Ecocentral
Projecte de distribució d'aliments ecològics i de proximitat per a empreses gestores de menjadors escolars i menjadors escolars autogestionats.
Després de celebrar-se el congrés Terra Madre de la iniciativa Slow Food l'any 2006, Alejandro Guzmán va analitzar el model de producció d'aliments del moment, deslligat del territori i menystingut a les diverses escoles de cuina per les quals havia passat. D'aquesta manera, va començar a desenvolupar el projecte Eco d'aquí, dedicat a connectar petits col·lectius de productors d'agricultura ecològica amb grups de consumidors finals per fomentar el circuit curt de comercialització i millorar-ne l'impacte econòmic i mediambiental. Inicialment, el projecte cobria diverses activitats (repartiment de cistelles a domicili, distribució a botigues, participació en cooperatives de consum, etc.), però en adonar-se del potencial del sector de la restauració escolar, es va decidir redirigir l'activitat per centrar-se en l'àmbit escolar.
Donar suport a l'agricultura de proximitat i fomentar-la per reduir la petjada ecològica derivada del consum de certs aliments provinents de terres llunyanes.
Nodrir i alimentar la infància de la manera més saludable possible mitjançant la distribució d'aliments ecològics i de proximitat.
Conscienciar les AFA i els equips directius sobre la importància de donar suport a la introducció de l'alimentació ecològica dins del projecte educatiu de les escoles per fer que els infants creïn hàbits alimentaris saludables des de les primeres etapes de la vida.
Treballar amb empreses gestores de menjadors escolars i menjadors escolars autogestionats.
Donar suport a iniciatives locals i ajudar petits productors i cooperatives a sostenir els seus projectes.
Distribuir de manera transparent i pagar un preu just a les persones que es dediquen a l'agricultura.
Promoure l'economia circular, ja que moltes deixalles i residus poden convertir-se en matèria primera per elaborar altres productes.
Donar suport a col·lectius en risc d'exclusió social. Una part dels llocs de treball que es generen a Ecocentral van destinats a aquest sector de la població.
Treballar en xarxa, per exemple amb la Xarxa Agroecològica de Menjadors Ecològics de Catalunya (XAMEC), per impulsar l'alimentació ecològica als menjadors escolars de tot Catalunya.
|
S'estima que més del 95% de la inversió s'ha realitzat a partir d'aportacions familiars, capitalització de la prestació per desocupació i treball personal per a la posada en marxa del projecte.
Al principi del projecte, es van rebre 7.000 € del Departament d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya.
Facturació anual de 2 milions d'euros, fonamentalment a escoles.