Projecte Mosaico Extremadura
CEDIDA
Agrosilvopastura

Projecte Mosaico Extremadura

El projecte Mosaico Extremadura és una iniciativa d'emprenedoria social que neix arran dels grans incendis de la serra de Gata. Mosaico Extremadura vol promoure la recuperació de l'activitat agrícola, ramadera i forestal en àrees tallafoc i també la rendibilitat d'aquesta activitat econòmica per tal d'evitar l'abandonament del territori.

2016
Junta d'Extremadura i Universitat d'Extremadura
Fernando Pulido
Serra de Gata, Las Hurdes i serra de San Pedro occidental (Càceres)
Justificació i origen

El projecte va néixer després d'un gran incendi el 2015 amb l'objectiu de generar noves eines de prevenció basades en el desenvolupament d'activitats agrícoles, ramaderes, forestals i agroalimentàries que ajudessin a mantenir i atraure població. El projecte ha creat una xarxa creixent de més de 270 iniciatives que reben assessorament per a la seva consolidació. L'eina bàsica d'actuació són els "tallafocs productius", àrees del territori que són gestionades permanentment, fet que permet reduir la càrrega de combustible vegetal i, per tant, generar barreres antiincendi tant de manera passiva com facilitant la intervenció dels mitjans d'extinció. Els tallafocs productius es poden generar mitjançant aprofitament forestal, cultius, pastures o combinacions agroforestals mixtes, sempre que aquestes explotacions redueixin el risc de propagació dels incendis.

El projecte neix des de l'àmbit universitari amb la idea de millorar la prevenció dels incendis amb menys pressupost i revitalitzant el món rural. El projecte beu d'altres referents i es focalitza en diversos municipis de la mateixa comarca. Per poder-lo tirar endavant, la Universitat d'Extremadura va portar la proposta a la Junta, la qual li va proporcionar el finançament necessari.

Objectius

L'objectiu general és la prevenció d'incendis mitjançant la implantació d'activitats agrosilvopastorals fixadores de població i capaces de mantenir àrees que actuïn com a tallafocs productius.

Idees inspiradores i qüestions clau
  • Cal apostar per prevenir incendis de manera rendible i fixant població al territori.
  • Assignar recursos públics al projecte permet impulsar-lo i, en qüestió d'uns quants anys, reduir el pressupost destinat a prevenció.
  • Cal elaborar un segell dels productes.
  • El projecte és una referència per a la innovació territorial i mostra un conjunt d'orientacions i bones pràctiques per diversificar les activitats productives i generar economia a les zones rurals des de la participació ciutadana.
Pressupost de posada en marxa i origen dels recursos econòmics

El projecte ha rebut 970.308 euros de finançament públic (en dues fases) i ha captat 2.127.260 euros addicionals en convocatòries competitives (com ara LIFE i semblants).

Es finança des de la Junta d'Extremadura amb el fons FEADER.

Pressupost anual i origen dels recursos econòmics
No es disposa d'un pressupost anual, sinó que es treballa per fases. Fins ara hi ha hagut dues fases amb els recursos i orígens descrits anteriorment.
Període d'execució
2006-actualitat
Comparteix
Dades relacionades

Mosaic agroforestal

La demarcació de Barcelona té un paisatge que afavoreix els grans incendis forestals? Per intentar respondre aquesta qüestió, analitzem l’estat del mosaic de conreus i boscos al territori.

 

Et pot interessar