Verdures de l'Espai Agrari de la Baixa Tordera. PATXI URIZ | DIPUTACIÓ DE BARCELONA
Verdures de l'Espai Agrari de la Baixa Tordera. PATXI URIZ | DIPUTACIÓ DE BARCELONA

L’Espai Agrari de la Baixa Tordera acull la 1a Marató d’espigolades per l’aprofitament alimentari

L’acció tindrà lloc el proper diumenge 3 d’octubre de 10h a 13h i també hi participaran el Parc Agrari del Baix Llobregat i el Camp de Tarragona.

El proper diumenge 3 d'octubre, entre les 10h i les 13h, tindrà lloc la primera marató #JoEspigolo, una activitat impulsada per la Fundació Espigoladors amb l’objectiu de visibilitzar la importància de reduir les pèrdues i el malbaratament alimentari. L’acció consistirà en espigolades simultànies a tres zones agràries de la costa catalana; concretament, l'Espai Agrari de la Baixa Tordera, el Parc Agrari del Baix Llobregat i el Camp de Tarragona. Dos d’aquests tres espais han nascut de la mà de la Diputació de Barcelona.

La 1a Marató d’Espigolades culminarà la setmana en què s’ha celebrat el Dia Internacional de Conscienciació sobre la Pèrdua i el Malbaratament Alimentari i preveu comptar amb la participació d’una cinquantena de voluntaris. Ells seran els encarregats de recollir, directament del camp i amb el permís de la pagesia, aquelles fruites i verdures que han estat descartades del circuit comercial, ja sigui per excedents de producció, descens de vendes o qüestions estètiques. Un cop collits, els aliments es canalitzaran cap a entitats socials amb la finalitat de facilitar l'accés a una alimentació saludable a persones en situació de vulnerabilitat i en risc d'exclusió social.

Amb aquesta acció, l’Espai Agrari de la Baixa Tordera i el Parc Agrari del Baix Llobregat se sumen a la difusió d'una problemàtica mundial: el malbaratament de 1.300 milions de tones d'aliments que s'acaben desaprofitant anualment en el camí del camp a la taula. Però també de casa nostra: a Catalunya, cada any, es llencen a les escombraries 35 kg de menjar per persona, segons dades publicades per l’Agència de Residus de Catalunya. Aquesta xifra equival a 193.851 tones d’aliments perduts anualment a les comarques de Barcelona o, el que és el mateix, 361.596 tones d’emissions de CO² que van a parar anualment a la atmosfera.

L'espigolada simultània del proper diumenge també vol ser una eina per apropar la població urbana al camp, visibilitzar la tasca de la pagesia i sensibilitzar sobre el valor dels aliments, i aprofita el fet que Barcelona és enguany la Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible i que el 2021 és l'Any Internacional de les Fruites i les Verdures. Es tracta d’un esdeveniment gratuït i obert a totes les edats en el qual no es requerirà experiència ni formació relacionada amb temes agrícoles, però sí inscripció prèvia.

 

Un espai agrari singular

L'Espai Agrari de la Baixa Tordera (EABT) és una de les zones agràries més fèrtils i singulars de Catalunya. Tal com el seu nom indica, l'EABT se situa a la vall baixa de la Tordera i comprèn una superfície de 140 km² a cavall entre el nord del Maresme i el sud de la Selva. És un territori d'alt valor productiu, cultural, ecològic i paisatgístic que vol fer valdre la seva capacitat d'abastir amb aliments de proximitat les generacions presents i futures. Els cinc municipis que l'impulsen són Tordera, Santa Susanna, Palafolls, Malgrat de Mar i Blanes, juntament amb la Diputació de Barcelona.

Per a més informació sobre les actuacions que s’estan impulsant a l’Espai Agrari de la Baixa Tordera, contacteu amb Sònia Callau, cap de la Direcció Territorial Agrària de la Diputació de Barcelona.

 

— Redacció BCN Smart Rural —

Verdures de l'Espai Agrari de la Baixa Tordera. PATXI URIZ | DIPUTACIÓ DE BARCELONA
Comparteix
Et pot interessar

Uneix-te a la revolució més deliciosa!

Vols estar al dia de les últimes novetats del programa Barcelona Agrària?  Subscriu-te al nostre butlletí digital!

Omple el breu formulari que trobaràs a continuació i rebràs al teu correu electrònic una selecció de notícies, entrevistes, informes i publicacions que segur que t’interessen.

Vull subscriure'm!