Resum de Premsa BCN Smart Rural – De l’1 de febrer al 7 de març de 2023
PEXELS

Resum de Premsa BCN Smart Rural – Del 3 de juny a l'1 de juliol de 2023

El 25è aniversari del Parc Agrari del Baix Llobregat és un dels temes destacats en el nou Resum de Premsa BCN Smart Rural.

Destaquem


El Parc Agrari del Baix Llobregat, 25 anys al servei de la pagesia

Aquest mes fa un quart de segle que es va constituir oficialment el primer espai agrari gestionat a Catalunya. Fermament compromès amb la preservació de l’activitat agrària, el medi ambient i la producció d’aliments de proximitat, el parc agrari és una història d’èxit al cor rural del Baix Llobregat.

A més, enguany celebrem els 30 anys des de la definició formal del concepte de “Parc Agrari”, reconegut en l'informe del Consell de Protecció de la Natura de la Generalitat de Catalunya el dia 1 de juliol de 1993, en el marc del Pla Territorial General de Catalunya. Aquesta figura de gestió ha resultat ser de gran utilitat per a la pagesia de les comarques barcelonines i per als espais agraris en general, despertant l'interès de nombroses institucions tant a nivell nacional com internacional. Al llarg dels anys, el parc agrari ha rebut moltes visites i ha estat convidat a participar en jornades, seminaris i congressos arreu del món, el que demostra un gran interès per conèixer el seu model de gestió i desenvolupament.

L’article de la notícia destacada està disponible en aquest enllaç.

 


 

Més novetats agroalimentàries

 

#Ramaderia i natura


Parcs i Jardins desaconsella la pastura d'ovelles a Collserola per la sequera

Les ovelles que havien de començar a pasturar a Collserola no ho faran fins a la tardor per les condicions de sequera i les altes temperatures.

(Ajuntament de Barcelona)

 

#Boscos gestionats


El Pla d’informació i vigilància contra incendis de la Diputació posa en marxa un nou model amb les ADF

El PVI d’aquest any, amb un pressupost d'uns dos milions d’euros i d’un abast territorial de més de 645.000 hectàrees agroforestals, compta amb la col·laboració de 275 ajuntaments, 124 agrupacions de defensa forestal (ADF), 9 federacions d'ADF del territori, el Secretariat de Federacions i ADF de Catalunya i altres administracions. El nou model s’inicia a l’Alt Penedès, Garraf i Vallès Occidental i separa més les funcions de vigilància de les tasques informatives per reduir les possibilitats de foc al bosc.

(Diputació de Barcelona)

 

Foc Off, la nova campanya informativa contra el risc d'incendi

La nova campanya informativa contra el risc d’incendi de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona remarca la necessitat de prevenir i evitar els incendis causats per l’acció humana.

(Diputació de Barcelona)

 

Pastures per apagar els grans focs

El projecte Ramats de Foc busca reduir el risc d’incendi en zones clau a través de la ramaderia extensiva.

(Crític)

 

Més de 1.700 ovelles i cabres eviten focs al voltant de Terrassa

Els entorns de la ciutat compten amb diferents ramats antiincendis que pasturen a zones periurbanes i boscoses per fer neteja de franges forestals. Només entre Terrassa i el parc natural de Sant Llorenç hi pasturen més de 1.700 caps de bestiar.

(Diari de Terrassa)

 

#Horts urbans


Els horts socials i comunitaris de Manresa inicien una nova etapa plegats

Impulsada per la Comunalitat, aquesta iniciativa pretén vincular els vuit projectes hortícoles de la capital del Bages per fomentar l'aprenentatge al voltant de l'agricultura i promoure el suport mutu i la cohesió de grup.

(Nació Manresa)

 

#Agrodiversitat


Els guardians de la llavor tradicional catalana

La Matilde, la Isabel i el Pere saben bé què són uns tomàquets de penjar, cols o melons deliciosos perquè n'han seleccionat les millors llavors durant dècades.

(Ara)

 

#Aigua


Recomanacions per a una millor gestió de l’aigua a horts, escocells i jardins

Parcs i Jardins de l'Ajuntament de Barcelona ha publicat una guia de recomanacions per millorar la gestió de l'aigua en horts, escocells i jardins tant públics com particulars, en l'actual context de sequera.

(Ajuntament de Barcelona)

 

#Productes agroalimentaris del territori


Protegir la pruna mirabolà és defensar la terra i la gastronomia de Catalunya

El fruit únic a Catalunya està en perill, però un restaurador de Sant Vicenç dels Horts en vol preservar la seva història.

(El Nacional)

 

#Transformació agroalimentària


Neix la figura de dinamitzador a la Sala de Desfer del Parc Rural del Montserrat

La Sala de Desfer de Marganell El Tall impulsarà una prova pilot, incorporant la figura de dinamitzador, per començar a treballar conjuntament amb ramaders i poder obrir l’obrador compartit a futurs usuaris.

(Parc Rural del Montserrat)

 

#Innovació


Aposta per avançar en el sector agrícola amb innovacions tecnològiques

Una trobada, organitzada per la Cooperativa Agrícola de Viladecans, Agrotech-UPC i l'Ajuntament de Viladecans, deixa palesa la necessitat de modernitzar el sector per facilitar la feina dels pagesos i millorar-ne la producció per fer-la més rendible i sostenible.

(La Premsa del Baix)

 

#Comunicació agroalimentària


Catalunya serà Regió Mundial de la Gastronomia l'any 2025

Catalunya serà Regió Mundial de la Gastronomia l’any 2025. Així ho ha anunciat la Generalitat de Catalunya en un acte celebrat aquest mes als jardins de Palau Robert de Barcelona que ha comptat amb la presència d’alguns dels xefs més reconeguts de la cuina catalana i màxims representants del sector agrícola, ramader i pesquer.

(Prodecat)

 

El Parc Rural del Montserrat estrena vídeo promocional amb dues dones com a protagonistes

El vídeo és protagonitzat per dues dones emprenedores del Parc, la Maria Rovira, pagesa ecològica, i la Valentina Muñoz, pastora de cabres lleteres. Des del Parc s’ha optat per dues dones com a representants de la pagesia, per donar veu a les grans oblidades del sector agrari, doncs es tracta d’un sector molt masculinitzat que sovint fa invisible el paper cabdal i l’aportació de les dones en les empreses agràries, al sector agrari  i al món rural en conjunt.

(Parc Rural del Montserrat)

 

#Entrevistes

       
La passió d'una dissenyadora per l'horticultura comunitària

Isabel Simó ha crescut a Ullastrell, al Vallès Occidental, on ara coimpulsa amb la seva parella un projecte d’hort comunitari que compta amb la col·laboració activa d’una dotzena més de persones. 

(BCN Smart Rural) 

 

Ricard Huguet: «L'agricultura és bonica, però no podem fer-la romàntica»

Ricard Huguet fa dotze anys que és al capdavant de l’Horta de les Casetes, a Sant Pere de Ribes (Garraf), on cultiva quasi una hectàrea d’horta ecològica. 

(BCN Smart Rural) 

 

Salvi Safont: «El pagès sempre s’estima la terra: és l’últim que deixa»

La Masia Can Salvi, situada a l’Espai Rural Gallecs, és la seu d’un projecte agrari familiar amb gairebé un segle d’història. Salvi Safont és el seu pilar actual, un home de prop de vuitanta anys que continua cultivant cereals i llegums de manera ecològica. 

(BCN Smart Rural) 

 

Montse Marcé: «Sent pagesa ets lliure i tens el millor amo: la terra»

La sínia Pujadas és una empresa agrícola familiar situada a Vilanova i la Geltrú i vinculada al Parc del Garraf. Una de les seves ànimes és Montse Marcé, de família pagesa, qui ha mantingut sempre viva la seva passió per conrear la terra, malgrat les adversitats que ha hagut de superar.

(BCN Smart Rural) 

 

Anna Puig: “L’obrador compartit de El Quall m’ha permès tenir un projecte propi i una formatgeria”

Entrevista amb la jove formatgera de La Petita Ànima, on explica el seu projecte i tot el que suposa ser una emprenedora dins del sector primari.

(Parc Rural del Montserrat)

 

Joan Vilamú: "S'ha de fer una gestió que alleugeri i espongi els boscos"

El Cap de Servei de Medi Natural i Territori del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola detalla la campanya contra incendis.

(Sant Cugat Mèdia)

 

Carlo Petrini: “Polititzar l’alimentació és clau per combatre el desastre ambiental”

Fa poc més d’un any que Petrini va deixar la presidència del moviment Slow Food, però la seva filosofia continua intacta enmig d’una crisi climàtica sense precedents i de l’augment desmesurat del preu dels aliments.

(El Crític)

 

#Llibres


El llibre “Cuina, societat i natura al Montseny. Reserva de la Biosfera”, editat per la Diputació de Barcelona, rep el premi Gourmand 2023

Els Gourmand són uns premis fundats l’any 1995 per Édouard Cointreau per tal de premiar els millors llibres de gastronomia d’arreu del món. 

(Diputació de Barcelona)

 

#Opinió


Perquè produir aliments si els podem comprar a fora?

L’economista Francesc Reguant explica que la reduïda superfície conreada per càpita a Catalunya obliga a la població a omplir el rebost comptant amb el que produeixen altres.

(Via Empresa)

 

— Redacció BCN Smart Rural —

Comparteix
Et pot interessar

Uneix-te a la revolució més deliciosa!

Vols estar al dia de les últimes novetats del programa Barcelona Agrària?  Subscriu-te al nostre butlletí digital!

Omple el breu formulari que trobaràs a continuació i rebràs al teu correu electrònic una selecció de notícies, entrevistes, informes i publicacions que segur que t’interessen.

Vull subscriure'm!