Restablir un paisatge de mosaic agroforestal ric en biodiversitat és una de les actuacions clau de BCN Smart Rural, l'estratègia de la Diputació de Barcelona per transformar el sistema agroalimentari de la demarcació. Cofinançada per la Unió Europea a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), aquesta iniciativa prioritza la reintroducció de ramats al bosc amb el doble objectiu de reduir el risc de patir grans incendis forestals i valoritzar la carn dels animals criats en llibertat.
La restauració d’antigues pastures abandonades des de fa dècades ha guiat la realització de ‘Boscos de pastura’, el nou curtmetratge de les ‘Històries BCN Smart Rural’. La sèrie està protagonitzada per les persones que ens mostren el camí cap a un sistema agroalimentari més segur, saludable i sostenible a les comarques barcelonines i, en aquesta ocasió, compta amb la participació d’Asier Larrañaga, sotsinspector del Grup d’Actuacions Forestals (GRAF) dels Bombers de la Generalitat; Mercè Oms, ramadera de La Casanova, una petita empresa de vaques de pastura en extensiu; i Melcior Montaner, propietari forestal de la finca Viladevall de Sora.
Sobre la gestió forestal sostenible de l’estratègia BCN Smart Rural
La demarcació de Barcelona té 514.053 hectàrees de boscos, el que representa el 66,8% del total del territori. I aquesta superfície augmenta cada any, degut, principalment, a l’abandonament de camps de conreu, que són ocupats per masses arbrades i matolls descontrolats. Amb la quantitat de boscos que hi ha al territori i la realitat de l’escalfament global, el risc de patir grans incendis forestals és enorme, i això preocupa molt a la Diputació de Barcelona, que, en el marc de l’estratègia BCN Smart Rural, ha donat un pas més en la protecció dels boscos del territori amb la recuperació d’antigues pastures en Zones d’Actuació Prioritària (ZAP).
Concretament, els treballs s’han dut a terme a catorze finques del Berguedà, el Moianès i Osona i han consistit en adevesaments, aclarides, recuperacions de pastures, esporga d’arbres seleccionats i desbrossada d’arbustos i matolls específics, unes tasques que s’han realitzat seguint criteris de gestió forestal sostenible, conservació del paisatge i millora de la biodiversitat.
Per a més informació sobre la planificació forestal realitzada en el marc de l’estratègia BCN Smart Rural, pots escriure a Pere Navarro, enginyer de territori de la Direcció Territorial Agrària de la Diputació de Barcelona.
— Redacció BCN Smart Rural —