Ecocentral
Projecte de distribució d'aliments ecològics i de proximitat per a empreses gestores de menjadors escolars i menjadors escolars autogestionats.
Després del congrés de Terra Mare del SlowFood l'any 2006, Alejandro Guzmán analitza l'actual model de producció d'aliments, deslligat del territori i menystingut en les diferents escoles de cuina per les quals passa. D'aquesta manera comença a desenvolupar el projecte Eco d’Aquí, que es dedica a connectar petits col·lectius productors d’agricultura ecològica amb grups de consumidors finals, fomentant, així, el circuit curt de comercialització i el millorant el seu impacte econòmic i mediambiental. Inicialment, el projecte feia diverses activitats (repartiment de cistelles a domicili, distribució a botigues, participació en cooperatives de consum ...), però en adonar-se del potencial del sector de la restauració escolar van decidir redirigir la seva activitat i centrar-se en l'àmbit escolar.
- Donar suport i fomentar l’agricultura de proximitat per a disminuir la petjada ecològica derivada del consum de certs aliments de terres llunyanes.
- Nodrir i alimentar la infància de la manera més saludable possible mitjançant la distribució d'aliments ecològics i de proximitat.
- Conscienciar a AFA’s i els seus equips directius prenguin de la importància de donar suport a la introducció de l’alimentació ecològica dins del projecte educatiu de les seves escoles i que els nens i nenes creen hàbits alimentaris saludables des de les primeres etapes de la seva vida.
- Treballar amb empreses gestores de menjadors escolars i menjadors escolars autogestionats.
- Donar suport a iniciatives locals i ajudar a petits productors i cooperatives perquè puguin sostenir els seus projectes.
- Distribuir de manera transparent i pagar un preu just a les persones que es dediquen a l’agricultura.
- Promoure l’Economia circular, aprofitant les deixalles i residus pot convertir-se en matèria primera per a altres productes.
- Suport a col·lectius en risc d’exclusió social. Una part dels llocs de treball que es generen en Ecocentral van destinats a aquest sector de la població.
- Treballar en Xarxa, per exemple amb la XAMEC (Xarxa Agroecològica de Menjadors Ecològics de Catalunya) per poder impulsar el menjar ecològic en els menjadors escolars a tota Catalunya.
|
S'estima que més del 95% de la inversió s'ha realitzat a partir d'aportacions familiars, capitalització de la prestació per desocupació i treball personal per a la posada en marxa del projecte.
Al principi del projecte, es van rebre 7.000 € del Departament d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya.
Facturació anual de 2 milions d'euros, fonamentalment a escoles.