos económicos

El nou sistema de reg ha tingut un cost aproximat de 47.900 euros pel que fa a la part d'energia fotovoltaica i de 28.600 euros pel que fa a la part de la instal·lació del reg. 

L'origen dels recursos econòmics de posada en marxa és la Cooperativa d'Ivars.

Annual budget and origin of financial resources

El cost anual aproximat del projecte és d'uns 2.500 euros, que es dediquen a la renovació dels tubs de reg. 

L'origen dels recursos econòmics anuals és la Cooperativa d'Ivars.

Periodo de ejecución
2018-actualitat