Ecocentral. PATXI URIZ | DIPUTACIÓ DE BARCELONA
Ecocentral. PATXI URIZ | DIPUTACIÓ DE BARCELONA
Distribució

Ecocentral

Projecte de distribució d'aliments ecològics i de proximitat per a empreses gestores de menjadors escolars i menjadors escolars autogestionats.

2011
Iniciativa privada d'Alejandro Guzmán
Alejandro Guzmán
L'Hospitalet de Llobregat
Justificació i origen

Després de celebrar-se el congrés Terra Madre de la iniciativa Slow Food l'any 2006, Alejandro Guzmán va analitzar el model de producció d'aliments del moment, deslligat del territori i menystingut a les diverses escoles de cuina per les quals havia passat. D'aquesta manera, va començar a desenvolupar el projecte Eco d'aquí, dedicat a connectar petits col·lectius de productors d'agricultura ecològica amb grups de consumidors finals per fomentar el circuit curt de comercialització i millorar-ne l'impacte econòmic i mediambiental. Inicialment, el projecte cobria diverses activitats (repartiment de cistelles a domicili, distribució a botigues, participació en cooperatives de consum, etc.), però en adonar-se del potencial del sector de la restauració escolar, es va decidir redirigir l'activitat per centrar-se en l'àmbit escolar.

Objectius
  • Donar suport a l'agricultura de proximitat i fomentar-la per reduir la petjada ecològica derivada del consum de certs aliments provinents de terres llunyanes.

  • Nodrir i alimentar la infància de la manera més saludable possible mitjançant la distribució d'aliments ecològics i de proximitat.

  • Conscienciar les AFA i els equips directius sobre la importància de donar suport a la introducció de l'alimentació ecològica dins del projecte educatiu de les escoles per fer que els infants creïn hàbits alimentaris saludables des de les primeres etapes de la vida.

  • Treballar amb empreses gestores de menjadors escolars i menjadors escolars autogestionats.

  • Donar suport a iniciatives locals i ajudar petits productors i cooperatives a sostenir els seus projectes.

  • Distribuir de manera transparent i pagar un preu just a les persones que es dediquen a l'agricultura.

  • Promoure l'economia circular, ja que moltes deixalles i residus poden convertir-se en matèria primera per elaborar altres productes.

  • Donar suport a col·lectius en risc d'exclusió social. Una part dels llocs de treball que es generen a Ecocentral van destinats a aquest sector de la població. 

  • Treballar en xarxa, per exemple amb la Xarxa Agroecològica de Menjadors Ecològics de Catalunya (XAMEC), per impulsar l'alimentació ecològica als menjadors escolars de tot Catalunya.

Idees inspiradores i qüestions clau
  • En un principi, el model de distribució seguia el mètode convencional de la revenda d'aliments, però els criteris d'aquest mercat eren incompatibles amb la filosofia del projecte, i per això es va decidir cobrar només pel servei de distribució. Va ser una aposta dura, ja que la facturació es va reduir dràsticament en deixar de revendre.

  • La particularitat del servei és que són els productors els qui facturen a les empreses a preu de cost, mentre que Ecocentral només cobra pel servei de distribució dels aliments. El model funciona amb èxit, ja que totes les despeses d'estructura queden cobertes, i l'única preocupació és que els clients quedin contents amb la qualitat del servei, que és precisament la diferència amb la distribució convencional.

  • Els avantatges que ofereix una central de compres són múltiples, com ara la possibilitat d'obtenir descomptes gràcies al gran volum de compra; una reducció del preu del transport, ja que totes comandes es concentren en un únic procés de compra i, finalment, la possibilitat de disposar d'un precontracte comercial.

  • La programació de cultius amb els agricultors assegura l'abastiment.

  • Des del punt de vista de la infraestructura i la logística, disposar d'un magatzem és fonamental, pel fet que permet agrupar les comandes de diversos proveïdors i guardar els productes de llarga caducitat, el lliurament dels quals es programa segons les necessitats setmanals dels menjadors escolars.

  • Els plecs de condicions dels menjadors escolars han de ser més flexibles i apujar una mica el preu màxim, alguns cèntims per estudiant, per poder afrontar la inflació i fer que aquest increment l'assumeixin els pressupostos públics.

Pressupost de posada en marxa i origen dels recursos econòmics

S'estima que més del 95% de la inversió s'ha realitzat a partir d'aportacions familiars, capitalització de la prestació per desocupació i treball personal per a la posada en marxa del projecte. 

Al principi del projecte, es van rebre 7.000 € del Departament d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya.

Pressupost anual i origen dels recursos econòmics

Facturació anual de 2 milions d'euros, fonamentalment a escoles.

Període d'execució
2011-actualitat