Les cooperatives de la nova pagesia protagonitzen la primera de les ‘Històries BCN Smart Rural’, una sèrie de curtmetratges creada per donar veu a les persones que lideren el camí cap a un sistema agroalimentari més saludable i sostenible a les comarques barcelonines.
El primer curt de la temporada es titula ‘La força tranquil·la’ i té com a objectiu visibilitzar els nous models associatius en l’àmbit agroalimentari que actualment s’estan impulsant al territori. El vídeo el protagonitzen Marc Talavera, president del col·lectiu Eixarcolant, una entitat cooperativa amb seu a Jorba; Francesc Molins, president de Som Pastura, una associació de ramaders del Moianès; i la coordinadora de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central, Alba Rojas, qui explica la importància «d’establir xarxes entre productors i elaboradors agroalimentaris per tenir un major altaveu, compartir canals de distribució i generar sinergies».
Aquesta producció de BCN Smart Rural amb la col·laboració de Bas TV ha estat possible gràcies al cofinançament de la Diputació de Barcelona i els fons FEDER de la Unió Europea. Dirigida per Valentí Roda, el productor ha volgut posar al centre de la peça audiovisual les històries personals que hi ha darrera de les accions polítiques: «Hem volgut traslladar la importància i els beneficis de BCN Smart Rural a un marc narratiu proper i tangible, dotar-lo d'una història personal i traduir les dades en paraules». Unes paraules que «no han estat pactades ni guionitzades, sinó que surten del cor de les persones que parlen. Les actuacions del projecte amaguen històries humanes apassionants i nosaltres ens hem limitat a mostrar-les», ha afegit el realitzador David Fontseca.
Sobre els nous models cooperatius BCN Smart Rural
L’impuls de nous models cooperatius és una de les actuacions prioritàries del BCN Smart Rural, l’estratègia de la Diputació de Barcelona per transformar el sector agroalimentari de la demarcació. Concretament, es vol incentivar l’ocupació de persones emprenedores, aturades o en risc d’exclusió mitjançant la constitució d’associacions agroalimentàries i forestals de base cooperativa. Per aconseguir-ho, col·labora amb l'Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), els ajuntaments i les entitats locals que volen anar més enllà del cooperativisme agrari tradicional i impulsar l’economia social i solidària.
Els serveis oferts en el marc del BCN Smart Rural inclouen l’assessorament i acompanyament de les iniciatives interessades en desenvolupar aquest model econòmic alternatiu. Entre els recursos disponibles es troba el suport en la creació del pla d’empresa, l’elaboració de l’estratègia de comunicació, la planificació comercial i logística i, fins i tot, el disseny sostenible de les finques.
Per a més informació sobre els nous models cooperatius BCN Smart Rural, pots escriure a agrosocial@arca-dr.cat.
— Redacció BCN Smart Rural —