Destaquem
Llum verda a l'Estratègia de relleu generacional agrari de Catalunya
La Generalitat de Catalunya va aprovar a mitjans del mes d’abril l’Estratègia de relleu generacional agrari de Catalunya. El document articula el marc d’actuació per a la renovació de les empreses agràries i per donar suport a les noves generacions, tant familiars com nouvingudes, que tenen la voluntat d’incorporar-se a l’activitat agrària, sigui continuant l’empresa familiar o iniciant una nova empresa, i al mateix temps, establir les condicions perquè siguin viables econòmicament, socialment i ambientalment.
L’Estratègia defineix un Pla d’acció 2023-2027 que articula els diferents programes, projectes i actuacions a realitzar per part de les entitats catalanes que treballen pel relleu generacional i l’emprenedoria agrària. Les 35 accions concretes que es pretén implementar es poden consultar aquí.
Més novetats agroalimentàries
#Eines d’innovació dels espais agraris
Es presenta l’Espai Test Agrari de la Vall del Ges, Orís i Bisaura
La iniciativa facilita el procés progressiu d’instal·lació de nova pagesia i ha estat subvencionada a través del projecte BCN Smart Rural.
(ARCA)
Castellolí s’incorpora al Parc Agrari de la Conca d’Òdena
És el primer municipi de l’Anoia que forma part de dos espais agraris singulars: el del Montserrat i el de la Conca d’Òdena.
(Ajuntament de Castellolí)
Esparreguera ja forma part del Parc Rural del Montserrat
Aquest espai agrari singular va néixer l'any 2019 com a instrument de cooperació i d’intercanvi per impulsar l’activitat agrària i preservar el caràcter rural dels municipis del territori.
(Ajuntament d’Esparreguera)
#Agricultura i natura
Catalunya supera la barrera dels 5.000 operadors que fan producció ecològica l'any 2022
Segons el nou informe sobre la producció agrària ecològica de Catalunya, el cultiu ecològic més desenvolupat al territori és la vinya, que, amb més de 29.000 hectàrees, representa el 51,2% del total de vinya de Catalunya.
(Generalitat de Catalunya)
#Boscos gestionats
Vuit rucs per evitar incendis a Valldoreix
Animals de la masia de Can Domènech ajudaran a mantenir nets els boscos de la vila en un tancat de cinc hectàrees.
(Cugat Mèdia)
El veïnat barceloní de Nou Barris espera la pastura d’ovelles amb els braços oberts
El Parc de Collserola gestiona la contractació d'un pastor amb previsió de començar els propers mesos. L’acord tindrà una durada de dos anys, prorrogable a dos més.
(Betevé)
Les comunitats rurals tenen un paper clau en la prevenció d’incendis
Així ho demostren dos articles científics d'una investigació del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya.
(Arrels)
#Agrodiversitat
La Xarxa per a la Conservació de la Natura formalitza la compra de la seva primera finca
A la part agrícola de la finca, es preveu fer la plantació d’uns 1.500 arbres fruiters corresponents a 250 varietats tradicionals de la comarca de l’Anoia que actualment es troben en risc de desaparició. La finalitat és poder emprar aquestes varietats tradicionals com a elements de diversificació agrària en un context de canvi climàtic que aboca a la necessitat de recuperar la sobirania alimentària.
(Sostenible)
#Transformació agroalimentària
Espigoladors amplia el camp d’acció
L’entitat que lluita contra el malbaratament alimentari creixerà amb un nou obrador de 1.000 m2.
(El Punt Avui)
#Malbaratament i residus alimentaris
El projecte Orgànica Circular Mataró aprofita les restes de menjadors escolars com adob dels cultius de les Cinc Sénies
Es tracta d’una experiència de circularitat que, des de la sensibilització i la implicació comunitària, tracta els residus com un recurs i els fa retornar amb un nou paper al circuit de producció i consum.
(Sostenible)
#Innovació
La Diputació de Barcelona impulsa un sistema de tancats virtuals reconegut pels Premis a la Innovació Tecnològica Agroalimentària
El ramader Xavier Quirante, beneficiari de la primera prova pilot per controlar els ramats amb el mòbil i suprimir els filats elèctrics, ha estat guardonat com a finalista en la modalitat d’Explotació Agrària.
(BCN Smart Rural)
Els premis UOC Rural reconeixen la mirada innovadora dels joves universitaris
La Universitat Oberta de Catalunya (UOC) ha decidit atorgar els primers Premis UOC Rural “com a compromís amb el desenvolupament rural i la cohesió territorial”. I per això ha reconegut treballs finals de grau i de màster que busquen posar en valor el món rural i resoldre els desafiaments actuals als quals s’enfronta el camp.
(Arrels)
#Formació agroalimentària
Les Escoles Agràries inicien el període de preinscripcions als cicles formatius pel proper curs acadèmic
Fins el 15 de maig es realitzaran les preinscripcions als cicles formatius de grau mitjà i l’1 de juny acaben les de grau superior.
(Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural)
Pol·len edita una obra coral per impulsar l’educació escolar en agroecologia
‘Terra d’aprenentatges Dotze belles històries de l’Agroecologia escolar a Catalunya’ és un recull que permet conèixer, des de la dimensió educativa, iniciatives productives alimentàries a Catalunya.
(Sostenible)
#Màrqueting agroalimentari
S’implementen mesures per potenciar la marca Parc Rural del Montserrat
El Parc Rural del Montserrat ha començat a fer un estudi als comerços que en formen part per donar a conèixer productes del territori i així implementar mesures per difondre la marca d’aquest espai agrari singular.
(Parc Rural del Montserrat)
#Comunicació agroalimentària
Un nou concurs reality a TV3 busca 10 urbanites per fer parella amb 10 ruralites
Comença el procés de selecció per participar en el nou concurs de TV3, un reality en què deu urbanites formaran parella amb deu ruralites amb l'objectiu de concursar plegats i convertir-se en la millor parella de pagesos i pageses de Catalunya.
(CCMA)
Un documental recupera la història i la memòria de les matonaires de Montserrat
‘Roques’, produït pel col·lectiu bagenc El Brogit, dona la paraula a les darreres pageses que van iniciar el mercat.
(Regió 7)
La Fundació Unió de Pagesos crea un concurs literari per apropar el camp i la ciutat
El projecte Amics i Amigues de la Pagesia premiarà aquells poemes i microrelats que parlin de la confluència entre el camp i la ciutat.
(Arrels)
El Museu de la Vida Rural reivindica les tasques invisibilitzades de les dones
'Tros de dona' és un exposició de gran format al voltant de la qual s’articularan moltes de les activitats de l’espai aquest any.
(Arrels)
#Turisme
Nova guia per a la creació d’experiències turístiques agroalimentàries
La Diputació de Barcelona ha publicat la ‘Guia pràctica per a la creació d’experiències turístiques per a productors, elaboradors i empreses del sector alimentari’, que té l’objectiu de donar eines i coneixements a propietaris, gestors i professionals del sector productiu per convertir els seus recursos agroalimentaris en productes i serveis turístics.
(Xarxa de Productes de la Terra)
Verdures locals com a emblemes gastronòmics
Els productes del Parc Agrari del Baix Llobregat protagonitzen un nombre creixent d’esdeveniments de turisme agroalimentari.
(El Punt Avui)
Es posa en marxa Lactòfils, la Ruta dels Lactis, amb experiències úniques per a tota la ciutadania
Un total de 18 propostes, que van des de botigues fins a tasts, tallers, experiències pedagògiques o de restauració, formen part d’una nova iniciativa turístiques que està subdividida en tres rutes territorials segons la proximitat entre experiències.
(Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural)
#Alertes agràries
Crit d’alerta contra els senglars
La sobrepoblació de porcs senglars a la comarca preocupa als pagesos vallesans. “La pagesia comarcal perilla”, afirma Joaquim Cassà, coordinador comarcal d’Unió de Pagesos.
(Línia Vallès)
#Entrevistes
Pol Dunyó: "M’agrada que la meva feina no sigui prescindible"
A El Mosaic, situat entre Òrrius i Vilassar de Dalt i envoltat pels bells paisatges del Parc de la Serralada Litoral, cultiven hortalisses ecològiques i de temporada amb l’ajuda de cavalls. Els fundadors de la iniciativa maresmenca, Pol Dunyó i Xavier Roqué, han unit els seus dos projectes per treballar conjuntament. En Pol, a més, té una faceta d’escriptor que nodreix amb la feina de pagès.
(BCN Smart Rural)
Fàtima Brunet: “Els nostres productes tenen un preu real, són els altres que són massa barats”
Fruits del Secà és una empresa familiar d’agricultura ecològica que regenten Joan Prat i Fàtima Brunet a Sant Pere Sallavinera, un petit poble de la comarca de l’Anoia. La parella ha anat convertint les terres de la família i procuren dia a dia innovar en la producció de cereals i llegums.
(BCN Smart Rural)
Rubèn Parera: “Si el pagès vol guanyar-se bé la vida, s’ha d’empoderar”
La Finca Parera, a Sant Llorenç d’Hortons, la porten quatre socis amb dedicació i passió. Parlem amb l’enòleg responsable que els vins naturals que hi produeixen arribin arreu del món.
(BCN Smart Rural)
Neus Monllor: “El primer pas per al relleu agrari és que les empreses que ara estan actives tinguin viabilitat i resisteixin”
Interessant entrevista a una consultora agrosocial de referència sobre relleu agrari. D’origen alacantí, es va formar a Catalunya i ara treballa des de Biscaia.
(Agrocultura)
David Torrelles: "El sector de l'alimentació ecològica a Catalunya és líder estatal"
Aquest productor de fruita dolça de cultiu ecològic a Vilanova de Segrià exerceix des de 2019 com a president del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), la corporació pública encarregada del control i la certificació dels productes agroalimentaris ecològics de Catalunya.
(Vida Sana)
Oriol Rovira: “El meu somni és poder-me jubilar de pagès”
Oriol Rovira ha nascut i crescut en una família lliurada a la pagesia. Ara, a vint-i-set anys, és al capdavant del Mas Terricabras, una explotació agrícola-ramadera de moltes generacions.
(VilaWeb)
Jordi Salbanyà:“Pensar que els boscos són intocables porta problemes”
Aquest doctor en dret, especialitzat en dret mediambiental i en recursos naturals, creu que cal posar els boscos en el punt de mira en un any en que la manca de pluges fa preveure una campanya d'incendis especialment dura.
(Arrels)
Asier Larrañaga: “El paper de la ramaderia extensiva és fonamental a l’hora de gestionar i reduir la vulnerabilitat a cremar dels boscos"
El sotsinspector del Grup de reforç d’Actuacions Forestals (GRAF) dels Bombers de la Generalitat de Catalunya sempre ha estat un apassionat de la natura. Amb 19 anys va marxar de Bilbao per estudiar enginyeria forestal a Lleida i començar a dedicar-se professionalment a la cura i preservació del bosc.
(Parc Rural del Montserrat)
— Redacció BCN Smart Rural —