je mange
CEDIDA
Alimentació saludable i sostenible

Programa de sensibilització Je mange pour le futur

Think and do tank per comprendre i acompanyar els canvis en els comportaments alimentaris dels joves de 15 a 35 anys cap a dietes més sanes i sostenibles. Aquesta iniciativa proposa programes innovadors i lúdics per sensibilitzar els consumidors més joves sobre els reptes de l'alimentació de cara a la transició alimentària i ecològica. 

2021
Càtedra ANCA (Aliment Nutrition Comportement Alimentaire), AgroParis Tech
Justificació i origen

El repte de poder alimentar de manera sostenible la humanitat sencera l'any 2050 afecta tota la cadena alimentària, des dels actors agrícoles i agroalimentaris fins als consumidors.

La càtedra ANCA és una càtedra sòcia d'AgroParisTech i va ser creada el 2010 per la Unitat Mixta de Recerca INRAE/AgroParisTech de Fisiologia de la Nutrició i del Comportament Alimentari (UMR PNCA).

Es tracta d'un think and do tank que té com a objectiu comprendre i acompanyar els canvis en els comportaments alimentaris dels joves de 15 a 35 anys cap a dietes més sanes i sostenibles. Així, la iniciativa proposa programes innovadors i lúdics per sensibilitzar els consumidors més joves sobre els reptes de l'alimentació de cara a la transició alimentària i ecològica. Amb l'ajuda d'experts científics (sociòlegs, economistes, nutricionistes) i de creatius, s'informa sobre la qüestió i es proposen solucions concretes adaptades a la comunicació digital.

El programa es basa en 12 setmanes temàtiques amb més de 50 publicacions en diversos formats (fotoreportatges, vídeos, receptes, testimoniatges, entrevistes a experts en l'àmbit).

A banda d'aquesta campanya de sensibilització, aquesta càtedra té altres programes en marxa, com ara Food Ninja (plataforma ludicopedagògica per a joves d'entre 11 i 14 anys), Facileat (programa de reptes i trucs per adoptar una alimentació sana i saborosa) o Manger vers le futur (còmic digital que se submergeix en el futur de la nostra alimentació).

Objectius

Aquest programa vol aportar solucions concretes i senzilles per facilitar l'adopció d'una alimentació sostenible entre els joves d'entre 15 i 35 anys.

En tres mesos de difusió es va aconseguir el següent:

  • 4.500 abonats.
  • Més de 100 continguts pedagògics.
  • 82 publicacions.
  • 1.200 històries.
  • 5 reportatges.
  • 30 fitxes d'aliments.
  • 6 entrevistes a experts.
  • 11 receptes.
  • 22 trucs.
  • 8 llistes de comprovació.
  • 8 croquis.
Idees inspiradores i qüestions clau
  • Elaboració i validació del contingut per part d'un comitè format per experts pluridisciplinaris (nutricionistes, sociòlegs, agrònoms, etc.) sobre les qüestions de seguretat alimentària i sostenibilitat i també per experts en l'àmbit les ciències de la informació, la comunicació i la pedagogia (vuit experts implicats en total).
  • Coconstrucció del programa basada en una auditoria (grups de discussió, enquestes) i tallers de codisseny duts a terme amb joves d'entre 15 i 35 anys (dues sessions).
  • Definició del format de mediació i producció dels continguts amb un guionista, una il·lustradora i un productor audiovisual.
  • Avaluació dels efectes del programa mitjançant el mesurament de l'impacte qualitatiu i quantitatiu pre- i postintervenció.
  • Edició d'un llibre blanc de recomanacions per a la sensibilització dels joves.
Pressupost anual i origen dels recursos econòmics

Aquest contingut estarà disponible molt aviat.

Període d'execució
Del març al maig del 2021
Altra informació rellevant
Comparteix