Resum de Premsa BCN Smart Rural – De l’1 de febrer al 7 de març de 2023
PEXELS

Resum de Premsa BCN Smart Rural – Del 8 d’abril al 2 de maig de 2022

El creixement continu de la producció agrària ecològica a Catalunya és un dels temes destacats en el nou Resum de Premsa BCN Smart Rural.

Destaquem

 

El nombre de productors ecològics catalans augmenta més d’un 11% durant l’any 2021

El darrer informe sobre la producció agrària ecològica de Catalunya, presentat conjuntament pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya i el CCPAE, aporta dades esperançadores sobre el present de l’agricultura respectuosa amb la natura. Segons aquest estudi, Catalunya va augmentar en un 11% el nombre de productors ecològics durant 2021, mentre que la superfície ecològica va créixer un 5,33%, fins a arribar gairebé a 270.686 hectàrees. D’aquestes, 57.283 ha corresponen a cultius productius. Les altres, a la superfície de pastures, prats i boscos.

En aquest sector, cal destacar el creixement del cultiu ecològic de fruita seca (+17,98%), vinya (+14,32%) i guaret, adob verd i erm (+11,78%). També han crescut força les oliveres (+8,97%), els cereals i les lleguminoses per a gra (+7,35%) i, en menor mesura, les hortalisses (+5,79%). El subsector majoritari en cultius és la vinya, amb gairebé la meitat de la superfície.

L’informe de la producció agrària ecològica a Catalunya està disponible aquí, mentre que les dades es poden descarregar en aquest enllaç.

 


 

Més novetats agroalimentàries

 

#Agricultura i natura

3 pagesos que cuiden de la terra

A la demarcació de Barcelona, el 15% de la superfície cultivada és ecològica. En el Dia Internacional de la Terra, vam parlar de tres pagesos que estan convençuts de la importància de practicar una agricultura més respectuosa amb el medi ambient.

(BCN Smart Rural)

 

#Boscos gestionats

S’aprova el Pla d’Informació i Vigilància contra incendis forestals 2022

El document preveu que la campanya comenci el 21 de juny i finalitzi l’1 de setembre. Hi actuaran 93 unitats mòbils d’informadors i 15 punts de guaita que seran coordinats des de sis centres de control. En total, el PVI mobilitzarà 260 persones i compta amb un pressupost de 1.973.700 €.

(Diputació de Barcelona)

 

Els rucs també pasturaran per Collserola per reduir el risc d’incendis forestals

Un projecte de pastura amb rucs a la serra de Collserola com a mesura preventiva antiincendis aconsegueix finançament després de la prova pilot amb ovelles a Horta-Guinardó.

(Betevé)

 

#Agrodiversitat

Varietats de raïm ancestrals

Fa prop de 40 anys que Família Torres recupera varietats que van resistir la fil·loxera i ara veuen que són una gran esperança per fer vi en un futur climàticament incert.

(Arrels)

 

#Relleu agrari

Per què ser jove i pagès és una missió (quasi) impossible

Gràfics i dades que expliquen les causes de la falta de relleu a la pagesia catalana: només el 9,5% dels pagesos són joves i, per contra, el 66% tenen ja més de 55 anys.

(El Crític)

 

#Economia

L'agroalimentari, primer sector econòmic de Catalunya

El sector agroalimentari representa el 19% del PIB i es consolida com el més important de l’economia catalana. En el seu conjunt, el sector agroalimentari genera una facturació agregada de 43.088 M€ i ocupa a 177.031 treballadors, segons l’estudi ‘El sector agroalimentari a Catalunya’, elaborat per ACCIÓ i Prodeca.

(Prodeca)

 

#Màrqueting agroalimentari

La Barcelona Wine Week es consolida com el punt de trobada per als professionals del vi

Un 20% dels visitants han sigut estrangers, principalment europeus i nord-americans, procedents de 79 països i 470 compradors internacionals de mercats estratègics per a l'exportació de vi de l'Estat.

(Territori rural)

 

#Formació agroalimentària

Les Escoles Agràries obren el període d’inscripció per al curs 2022-2023

Els estudis de les Escoles Agràries es caracteritzen per oferir una formació professional personalitzada, pràctica i en permanent adaptació a les noves tendències i necessitats del sector. Fins al 31 de maig es durà a terme la preinscripció als cicles formatius de grau superior.

(Territori rural)

 

#Alertes agràries

El conreu dels tradicionals espàrrecs de Gavà, a la corda fluixa

El responsable del 25% de la producció dels espàrrecs d’aquest municipi del Baix Llobregat i busca qui li compri la finca abans de jubilar-se.

(Arrels)

 

#Entrevistes

Marc Talavera: “Volem recuperar el passat per transformar el futur”

L’igualadí és un dels protagonistes de la primera de les ‘Històries BCN Smart Rural’, una sèrie de curtmetratges creada per donar veu a les persones que lideren el camí cap a un sistema agroalimentari més saludable i sostenible a les comarques barcelonines.

(BCN Smart Rural)

 

Joan Nogué: “Havíem de mostrar l’entorn rural tan divers que nosaltres coneixem”

'L’altre món rural' (Tigre de paper) arriba a les llibreries per fer divulgació de la realitat rural de Catalunya per trencar tòpics i estereotips. Arrels entrevista a dos dels seus autors:  els geògrafs Joan Nogué I Rosa Cerarols.

(Arrels)

 

Albert Blanco: "Amb els mercats pots aconseguir una relació personal que les grans explotacions no tenen"

Albert Blanco és tècnic agrícola i fa dos anys que es dedica a l’agricultura ecològica a la Masia Can Serra, ubicada al Bruc. En aquesta entrevista ens explica la seva feina i el paper que tenen els mercats de pagès en el sector agrícola, ja que participarà amb una parada pròpia al Mercat del Parc Rural a Olesa de Montserrat.

(Parc Rural del Montserrat)

 

Maria Nicolau: “La cuina té el poder de canviar el món que ens envolta”

Des de la cuina d’El Ferrer de Tall, a Vilanova de Sau, cada dia alimenta desenes de boques, però en aquesta entrevista vol alimentar el pensament crític de tothom.

(Arrels)

 

#Opinió

El paper de la propietat en l'accés a la terra

La figura de la propietat pot jugar un paper important en l'accés a la terra, entès com a nexe d'unió pels que volen plegar i els que volen començar.

(ARCA)

 

Alimentar Catalunya en temps de guerra

Francesc Reguant, director de l’Observatori d’Economia Agroalimentària del Col·legi d’Economistes, alerta en aquest article de la fragilitat de proveïments crítics per a Catalunya.

(Via Empresa)

 

#Llibres

4 llibres per a un sistema agroalimentari més sostenible

Un recorregut per noves maneres d’entendre l’agricultura i la ramaderia amb motiu de Sant Jordi.

(BCN Smart Rural)

 

Els 10 llibres del món que torna

Cuina, alimentació, repoblament o pagesia són algunes de les propostes d’Arrels per a la diada.

(Arrels)

 

Les recomanacions literàries del Parc Rural del Montserrat

El Parc Rural del Montserrat va recomanar una sèrie de llibres per gaudir, conèixer i aprendre sobre el nostre entorn.

(Parc Rural del Montserrat)

 

#Món audiovisual

BCN Smart Rural impulsa els coworkings per atraure projectes creatius al món rural

Els espais de treball compartit als pobles de la demarcació protagonitzen ‘Un camí compartit’, el nou curt de les Històries BCN Smart Rural. El vídeo explora la visió dels coworkings com a espais necessaris per atraure persones creatives al món rural.

(BCN Smart Rural)

 

BenvinGUST al Baix Llobregat, el nou programa de TV que ens farà “descobrir i tastar” la comarca

La riquesa culinària i gastronòmica del Baix Llobregat són els grans protagonistes de la nova sèrie de televisió BenvinGUST al Baix Llobregat, que s’estrena aquest mes de maig a La Xarxa TV.

(El Baix Llobregat)

 

Com és la nostra pagesia, segons Carla Simón

Arrels recull algunes reflexions de la directora d''Alcarràs', un retrat sensible i actual del camp català que ha guanyat l’Os d’Or, el màxim premi del Festival de Cinema de Berlín. 

(Arrels)

 

— Redacció BCN Smart Rural —

Comparteix
Et pot interessar

Uneix-te a la revolució més deliciosa!

Vols estar al dia de les últimes novetats del programa Barcelona Agrària?  Subscriu-te al nostre butlletí digital!

Omple el breu formulari que trobaràs a continuació i rebràs al teu correu electrònic una selecció de notícies, entrevistes, informes i publicacions que segur que t’interessen.

Vull subscriure'm!