Melcior Montaner, propietari forestal. PATXI URIZ | DIPUTACIÓ DE BARCELONA
Melcior Montaner, propietari forestal. PATXI URIZ | DIPUTACIÓ DE BARCELONA

Melcior Montaner: «És important recuperar les zones boscoses que antigament eren camps de conreu»

Visitem el propietari forestal de la finca Viladevall de Sora perquè ens expliqui els treballs de restauració de boscos i pastures realitzats en el marc de l’estratègia BCN Smart Rural.

Quan el fum dels incendis s’estén pels boscos de tota Catalunya, costa de veure totes les planificacions, treballs i inversions fetes per tal de prevenir-los. En la calor del moment, poques persones s’aturen a recordar les accions realitzades al llarg de tot l’any per protegir les masses arbrades del territori. Però qui no se n’obliden són els propietaris privats de finques forestals, ja que coneixen molt bé la vulnerabilitat dels boscos del territori i els costos associats a la seva gestió.

Visitem Melcior Montaner (Vic, 1948), propietari de la finca Viladevall de Sora i protagonista del nou curtmetratge de les ‘Històries BCN Smart Rural’, perquè ens expliqui els treballs de restauració de boscos i pastures realitzats en el marc de l’estratègia BCN Smart Rural.

 


 

Quan passeja pel bosc, com se sent?

Sovint decebut. Per molt que sembli mentida, la massa forestal a Catalunya ha augmentat pràcticament el doble en els darrers anys, i un dels motius és l'abandonament de moltes cases dedicades a l'agricultura. En moltes feixes que antigament havien estat conreades, la massa forestal ha anat guanyant terreny i ara és important recuperar les zones boscoses que antigament eren camps de conreu. Dedicar aquestes terres a l’agricultura i la pastura contribuiria a preservar el territori.

 

Què implica, per a vostè, una bona gestió forestal?

D’entrada, cal netejar el sotabosc amb maquinària i crear espais per tal que els ramats puguin fer-ne el manteniment. Cal fer adevesaments i aclarides, esporgar arbres seleccionats, desbrossar arbustos, etc., com hem fet a la meva finca gràcies al suport de la Diputació de Barcelona i al seu projecte BCN Smart Rural. Però si la única actuació que s’hi fa és amb maquinària, al cap d'un temps tot torna a estar igual: és fonamental que el ramader continuï la feina que comença la motoserra.

 

«És fonamental que el ramader continuï la feina que comença la motoserra» Melcior Montaner

 

És a dir, als propietaris forestals us beneficia que puguin entrar els animals a pasturar el bosc?

Evidentment! Com més espai hi hagi perquè pasturin els animals, millor anirem. Els ramats en extensiu són essencials per mantenir net el bosc i evitar-ne els incendis. Però també hi ha una part estètica apreciable, ja que el paisatge millora molt amb aquest tipus d’actuacions.

 

Fer el contrari, quines conseqüències té? Què suposa deixar els boscos sense gestió?

Quan no es prenen mesures, els boscos cada vegada estan més bruts. Plens de matolls, es fan totalment intransitables i, en cas d'un incendi, el foc és imparable. Per tant, crec que és molt positiu fer treballs forestals que evitin la continuïtat de la vegetació i també ho és que hi hagi ramats que en fan el manteniment.

 

Que es tallin arbres, es bo?

Pot ser bo quan es fa correctament. Per exemple, tallar arbres secs i crear espais perquè creixin els arbres joves aporta avantatges a l’ecosistema. També és interessant reduir el nombre de pins rojos i augmentar el d’alzines i roures, menys combustibles i vulnerables enfront del foc. És a dir, en ocasions, tallar un arbre pot ser molt positiu i pot ajudar a regenerar el bosc.

 

«En ocasions, tallar un arbre pot ajudar a regenerar el bosc» Melcior Montaner

 

Un petit propietari forestal com vostè, pot abordar amb els seus propis recursos la gestió de la seva finca o necessita l’ajuda de les administracions per preservar el paisatge i el bosc davant el risc d’incendi forestal?

Actualment, el bosc no és rendible econòmicament: el preu de la fusta és el mateix ara que fa vint-i-cinc anys i, en canvi, els costos laborals d’extreure-la han augmentat molt. La col·laboració entre administracions públiques i propietaris privats és clau per protegir els boscos de Catalunya.

 

«La col·laboració entre administracions públiques i propietaris privats és clau per protegir els boscos de Catalunya» Melcior Montaner

 

És possible trobar un equilibri entre preservar el paisatge i aconseguir certa rendibilitat per garantir la continuïtat de la finca?

Sí, es pot aconseguir però només si, com jo, no pretens viure del bosc i el vas gestionant de la millor manera possible amb petites actuacions.

 

— Redacció BCN Smart Rural —

Melcior Montaner, propietari forestal. PATXI URIZ | DIPUTACIÓ DE BARCELONA
Enllaços relacionats

Històries BCN Smart Rural: 'Boscos de pastura'
Curtmetratge produït per BCN Smart Rural | Diputació de Barcelona

Comparteix
Et pot interessar

Uneix-te a la revolució més deliciosa!

Vols estar al dia de les últimes novetats del programa Barcelona Agrària?  Subscriu-te al nostre butlletí digital!

Omple el breu formulari que trobaràs a continuació i rebràs al teu correu electrònic una selecció de notícies, entrevistes, informes i publicacions que segur que t’interessen.

Vull subscriure'm!