Destaquem
El Pla Estratègic de la PAC 2023-2027 presentat per l’Estat Espanyol, aprovat per la Comissió Europea
La Comissió Europea ha aprovat el Pla Estratègic de la Política Agrària Comuna (PAC) 2023-2027 presentat per l’Estat Espanyol. I ho ha fet de manera conjunta i coordinada, valorant especialment que es tracta d’una PAC més justa, sostenible i social, que gaudeix del pressupost i les eines necessàries per avançar cap a una agricultura més innovadora i digital, i que ha posat el focus posat en el relleu generacional.
El pla és una eina clau per facilitar la resposta de l'agricultura a les demandes mediambientals i socials de la societat i recull el compromís d’Espanya amb els objectius del Pacte Verd europeu. Per aquest motiu, es destinarà un 23% del pressupost de la PAC per desenvolupar pràctiques agrícoles i ramaderes beneficioses pel clima i el medi ambient. Aquestes pràctiques inclouen el pasturatge extensiu, el manteniment de pastures, les rotacions de cultiu, l’agricultura de conservació, les cobertes vegetals o les superfícies destinades a la biodiversitat.
Més novetats agroalimentàries
#Política agrària
Neix la Taula de la Pagesia del Lluçanès
L'ens té com a objectiu treballar de forma conjunta per tal de definir quines polítiques, activitats i projectes cal impulsar al territori en temes agrícoles i ramaders.
(Consorci del Lluçanès)
#Ramaderia i natura
Un apicultor es proposa recuperar l’abella negra a Collserola
El projecte Melvida també apropa el món de l’abella a la societat amb visites guiades per explicar-ne les curiositats més rellevants.
(Betevé)
#Boscos gestionats
Més de 2.000 hectàrees cremades i 174 incendis aquest estiu
Segons el balanç de la Diputació de Barcelona, des del 21 de juny fins a l’1 de setembre s’han registrat 174 incendis forestals, agrícoles o periurbans amb un total de 2.065,8 hectàrees cremades. La majoria són del foc del Pont de Vilomara, al Bages, que va afectar 1.696 hectàrees.
(El Diari de la Diba)
El sector agrari reclama més facilitats per gestionar el bosc i evitar grans incendis
Els propietaris forestals denuncien traves burocràtiques a l’hora d’impulsar actuacions com rompudes o canvis d’usos en el sòl.
(Regió 7)
La pastura als boscos revifa com a mètode efectiu de prevenció d’incendis
Un estudi del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya certifica que la silvopastura és una eina efectiva per a la producció ramadera, la biodiversitat i la prevenció d’incendis a la muntanya mediterrània.
(CTFC)
#Aigua
La vinya de la DO Penedès necessitarà entre una i dues vegades més aigua el 2030, i fins a quatre vegades més a finals de segle
Tot i que davant la falta d’aigua el regadiu pot ser una solució ràpida, no és definitiva ni sostenible i caldrà gestionar el reg de forma molt pautada.
(IRTA)
#Energia
La Cooperativa Progrés Garbí instal·la plaques solars
La cooperativa de Malgrat de Mar les ha posat a la teulada del seu centre administratiu i logístic i ho ha fet en el marc del seu programa d’eficiència energètica.
(Espai Agrari de la Baixa Tordera)
#Relleu agrari
La Diputació de Barcelona aposta per la recuperació de camps abandonats
Una nova actuació de la Xarxa de Bancs de Terres preveu el restabliment de l’activitat agrària a 22 hectàrees actualment en desús a les comarques barcelonines.
(BCN Smart Rural)
Els bancs de terres que impulsa la Diputació de Barcelona creixen en un 40%
Ara mateix compten amb 50 finques disponibles, el que representa unes 332 hectàrees.
(BCN Smart Rural)
Recuperar finques agrícoles abandonades fomenta el relleu generacional al camp català
La Xarxa de Bancs de Terres que impulsa la Diputació de Barcelona protagonitza la nova ‘Història BCN Smart Rural’.
(BCN Smart Rural)
La Generalitat presenta el Registre de Terres de Catalunya
La nova eina vol lluitar contra el despoblament, impulsar l’autoabastiment alimentari i facilitar la incorporació de persones al món agrari.
(Generalitat de Catalunya)
#Transformació agroalimentària de proximitat
El projecte de l’Obrador Compartit de la Baixa Tordera afronta la fase d’obres
Aquest setembre han començat les obres al local de Blanes, mentre es preparen els plans de viabilitat econòmica i governança.
(Espai Agrari de la Baixa Tordera)
#Comerç local i de proximitat
Gran festa popular per donar a conèixer el tomàquet Mandó de Collserola
El seu cultiu es va recuperar fa més dotze anys i actualment una quinzena de pagesos en produeixen unes deu tones anuals.
(Va de Gust)
#Malbaratament i residus alimentaris
3 iniciatives de la Cooperativa Progrés Garbí per lluitar contra el malbaratament d’aliments
En el Dia Internacional de Conscienciació sobre la Pèrdua i Desaprofitament d’Aliments, l’Espai Agrari de la Baixa Tordera recorda les iniciatives que porta a terme per lluitar contra el malbaratament alimentari i caminar cap a un model més sostenible del sector agrari del territori.
(Espai Agrari de la Baixa Tordera)
#Innovació
El Consell Comarcal posa les noves tecnologies al servei de la pagesia
L’ens supramunicipal Farà un seguit de jornades a diferents municipis del Bages que tractaran els temes de la innovació en l'agricultura extensiva i en la ramaderia, i el relleu generacional.
(Consell Comacal del Bages)
L’IRTA farà un estudi per a avançar cap a una producció d’aliments 0 emissions a l’EABT
L’anàlisi permetrà plantejar millores en els cultius del tomàquet i l’enciam.
(Espai Agrari de la Baixa Tordera)
#Formació agroalimentària
Les Escoles Agràries inicien el curs 2022-2023 amb dos nous cicles de grau superior: de Vitivinicultura i de Paisatgisme, Agroecologia i Acció Climàtica
Durant aquest curs també es preveu la creació de l’Escola Agrària d’Horticultura i Noves Tecnologies de Cabrils.
(Generalitat de Catalunya)
A punt la primera edició de l’Escola de Tracció Animal Moderna
Les inscripcions s’obriran el 24 d’octubre. Amb aquesta formació, es vol pal·liar la manca de coneixements en relació al treball agrari amb cavalls.
(Arrels)
El Tall comença amb força la temporada de formació
La sala de desfer del Parc Rural del Montserrat engega la tardor amb un nou curs de manipulació càrnia per a ramaders i pastors.
(BCN Smart Rural)
#Màrqueting agroalimentari
El mercat Origen Montserrat es consolida
La fira va néixer el juny per promocionar els aliments del Parc Rural del Montserrat i ja s’ha convertit en la principal cita gastronòmica del territori.
(BCN Smart Rural)
Navàs crea un distintiu propi per als productes de proximitat
L’ajuntament impulsa una marca per donar més visibilitat als aliments elaborats al territori i incentivar la seva venda als establiments locals.
(Regió 7)
#Alertes agràries
Pressió a l’Ajuntament de Barcelona perquè salvi l’Hort d’en Tomàs
El suport de la UB i col·lectius veïnals a l’hort apressa el districte d’Horta-Guinardó a parar el desnonament, previst per al 18 d’octubre.
(El Periódico)
Les petites produccions d’ou eco denuncien la seva fràgil situació
Les empreses familiars d’ou ecològic catalanes posen el crit d’alerta sobre la seva fragilitat i el perill que es vegin obligades a tancar.
(Agrocultura)
#Entrevistes
Carolyn Steel: “Una sociedad buena es aquella en la que todo el mundo se alimenta bien”
L'arquitecta britànica ha passat de preguntar-se com s'alimenten les ciutats, a concloure que la societat ideal es construeix des del que mengem a casa.
(El País)
Enric Casasayas: “La societat ens hauria de pagar, per fer aquesta feina que fem, de gestionar el territori”
El pagès que junt amb la seva família és al capdavant de Les Arnaules, a Viladordis, explica com ha afectat la seva finca les flames de l’incendi forestal del passat juliol.
(Proper)
Marc Caralt: “La formació és necessària, però estar en contacte amb altres pagesos és la clau”
El primer usuari de l'Espai Test Agrari de Sant Vicenç del Horts és un nouvingut que fa horta ecològica.
(Arrels)
Ana Digon: “L’agricultura regenerativa és treballar amb la natura, no en contra seu”
La responsable de l'Asociació Ibèrica d'Agricultura Regenerativa assegura que aquesta pràctica és més barata i produeix menjar més saludable.
(Arrels)
Martí Sucarrats: “Abrera és un molt bon lloc on cultivar vinya per les condicions climàtiques i les propietats de la terra”
Entrevista al pagès responsable de Cal Garrigosa, qui explica la història i l’evolució d’aquest celler familiar d’Abrera.
(Parc Rural del Montserrat)
Josep Maria Gibert: “L'oli olesà és molt equilibrat i amb un cert punt de dolçor que el fa molt agradable a l'hora de menjar”
El secretari de la Fundació Agrícola Olesana explica el lligam que té amb el Molí d’Oli d’Olesa i la importància del cultiu de l’olivera al municipi.
(Parc Rural del Montserrat)
Emma Rojas: “Crec que mai he fet cap altra cosa que sigui més valenta que això. No sabia ni on era Manresa al mapa”
Pastora i esquiladora, la jove ramadera es dedica amb passió a dos oficis ancestrals. La seva és una història que comença a Barcelona i floreix al cor del Lluçanès, entre llana.
(La Mira)
Asier Larrañaga: “Hem d’ajudar els boscos a afrontar el canvi climàtic”
El sotsinspector del Grup de Reforç d’Actuacions Forestals (GRAF) dels Bombers de la Generalitat de Catalunya destaca la importància d’investigar i actuar per intentar mitigar els impactes del canvi climàtic als boscos mediterranis.
(BCN Smart Rural)
Pere Sala: “El millor tallafoc és el mosaic agrari”
El director de l’Observatori del Paisatge de Catalunya explica perquè els espais periurbans, tradicionalment abandonats, avui es projecten com a espais de futur.
(Arquitectes per l’arquitectura)
Alejandro Guzmán: “En els menjadors d'escoles privades es menja molt pitjor que a les escoles públiques”
L'alma mater d’Ecocentral va deixar l'alta cuina per a anar a l'arrel de la cadena alimentària. En aquesta entrevista destaca algunes de les males pràctiques que accentuen els errors de disseny dels menús escolars.
(La Vanguardia)
#Opinió
Humanitzar el menjar
Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, parla en aquest article sobre la importància d’humanitzar la preparació i el consum d’aliments, sobretot entre les persones d’edat avançada.
(La Vanguardia)
Parcs naturals i rurals periurbans: espais per a la natura i la gent
El biòleg Marià Martí Viudes reflexiona sobre els reptes de futur d’uns espais clau per reconnectar la ciutadania amb la natura.
(Diari de Sabadell)
Foc i paisatge
Josep Gordi, professor de Geografia de la Universitat de Girona, reflexiona sobre el pes de les lleis del mercat a l’hora de gestionar els boscos de la conca mediterrània.
(Sostenible)
#Llibres
La història vitivinícola d’Alella protagonitza un nou llibre
Tretze històries humanes conformen “Un país a la copa. Alella, el vi humà” que repassa que hi ha dins i darrere una copa de vi.
(Arrels)
— Redacció BCN Smart Rural —