PEXELS
PEXELS

Resum de premsa BCN Smart Rural. Del 23 de març al 29 d'abril de 2021

L'aposta del Comissari d'Agricultura de la Unió Europea pels aliments ecològics és un dels temes destacats en el darrer resum de premsa BCN Smart Rural.

Destaquem

 

Els aliments ecològics són «més sans», segons el Comissari d’Agricultura de la Unió Europea  

En un acte amb motiu del llançament del Pla d’Acció per al desenvolupament de la producció ecològica, Janusz Wojciechowski va dir que tots els aliments del mercat europeu són segurs i estan sotmesos a un «control estricte amb els més alts estàndards», però els productes ecològics són també més saludables. El Comissari d’Agricultura de la Unió Europea va afegir que, en un món ideal, tota l'agricultura hauria de ser ecològica. «Els aliments produïts sense químics són més saludables», va insistir abans de subratllar que els millors aliments ecològics són els que provenen de productors locals.

La intervenció de Janusz Wojciechowski està disponible en aquest enllaç.

 


 

Més novetats agroalimentàries

 

#Política agrària

 

El Ministeri d’Agricultura negocia amb cada comunitat les condicions per aplicar la PAC

Ja han començat els contactes bilaterals perquè cada govern regional aporti les seves peticions de cara a elaborar el Pla Estratègic i decidir on situar els 47.724 milions d’ajuts previstos.

(El País)

 

L'agricultura familiar i professional «serà el centre del model d'aplicació de la PAC a Espanya», segons Luis Planas

El ministre d’Agricultura subratlla en el 10è Congrés Federal de la Unió de Petits Agricultors que l'agricultura familiar aporta, a més dels beneficis econòmics, valors intangibles en matèria de sostenibilitat mediambiental i d'arrelament al territori. Per aquest motiu, és el tipus d'explotacions que s'afavorirà amb les eines de la nova Política Agrària Comuna.

(Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació)

 

Agricultura treballa en un nou Pla d’acció de la producció agroalimentària ecològica

Tot i que l’any 2020 va ser un any marcat per la pandèmia, la producció ecològica de Catalunya ha continuat creixent i diversificant-se. El Departament d’Agricultura treballa en un nou Pla d’acció de la producció agroalimentària ecològica per mantenir i reforçar les línies de treball que han incentivat els increments en la producció i el consum de productes ecològics.

(DARP)

 

#Territori BCN Smart Rural

 

Alpens obrirà la primera formatgeria col·lectiva de Catalunya per a emprenedors a partir del maig

Alpens obrirà una formatgeria col·lectiva i un obrador a partir del maig en un espai de l’antiga fàbrica tèxtil Sati. El projecte, amb un cost de 160.000 euros, inclou també un obrador comunitari on els emprenedors que vulguin aprendre la professió i fer-hi les proves puguin disposar de la maquinària necessària.

(Món Rural)

 

#Espais i parcs agraris

 

El Parc Agrari del Baix Llobregat convoca subvencions per a les cooperatives agràries i altres entitats agràries sense finalitat de lucre i per a la recuperació de camps

En el cas de les subvencions per a les cooperatives agràries i altres entitats agràries sense ànim de lucre, les ajudes són per a la millora dels processos de producció, transformació, comercialització i gestió de serveis en el sector agrari. El període per presentar les sol·licituds finalitza el 7 de maig.

(L’Informatiu dels Parcs)

 

Nous suports per al projecte de Parc Agrari de la Conca

La iniciativa es va presentar fa un mes i compta amb terrenys d'una quinzena de municipis de la comarca. Un projecte que vol ser el punt de partida del foment de productes de proximitat i quilòmetre zero.

(Anoia Diari)

 

 

#Agricultura i natura

 

El Departament d’Agricultura convoca ajuts per  fomentar la biodiversitat a través de les varietats locals d’interès agrari a Catalunya

Segons l’ordre d’ajuts, en seran beneficiàries les entitats de conservació públiques i privades que duguin a terme tasques de conservació i caracterització de les varietats locals, i podran presentar les sol·licituds fins al 3 de maig.

(DARP)

 

#Ramaderia i ecologia

 

El segell de benestar animal Welfair, reconegut com un dels projectes més innovadors per l’Observatori d’Innovació en Gran Consum

Aquest distintiu, desenvolupat per l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), en col·laboració amb el centre tecnològic NEIKER, és el primer certificat de Benestar Animal que se centra en l’observació i l’avaluació dels animals i del seu comportament. El certificat, disposa de protocols per a les espècies bovina, gallines i pollastres, porcina, ovina, galls dindi, conills i guatlles criades per a la producció d’aliments.

(IRTA)

 

#Boscos gestionats

 

La Diputació de Barcelona aprova un total de 5,6 milions d’euros en ajuts als ajuntaments per actuacions de prevenció d’incendis forestals

Els ajuts són per l’execució d’actuacions de manteniment, consolidació i millora d’accés a la xarxa viària bàsica i subministrament de punts d’aigua que formen part de la infraestructura estratègica establerta en el Pla municipal de prevenció d’incendis forestals (PPI).

(Diputació de Barcelona)

 

Llum verda al nou Pla de protecció del Parc Natural de Collserola

El nou Pla defineix un model basat en dos eixos fonamentals: la preservació de la biodiversitat i la potenciació dels serveis ecosistèmics en el marc d'una gestió dinàmica i adaptativa. Tanmateix s'aposta per potenciar les activitats agropecuàries que afegeixen valor al Parc basades en el desenvolupament d'una economia verda.

(Sostenible)

 

La Mancomunitat Penedès-Garraf oferirà un servei nou de Gestió Forestal i Energia

El programa d’actuacions es desplega amb quatre línies principals: l’obertura i el manteniment de franges de prevenció; treballs forestals en zones estratègiques de gestió; la neteja de parcel·les interiors i el foment de la ramaderia com a acció de neteja preventiva.

(Ràdio Cubelles)

 

Un parc natural contra l'èxode de l'Alt Berguedà

Els ajuntaments de Cercs, Vallcebre i Fígols, juntament amb el Consell Comarcal del Berguedà, tenen l'esperança que l'aprovació d'aquesta figura de protecció promogui els atractius de la zona, generi activitat econòmica amb l'arribada de turistes i contribueixi a revertir el procés de pèrdua de població. Però, segons apunta Jesús Calderer, alcalde de Cercs, «no es tracta únicament de protegir la flora i la fauna, sinó també de recuperar masies abandonades, ajudar els ramaders (ara queden 15 ramats de vaques i dos d'ovelles) i frenar el despoblament».

(La Vanguardia)

 

#Acció climàtica

 

El Pacte d’Alcaldes pel Clima i l’Energia llança el nou compromís de reducció del 55% de les emissions per al 2030 i ser neutres climàticament el 2050

El Pacte dels alcaldes i les alcaldesses d’Europa és el major moviment del món en accions locals relacionades amb el clima i l'energia sostenible local. La Diputació de Barcelona forma part del seu comitè polític.

(Diputació de Barcelona)

 

Els inversors insten a la Comissió Europea a prioritzar el clima en la reforma agrària

Un grup d’inversors internacionals que controlen dos bilions de dòlars en actius ha instat a la Comissió Europea a ser més ambiciosa en la reforma de la Política Agrària Comuna. Segons aquests inversors, si la Unió Europea vol aconseguir que el programa de subvencions agràries sigui més efectiu en la lluita contra el canvi climàtic i la protecció de la biodiversitat, les reformes han de ser molt més profundes. Entre d’altres recomanacions, el grup considera que el suport econòmic hauria d’estar lligat als esforços per protegir el medi ambient i els incentius haurien de servir per posar en valor l’agricultura sostenible, en lloc d’incrementar la producció a costa del clima, la salut i la biodiversitat.

(Euractiv)

 

El Consorci Forestal es mostra satisfet amb la nova Llei estatal de Canvi Climàtic

El 8 d’abril el Congrés dels Diputats ha aprovat la Llei de Canvi Climàtic de l’estat, i el Consorci Forestal de Catalunya (CFC) considera una fita molt important la voluntat de fomentar les externalitats positives que proporcionen els embornals de carboni terrestres. Especialment, aquelles que proporcionen els sectors agrari i forestal, així com l’ús de la bioenergia i altres productes del bosc. El Consorci Forestal de Catalunya és l’associació que aglutina els silvicultors actius i compromesos en la gestió i en la millora del bosc.

(Món Rural)

 

#Energia verda

 

La Diputació de Barcelona signa un protocol per impulsar les energies renovables i l’eficiència energètica

La Diputació de Barcelona i el Ministeri per a la Transició Ecològica es comprometen en el desenvolupament del programa “Renovables 2030” de la corporació: les dues administracions col·laboraran en l’impuls d’instal·lacions fotovoltaiques i de biomassa en els 181 municipis de menys de 5.000 habitants de la província de Barcelona.L’acord, que també inclou la promoció de les comunitats energètiques locals, impulsa la capacitació de les entitats locals de la demarcació i la col·laboració entre administracions.

(Diputació de Barcelona)

 

#Gestió sostenible de l’aigua

 

La Diputació de Barcelona se suma a la commemoració del Dia Mundial de l’Aigua amb la presentació del portal “L’aigua per a mi

La Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona presenta el portal interactiu de recursos virtuals L'Aigua per a mi, que s’ofereix des de les webs i xarxes socials municipals, donat importància al que l’aigua significa per cada entorn local. El portal destaca la importància de l’aigua en la vida de les persones i inclou consells i bones pràctiques que ajuden al benestar de tothom.

(Diputació de Barcelona)

 

#Ecologia urbana

 

Barcelona augmentarà 18,6 hectàrees de verd fins al 2023

Així ho preveu el Pla Natura 2021-2030, el full de ruta que defineix les actuacions a curt, mitjà i llarg termini pel que fa al verd i la biodiversitat de la ciutat. Entre d’altres actuacions, el nou pla vol potenciar els projectes d’implicació de la ciutadania en accions de natura a la ciutat, com per exemple el programa “Mans al Verd” i l’estratègia d’agricultura urbana.

(Ajuntament de Barcelona)

 

Barcelona guanyarà 2.000 m² de cobertes verdes el 2022

L’Institut Municipal del Paisatge Urbà ha donat a conèixer les 10 propostes guanyadores per cobrir de verd i d’eficiència energètica 10 terrats de la ciutat, amb un total de 2.055 m² de superfície. Els projectes guanyadors del concurs rebran una subvenció del 75 % del cost, amb un límit de 100.000 euros per coberta, per fer realitat uns projectes que inclouen elements com horts urbans, recollida d’aigües pluvials, instal·lacions d’energia renovable, zona de compostatge i àrees d’estada i esbarjo.

(Betevé)

 

#Biodiversitat

 

Més superfície de vinya de varietats autòctones al Bages

Un conveni amb l’administració permetrà a la Fundació Ampans ampliar els projectes de recerca amb varietats pròpies del territori.

(Arrels)

 

L’Ajuntament de Castelldefels recomana respectar les orenetes, insecticides naturals

Tenir a prop un niu d'aquestes aus insectívores ajuda a mantenir a ratlla les poblacions de mosquits i mosques: una sola oreneta pot arribar a consumir al voltant de 850 mosques i mosquits al dia. A més, són uns animals estrictament protegits.

(Ajuntament de Castelldefels)

 

L’Ajuntament d’Igualada instal·la quaranta caixes niu a les zones arbrades de la ciutat

El principal objectiu d’aquesta mesura és reequilibrar l’ecosistema afavorint la presència de pardals i mallerengues i reduint la presència de tórtores i tudons i, en menor mesura, de coloms. L’altre objectiu és lluitar de forma natural contra la proliferació d’insectes i poder reduir l’ús de pesticides necessaris ara per al seu control.

(Ajuntament d’Igualada)

 

Santa Coloma de Cervelló s'afegeix com a punt d'estudi de l’Observatori Metropolità de Papallones

Les papallones són uns insectes especialment sensibles al canvi climàtic i, per aquest motiu, són objecte d’estudi de l’Observatori Metropolità de Papallones mBMS, en funcionament des de 2019.

(Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló)

 

#Sistemes alimentaris agroecològics

 

La Comissió Europea publica el seu pla per impulsar la producció ecològica

La Comissió Europea va presentar el 25 de març el seu Pla d’Acció per al desenvolupament de la producció ecològica amb l’objectiu d’augmentar la producció i el consum de productes ecològics i aconseguir que el 25% de la superfície agrícola es treballi de manera ecològica al 2030. El Pla d’acció, que està en línia amb el Pacte Verd Europeu i les estratègies “Del camp a la taula” i “Biodiversitat 2030”, proposa 23 accions al voltant de tres eixos: impulsar el consum, augmentar la producció i millorar la sostenibilitat del sector. Actualment, l’1,8% de la Política Agrària Comuna es destina a donar suport a l'agricultura ecològica (7.500 milions d'euros), però «la futura PAC contemplarà règims ecològics recolzats amb un pressupost d'entre 38.000 i 58.000 milions d'euros per al període 2023-2027». A més, es volen impulsar altres instruments per contribuir a aquest objectiu, com la informació i la creació de xarxes d’intercanvi de millors pràctiques, la certificació d'agrupacions d'agricultors en lloc d'únicament individus, la recerca i la innovació, i l'ús de noves tecnologies per a millorar la traçabilitat. Entre les novetats més destacables del Pla d’Acció també trobem el desenvolupament de xarxes de turisme ecològic anomenades «biodistrictes»; és a dir, la Comissió Europea promourà zones on agricultors, ciutadans, operadors turístics, associacions i administracions públiques treballen junts per aconseguir una gestió sostenible dels recursos locals, basant-se en principis i pràctiques ecològiques.

(Comissió Europea)

 

Brussel·les promet una baixada del preu dels aliments ecològics gràcies al seu pla per promocionar-ne la producció i el consum

Tot i la popularització dels productes ecològics entre els europeus en els últims anys, la UE no aconsegueix satisfer-ne la demanda internament. Segons estimacions del Research Institute for Organic Agriculture FiBL, el bloc europeu importa un 50% dels aliments ecològics que consumeix, principalment de la Xina, l’Equador i la República Dominicana.

(Món Rural)

 

L’AMB fa una aposta ferma per l'alimentació sostenible

Després d'adherir-se a la Carta Alimentària de la Regió Metropolitana el passat mes d'octubre, l'AMB encoratja els governs locals perquè també s'hi sumin i comencin a treballar en polítiques o activitats que posin en valor l'alimentació saludable i sostenible. Per ajudar-los en aquest procés, l'AMB ha elaborat una guia de participació dels municipis en la capitalitat mundial de l’alimentació́ sostenible de Barcelona 2021, que mostra les possibilitats que enguany ofereix aquest esdeveniment, sorgit del Pacte de Milà̀ de Polítiques Alimentàries Urbanes.

(Federació de Municipis de Catalunya)

 

Els productors agroalimentaris de la Conca d’Òdena s’apleguen en una associació

Actualment, en formen part 28 agricultors i ramaders, que representen la transversalitat de models productius, organitzatius i d’activitat existents en el sector primari de la zona.

(Info Anoia)

 

#Transformació agroalimentària

 

El nord del Baix Llobregat fonamenta la recuperació econòmica en l’alimentació saludable i sostenible, amb la creació d’un ‘hub’ agroalimentari

Abrera, Collbató, Esparreguera, Olesa de Montserrat, Sant Esteve Sesrovires i Sant Andreu de la Barca s’alien amb la Diputació de Barcelona per crear un ‘hub’ agroalimentari i potenciar l’alimentació saludable i sostenible.

(Diputació de Barcelona)

 

#Productes agroalimentaris del territori

 

L’únic vi que es fa a la ciutat de Barcelona

Vinyes de Barcelona és un vi que es fa a Collserola, al districte de Sarrià-Sant Gervasi. La cooperativa que l’elabora, L’Olivera, ha engegat un projecte per recuperar el paisatge agrícola a Collserola i a la vegada treballar amb persones amb risc d’exclusió social.

(RAC1)

 

#Comerç local i de proximitat

 

La Diputació de Barcelona destina 1,2 milions d’euros per donar suport al foment del teixit comercial, mercats i fires locals

Els destinataris del Pla són ajuntaments i entitats municipals descentralitzades de la província de Barcelona que vulguin desenvolupar actuacions de dinamització i consolidació del teixit comercial urbà.

(Diputació de Barcelona)

 

Barcelona explora legalitzar la venda d’aliments cultivats en horts urbans

L’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat exploren com canviar les lleis que avui impedeixen vendre productes cultivats en terrenys edificables, com és el cas de la majoria d’horts urbans.

(Tot Barcelona)

 

En marxa la 5a edició del programa Comerç 21, per re-activar, impulsar i millorar el comerç de proximitat

Impulsat per la Diputació de Barcelona i PIMEComerç, el programa dona suport preferent a microempreses que volen millorar àrees fonamentals dels comerços i serveis com ara, redefinir el model de negoci, comercialització i màrqueting, digitalització, equip humà, professionalització i gestió, entre d’altres.

(Diputació de Barcelona)

 

La Diputació de Barcelona posa en marxa la nova app “Apropteu”, el nou directori digital de comerç de proximitat

Ja es pot descarregar la nova app Apropteu, impulsada per la Diputació de Barcelona, i adreçada  tant a la ciutadania com a comerciants, paradistes, empresaris del sector i emprenedors. L’aplicació, que neix amb la voluntat de convertir-se en el director digital de comerços de proximitat de la província de Barcelona, permetrà cercar qualsevol tipus de comerç o servei; conèixer l’oferta de productes, bonificacions, i promocions, així com establir una comunicació bidireccional entre els comerciants.

(Diputació de Barcelona)

 

Barcelona invertirà 96 milions per potenciar la xarxa de mercats municipals

Fins al 2023, s’invertiran gairebé cent milions d’euros en la millora dels 40 mercats municipals. El gruix de les actuacions, 70,6 milions, es destinarà a les grans reformes dels mercats de l’Abaceria, Sant Andreu, Horta i Montserrat i a millores en els de Besòs, Galvany i Sagrada Família. A més, es destinaran 22,6 milions més a les tasques de manteniment de tota la xarxa i 2,7 milions al Pla de digitalització dels mercats de Barcelona. El govern municipal entén que els mercats són essencials per a la reactivació del teixit comercial de proximitat.

(Ajuntament de Barcelona)

 

Els mercats municipals de Terrassa aposten per la transformació digital

Els mercats de la Independència i de Sant Pere presenten dues noves plataformes de venda en línia i repartiment a domicili. Aquest projecte s'ha pogut dur a terme gràcies al finançament de la Diputació de Barcelona a través dels fons de prestació "Suport a la digitalització dels mercats municipals", del Catàleg de la Xarxa de Governs Locals.

(Ajuntament de Terrassa)

 

El mercat municipal de Castellar del Vallès posa en marxa la botiga en línia

La botiga virtual té per objectiu facilitar la compra de productes amb comoditat i seguretat a través d’Internet, i contempla el lliurament a domicili. Desenvolupada gràcies al suport i la col·laboració de l’Ajuntament de Castellar del Vallès i de la Diputació de Barcelona, la plataforma ofereix els mateixos productes de qualitat que es venen a les parades del mercat.

(Ajuntament de Castellar del Vallès)

 

El mercat municipal de la Llagosta posa en marxa un web per a compres en línia

El mercat municipal de la Llagosta compta amb una nova pàgina web per tal que la ciutadania pugui fer compres per internet. Onze establiments s’han sumat en un primer moment a aquesta iniciativa, que ha estat finançada per la Diputació de Barcelona i que compta amb el suport de l’Ajuntament de la Llagosta.

(Ajuntament de la Llagosta)

 

El menjar ecològic i de proximitat a l’alça

El consum d'aliments ecològics és cada vegada més important a Sant Cugat, una ciutat amb moltes entitats que promouen la producció i el consum ecològic. 

(Tot Sant Cugat)

 

#Dieta saludable

 

La Comissió Europea reconeix Mollet amb el premi Healthy Lifestyles for Cities 2020

El projecte de promoció dels hàbits alimentaris saludables organitzat pel Consell dels Nens de Mollet (CIM) durant l'any 2019 ha rebut el segon premi atorgat per la Direcció General de Salut i Seguretat Alimentària de la Comissió Europea.

(Ajuntament de Mollet del Vallès)

 

 

#Màrqueting agroalimentari

 

Oberta la convocatòria dels Premis Parc a taula 2021 per a empreses adherides al programa

Parc a taula convoca una nova edició dels Premis Parc a taula amb l’objectiu de distingir aquelles empreses adherides al programa que contribueixen a posar en valor la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona. El termini de sol·licitud finalitza el 4 de maig.

(L’Informatiu dels Parcs)

 

Berga recupera la fira de l'1 de maig amb una aposta pel producte de proximitat

La voluntat del consistori és potenciar el comerç local, i per això, l'eslògan del certamen és precisament «km0».

(Regió 7)

 

Menús i tapes amb l’Espàrrec de Gavà com a protagonista

Una vintena de bars i restaurants de la ciutat oferiran tastos en les seves cartes fins el proper 9 de maig.

(El Bruguers Digital)

 

La DO Pla de Bages fa pinya amb els restauradors per dinamitzar el sector

Les dificultats econòmiques derivades de la pandèmia ha dut als cellers i restauradors del Bages a unir esforços i crear el ‘Passaport de proximitat’. Es tracta d’una targeta que els clients podran segellar quan consumeixin vins del Bages en els establiments adherits. Quan en tinguin cinc podran rebre d’obsequi una ampolla de vi de la DO Pla de Bages o una visita d’enoturisme. La iniciativa, impulsada pel Consell Regulador de la DO Pla de Bages, el Gremi d’Hostaleria i l’Fogons Gastronòmics del Bages, pretén ser el punt de partida d’una col·laboració per a promoure el producte local.

(Món Rural)

 

El primer Congrés de Màrqueting Gastronòmic de Catalunya serà un aparador de tendències a Vilanova

Hi participaran grans marques i també petits productors i professionals d'un dels sectors econòmics més importants.

(Eix Diari)

 

Reparteixen 5.700 kg de carxofes de Sant Boi i el Prat a residències per agrair l’esforç dels avis

La campanya vol fer un reconeixement a les residències d’avis oferint-los productes de quilòmetre zero i màxima qualitat.

(El Periódico)

 

Nou vídeo-spot dels restaurants Sabors de l’Horta del Baix Llobregat

Sempre hi han estat, però ara hi són amb més ganes que mai. Així es reivindiquen, en un nou vídeo-spot, els cuiners i cuiners del Col·lectiu Sabors de l’Horta. Són grans xefs que recullen la tradició del conreu i l’art de la cuina en uns plats arrelats a la terra i al territori del qual en formen part, el Baix Llobregat.

(El Baix Llobregat)

 

El mercat setmanal de Sant Sadurní d’Anoia estrena nova imatge

Amb la creació d'aquest disseny s'ha volgut representar la diversitat de productes que aporta el mercat, l'espai de trobada i el conjunt d´oferta comercial i de serveis.

(Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia)

 

Disponibles tots els vídeos de la col·lecció sobre el calçot del Parc Agrari del Baix Llobregat

Els vídeos abasten tot el procés de producció, del camp a la taula, i han estat elaborats pel Consorci del Parc Agrari del Baix Llobregat en col·laboració amb el Consell Comarcal i el Consorci de Turisme del Baix Llobregat. Estan disponibles en el canal Youtube del Parc Agrari del Baix Llobregat.

(Xarxa de Parcs Naturals)

 

#Innovació

 

Impulsen un sistema per optimitzar la curació d’embotits amb algoritmes predictius

El grup d’alimentació Splendid Foods, dedicat principalment a l’elaboració d’embotits curats i amb les instal·lacions a Seva (Osona), ha impulsat amb el centre tecnològic Eurecat un projecte que incorpora Intel·ligència Artificial, Internet de les Coses (IoT) i analítica de dades per optimitzar el procés de curació de fuets i llonganisses.

(Món Rural)

 

La boira pot donar una segona oportunitat a la terra desertificada

Captar minúscules gotes d’aigua de la boira i utilitzar-les per recuperar zones afectades per sequera extrema i desertificació és l’objectiu del LIFE Nieblas, un projecte europeu que, entre d’altres objectius, vol afavorir la recuperació progressiva dels aqüífers essencials per abastir finques agrícoles, bestiar i població sense necessitat de perforar pous o galeries.

(Sostenible)

 

#Formació agroalimentària

 

Pagesos i entitats socials del Penedès formen persones en risc d’exclusió social per garantir el relleu agrari

La iniciativa Coopera neix de les cooperatives Covides, Entrem i Actua, amb la intenció que joves i adults sense feina acabin aprenent un ofici nou. «Els obrim la porta a un procés d’empoderament perquè després s’incorporin al mercat ordinari, alhora que garantim que la pagesia no es quedi sense relleu», subratllen. Tot i sorgir a l’Alt Penedès, la intenció és expandir-se per gestionar camps de tot Catalunya.

(Món Rural)

 

#Patrimoni agroalimentari

 

Bancs de llavors, una eina per la conservació de la biodiversitat cultivada

Al banc de llavors del Col·lectiu Eixarcolant s'hi conserven unes 400 entrades de varietats agrícoles tradicionals, obtingudes gràcies a les prospeccions etnobotàniques i també fruit dels intercanvis amb altres bancs de llavors.

(Món Rural)

 

El passat vitivinícola del Bages torna a florir

El Bages, abans de la fil·loxera, era el territori amb més vinya de Catalunya i ara un projecte vol recuperar aquest passat. S’anomena “Cep Tina Vi” i és el resultat de dos anys de recerca impulsada pel Centre d’Estudis del Bages i la denominació d’origen Pla de Bages per conèixer la història del vi i de la vinya d’aquesta zona.

(Arrels)

 

#Vida rural

 

Cardona engega una campanya per atraure població jove al municipi i frenar el despoblament

La campanya “Una nova vida” té l'objectiu d'aprofitar l'interès que ha despertat la pandèmia per anar a viure al món rural.

(Món Rural)

 

#Alertes agràries

 

El camp es rebel·la contra la 'invasió' d'horts solars

El creixement descontrolat de plantes fotovoltaiques està generant alarma en el camp: agricultors i ramaders creen plataformes davant la proliferació de projectes.

(El Economista)

 

La Ponència de Renovables dona llum verda a dos parcs eòlics a Argençola amb una dotzena d’aerogeneradors

Segons consta als informes de la Ponència de Renovables, tots dos projectes han rebut diverses al·legacions, entre les quals les d’Unió de Pagesos, que critiquen “l’impacte acumulatiu” dels projectes amb d’altres previstos a la zona, així com també un “alt impacte” sobre els espais agraris.

(Món Rural)

 

El Consell Comarcal de l’Alt Penedès s’oposa a la creació de parcs fotovoltaics sense consultar el territori

El Consell Comarcal i el Consell d’Alcaldes i Alcaldesses de l’Alt Penedès s’oposen a la creació de nous parcs fotovoltaics sense que es tingui en compte el territori. Lamenten que la projecció d’aquests espais per obtenir energia neta s’està fent sense tenir en compte el sector agrícola.

(Món Rural)

 

Oposició al Bages contra la instal·lació de 30.000 plaques solars en uns terrenys agrícoles de Navàs

El projecte ocuparia 31 hectàrees del Pla del Riols, una zona agrícola situada entre Montserrat i el Pirineu, on hi han nascut diversos projectes d’agricultura ecològica i agroturisme. Veïns i Ajuntament s’hi oposen i han creat la plataforma ‘Salvem el Pla del Riols’. Malgrat això, la Ponència d’energies renovables ha donat el vistiplau a la ubicació del projecte.

(Món Rural)

 

La Generalitat tomba un dels projectes de parcs solars previstos al Bages i n’accepta un altre parcialment

La Ponència d’Energies Renovables ha tombat els dos projectes de parcs solars previstos als termes municipals de Santpedor, Sant Fruitós de Bages i Sallent. Pel que fa al projecte ‘Bages I’, situat al coll de l’Om i als Plans de Santa Anna, prop de la Sèquia, la Ponència l’ha considerat emplaçament viable, però només parcialment, ja que no accepta la part que afecta el terme de Santpedor i una part de Sant Fruitós. En aquest cas, es plantejava una extensió de prop de 84 hectàrees i una potència de 40 MWp. Pel que fa al projecte ‘Bages II’, que preveia una extensió de 39 hectàrees i una potència de 25 MWp, la ponència l’ha tombat totalment.

(Món Rural)

 

Tomben els projectes de dos parcs eòlics al Bages per l’elevat impacte paisatgístic

Els projectes contemplaven la instal·lació de 17 aerogeneradors que afectarien els termes municipals d’Aguilar de Segarra, Castellfollit del Boix, Rajadell, Fonollosa, Sant Joan de Vilatorrada, Santpedor, Sant Fruitós de Bages, Navarcles i Calders. La Ponència Ambiental del Departament de Territori ha decidit emetre un informe negatiu, en considerar l’emplaçament com a no viable.

(Món Rural)

 

#Entrevistes

 

Ricard Ramon: «Hem de reduir l’ús dels plaguicides un 50% fins al 2030»

El Cap d’Unitat Adjunt a la Direcció General d’Agricultura de la Comissió Europea defensa l’estratègia “Del camp a la taula”, que busca prioritzar la salut i la sostenibilitat.

(Tots 21)

 

Pol Dunyó-Ruhí: «Treballar amb un animal implica empatia, saber-se respectar»

Aquest jove pagès fa horta ecològica a la finca del Turó d’en Rompons a Òrrius, al Maresme, amb l’ajut de les seves dues eugues. En aquesta entrevista, defensa el treball de la terra amb animals  i reivindica la modernitat d’una pràctica que, malgrat tot, és ancestral.

(Arrels)

 

Judit Lecina: «Cal integrar els serveis ecosistèmics i la biodiversitat en les polítiques de conservació del medi natural»

La doctora en Ecologia Terrestre i investigadora del CREAF afirma que, per preservar els boscos, cal «triar els productes que consumim, prioritzar que siguin locals i de proximitat; en especial, els aliments. A més, fomentar l’agricultura i ramaderia local i pròxima ajuda a fomentar més mosaic de paisatges, menys masses de boscos contínues. En resum: més cultius, més paisatges heterogenis i boscos diversos per evitar incendis».

(Sostenible)

 

Albert Cañigueral: «Els obradors compartits i els espais test agraris són ideals per satisfer les dues necessitats bàsiques d’aprendre i acompanyar-se»

El fundador i editor del blog “Consumo Colaborativo” i membre cofundador de la xarxa Ouishare destaca la importància d’aquest tipus d’equipaments per als emprenedors del sector agroalimentari, que sovint tenen idees innovadores que volen desenvolupar, però no saben per on començar.

(ARCA)

 

Ignasi Giménez Renom: «Estem generant nous canals de distribució d'aliments»

El president del Consell Comarcal del Vallès Occidental i alcalde de Castellar el Vallès parla de Recooperem, una iniciativa de caire social que vol reduir el nombre d’aliments en bon estat que actualment acaben a les escombraries.

(DARP)

 

Silvia Brandi: «Cal redescobrir la capacitat de fer coses, no només de comprar-les»

La directora d’Atlas of the Future ens convida a descobrir una sèrie de projectes vinculats al camp que aporten solucions als principals reptes als quals s’enfronten l’agricultura i la ramaderia.

(Arrels)

 

Francesc Font: «Ens guanyem més bé la vida i fixem més carboni del que produïm»

L’autor del llibre “Arrelats a la terra” explica la seva experiència a l’hora de desenvolupar una agricultura rendible que ajuda a combatre el canvi climàtic.

(Arrels)

 

María José LaRota-Aguilera: «Hem d’ecologitzar l'agricultura i la ramaderia»

La investigadora en Ecologia Terrestre de la Universitat Autònoma de Barcelona explica els canvis que hauríem d'introduir al model agrícola i ramader del territori metropolità per a la seva transformació cap a un model sostenible a llarg termini.

(PEMB)

 

#Reportatges

 

Els nous terratinents d'Espanya

El terreny forestal guanya espai enfront de la superfície agrícola, mentre nous actors com empreses i fons aterren en el negoci del sòl rústic a Espanya.

(El País)

 

Boscos madurs, petites vacunes contra el canvi global

Catalunya ha estat pionera a Espanya en localitzar i caracteritzar els boscos singulars i els rodals madurs i alguns projectes compten ja amb més de quinze anys de trajectòria.

(Sostenible)

 

Els bancs de llavors, la garantia de pervivència de fruites i verdures pròpies

L’objectiu d’aquest tipus d’espais és conservar espècies i varietats necessàries pel desenvolupament d’un model agroalimentari més sostenible, saludable i just.

(Arrels)

 

L’encaix de les renovables al món rural, el repte que toca afrontar

El canvi de model energètic troba oposició al territori, que no se sent escoltat en una estratègia que afecta tot el país.

(Arrels)

 

#Opinió

 

La terra per qui la treballa

Sixte Moral explica en aquest article que «avui la riquesa que produeix la terra està força allunyada del qui la treballa». «Evitar la pèrdua de més terrenys per qüestions de creixements no controlats ni equilibrats i el creixement de massa boscosa» li sembla tan fonamental com intentar que els pagesos puguin viure i treballar amb dignitat.

(Eix Diari)

 

Per què el Fòrum Econòmic Mundial es fixa en la natura

En aquest article, Eulàlia Comas, biòloga especialitzada en conservació del medi natural, i Toni Comin, diputat al Parlament Europeu, defensen que la conservació del patrimoni natural no és una opció de desenvolupament, sinó que és condició imprescindible per garantir el benestar actual i futur dels qui habitem aquest planeta. Entre d’altres polítiques clau que cal redissenyar, els autors citen la política agrària, que «serà un dels sectors més importants de la transformació de l’economia i la societat europees cap a un model més sostenible. Els reptes que té, a Europa i a Catalunya, no són pocs; ha de fer front als efectes del canvi climàtic, a l’escassetat de recursos, i als canvis, entre altres, en els hàbits i les demandes alimentàries, i tot això sense deixar de contribuir -o contribuint més, en la majoria de casos- a la conservació de la natura i dels béns i serveis ambientals».

(Sostenible)

 

#Documentació

 

L'alimentació representa el 34% de les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle a nivell mundial

Segons un estudi publicat per la revista Nature Food i dirigit per l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO), l'ús de les terres representa aproximadament el 32% de les emissions, mentre que el 29% correspon a la distribució i la transformació. En la fase de producció s'observa un augment del 15% de les emissions.

(Nature Food)

 

El potencial del sòl per frenar el canvi climàtic pot ser menor del que es pensava

Un estudi publicat a la revista Nature afirma que el sòl, les plantes i els arbres són importants per baixar els nivells de carboni de l’atmosfera, però l’essencial és acabar amb la crema de combustibles fòssils. Segons César Terrer, l’autor principal de la investigació, «si realment volem aturar l'escalfament global, hem d'aturar les emissions, perquè els ecosistemes només capturen una part de totes les emissions de CO2», ha declarat al diari The Guardian.

(Nature)

 

Sequeres sense precedents en 2000 anys a Europa pel canvi climàtic

Segons un estudi de la Universitat de Cambridge, les actuals sequeres estiuenques al continent europeu són les més greus dels darrers 2.110 anys. Un equip internacional d’investigadors va estudiar les empremtes químiques dels roures europeus per reconstruir el clima estival i han trobat que les condicions de sequera s’han intensificat des del 2015. Els experts apunten al canvi climàtic causat per l’activitat humana com a possible responsable d'aquests fenòmens extrems i recorden que l’escalfament del planeta té conseqüències devastadores per a la societat i els ecosistemes. La revista Nature Geoscience ha publicat els resultats de l’estudi.

(Universitat de Cambridge)

 

Restaurar el 30% dels ecosistemes del món permetria absorbir prop de la meitat del carboni acumulat a l'atmosfera des de la Revolució Industrial

Segons un informe de Nature en què participa l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA.UAB), la restauració dels ecosistemes és clau per a preservar la biodiversitat i estabilitzar el clima del planeta. L’informe demostra que, tot i que la recuperació dels boscos és fonamental per mitigar l'escalfament global i prevenir les extincions massives d’espècies, altres ecosistemes també juguen un paper enorme. Concretament, els investigadors han estudiat pastures, matolls, aiguamolls i ecosistemes àrids, a més de terres de cultiu, i han identificat quins ecosistemes s’haurien de restaurar per aportar beneficis a la biodiversitat i el clima sense tenir un impacte negatiu sobre la producció agrícola. En aquest aspecte, l’estudi destaca que el 55% de les terres de cultiu es podrien restaurar sense perjudicar la producció alimentària, 1.578 milions d'hectàrees a nivell mundial. Per aconseguir-ho, caldria prendre mesures d’intensificació sostenible i ben planejada de la producció alimentària, la reducció del malbaratament d'aliments i la substitució d'aliments com la carn i el formatge per altres productes agroalimentaris que generen menys emissions de gasos d'efecte hivernacle.

(Sostenible)

 

Els consumidors de l’Estat espanyol s’interessen més pels productes locals

Segons un estudi publicat per McKinsey & Company, l'estil de vida dicta la demanda i està creixent l'interès pels productes locals, saludables i respectuosos amb el medi ambient. De fet, un 30% dels espanyols espera consumir més productes regionals en 2021, un 26% declara optar per productes amics de la natura i un 36% prefereix comprar aliments nutritius i bons per a la salut. Les compres de productes importats s’han reduït un 23%.

(McKinsey & Co)

 

Elaboren un atles genètic complet per a les papallones d'Europa

Un equip internacional de recerca liderat per l'Institut de Biologia Evolutiva, un centre del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Pompeu Fabra (UPF), ha publicat la més gran i detallada llibreria genètica per a les papallones europees fins a data d'avui, amb més de 22 mil exemplars seqüenciats de 459 espècies. L'estudi, que publica “Communications Biology”, aglutina informació genètica del 97% de les papallones d'Europa amb una resolució sense precedents, fet que la converteix en la major plataforma per a l'estudi i la conservació de les papallones del vell continent. El conjunt de dades està disponible aquí.

(CSIC)

 

#Llibres

 

Nou volum dels receptaris de plantes silvestres d’Eixarcolant

La publicació, autoeditada pel Col·lectiu Eixarcolant, conté informació sobre 22 espècies silvestres comestibles que es poden trobar a molts punts de Catalunya. Malgrat que moltes d’elles són desconegudes, són altament indicades per incorporar a la dieta quotidiana degut a les seves característiques organolèptiques i nutricionals. 

(Eixarcolant)

 

— Redacció BCN Smart Rural —

Uneix-te a la revolució més deliciosa!

Vols estar al dia de les últimes novetats del programa Barcelona Agrària?  Subscriu-te al nostre butlletí digital!

Omple el breu formulari que trobaràs a continuació i rebràs al teu correu electrònic una selecció de notícies, entrevistes, informes i publicacions que segur que t’interessen.

Vull subscriure'm!