Parisculteurs
CEDIDA
Dinamització agrària

Parisculteurs

El 2016, la ciutat de París va engegar el programa Parisculteurs per facilitar i accelerar la instal·lació de projectes agrícoles a París i a l'Illa de França. La idea és trobar llocs per conrear-hi (teulades, parets, aparcaments, solars oberts) i donar als agricultors l'oportunitat d'establir la seva producció a París.

2016
Direcció dels espais verds i del medi ambient de la ciutat de París
Justificació i origen

El projecte va néixer l'any 2013 a partir dels resultats d'un estudi de l'Atelier Parisien d'Urbanisme (APUR) que identificava un potencial de vuitanta hectàrees de teulades per convertir en cobertes vegetals a París, sobretot per a l'agricultura urbana.

Aquestes superfícies disponibles eren interessants perquè no estaven afectades per la contaminació dels sòls urbans, sovint un fre al desenvolupament de l'agricultura a les ciutats.

El 2014, els projectes d'agricultura urbana s'estenien sobre aproximadament onze hectàrees a París, gairebé tots gestionats per la ciutat mateixa (finques pedagògiques, jardins compartits) i sobre espais no urbanitzats. Els projectes instal·lats sobre superfícies construïdes ocupaven només 0,3 hectàrees.

Va néixer aleshores la idea de crear un enfocament associat, destinat a mobilitzar terreny sobre el conjunt del territori parisenc i al seu voltant, per fer més verda la ciutat i desenvolupar l'agricultura urbana: el projecte Parisculteurs.

D'aquesta manera, el gener del 2016, una carta titulada Objectiu 100 hectàrees va rebre la signatura de trenta-tres socis, la majoria dels quals van proposar diversos indrets per instal·lar-hi les cobertes vegetals. El projecte continua el seu curs i, en l'actualitat, suma vuitanta-dos socis signataris.

Objectius

L'objectiu és facilitar i accelerar la instal·lació de projectes agrícoles a París per mitjà de la identificació de diversos tipus d'indrets —terrats, murs, subsols, espais oberts— i la seva disponibilitat per a agricultors o executors de projectes.

D'aquesta manera, des del 2016 més de cent projectes han vist la llum o estan en curs de fer-ho. Totes aquestes iniciatives tenen objectius molt diversos, ja siguin participatius, recreatius o productius. 

Els mètodes també varien (espais oberts a l'aire lliure, en subsol, sota hivernacles o sense terra o hidropònics). 

La ciutat de París va passar d'onze hectàrees d'espais agrícoles al seu territori el 2014 a les trenta actuals.

Idees inspiradores i qüestions clau
  1. Establiment d'una estratègia de dinamització i comunicació (tallers, plataforma de comunicació, grup a LinkedIn) destinada als propietaris dels terrenys, als agricultors urbans ja instal·lats o futurs i al gran públic per tal de reforçar el dinamisme de la xarxa existent i encoratjar l'aparició de projectes semblants fora del marc de les convocatòries de Parisculteurs.
  2. Desenvolupament d'eines per a l'acompanyament dels executors de projectes.
  3. Evolució de la reglamentació tècnica de les teulades i de la reglamentació comercial per als executors de projectes.
  4. Posada a disposició dels mitjans suficients per respondre a la forta dinàmica que pot sorgir de la iniciativa i per acompanyar els guanyadors a l'hora d'executar projectes sostenibles i sòlids en termes econòmics. 
  5. Elecció d'una iniciativa per a les convocatòries de projectes més flexible, que permeti a la ciutat de París llançar consultes en llocs privats i ajustar amb més facilitat l'estratègia de conjunt. 
  6. Creació d'una gestió estructurada dels projectes (reunions fixes integrades en un sistema d'informació complet) que permeti gestionar "en massa" els diagnòstics i la selecció de centenars de teulades i indrets, l'acompanyament de milers de candidats a les visites prèvies, la gestió de les preguntes dels candidats i el seguiment simultani dels guanyadors. 
  7. Correalització reguladora de l'avaluació dels projectes amb els socis que permeti contribuir a la unió i a augmentar encara més la mobilització.
Pressupost de posada en marxa i origen dels recursos econòmics

Aquest contingut estarà disponible molt aviat

Pressupost anual i origen dels recursos econòmics

Aquest contingut estarà disponible molt aviat

Període d'execució
2016-actualitat
Comparteix
Dades relacionades

Autosuficiència alimentària

Compten els municipis de Barcelona amb prou superfície agrícola per abastir la seva població amb aliments de proximitat? Esbrina-ho!

 

Et pot interessar