Els Premis a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA) 2022 han reconegut la importància del sistema de tancats virtuals impulsat per la Diputació de Barcelona. I ho han fet guardonant Xavier Quirante, el beneficiari de la primera prova pilot per controlar els ramats amb el mòbil i suprimir els filats elèctrics. La tasca d’implementació de la nova tecnologia per part del ramader de La Casanova li ha permès alçar-se com a finalista en la modalitat d’Explotació Agrària i guanyar 2.000 euros. La cerimònia de lliurament dels premis ha tingut lloc aquest dimecres, 26 d’abril, a Manlleu, en el marc del Dia de la Innovació Agroalimentària.
Els premis PITA reconeixen la incorporació d’innovacions per a la competitivitat i sostenibilitat del sector agroalimentari. Això es tradueix en el reconeixement a empreses agràries, agroindústries i joves amb esperit innovador i emprenedor que apliquen noves tecnologies, optimitzen processos per incrementar la competitivitat, preserven el medi ambient i promouen les Bones Pràctiques productives, garantint alhora beneficis econòmics, de qualitat, ergonomia, seguretat i sostenibilitat de les produccions.
Un projecte pioner a Osona
La Casanova, l’explotació osonenca guardonada, és una petita empresa de vaques de pastura liderada per Xavier Quirante i Mercè Oms des dels boscos de Sora. Els ramaders practiquen la rotació d’animals com a eina de millora de l'estructura i fertilitat del sòl, i el nou sistema de tancats virtuals els permet planificar millor la feina i evitar el pasturatge excessiu.
Actualment, 35 de les seves vaques porten collars emissors-receptors dotats d’un sistema de geolocalització per satèl·lit, i les dades extretes s’analitzen regularment per saber on es troben els animals, moure el bestiar a distància i contribuir a la preservació del paisatge. A més, els ramaders reben alertes al mòbil quan es detecta algun problema, com ara la sortida d’un animal de la zona delimitada pel programa.
Tancats invisibles
El sistema de control dels ramats que s’està provant a La Casanova està cridat a ser el futur del pasturatge extensiu. Emmarcat dins de l’estratègia BCN Smart Rural, aquest programa consisteix en col·locar als animals uns collarets amb geolocalització i definir la zona de pasturatge amb uns tancats virtuals que es dibuixen amb el telèfon mòbil. Si l’animal s’apropa a les coordenades marcades en el mapa virtual, el collaret que porta s’activa i emet un so distintiu que l’avisa que no continuï avançant. Si l’animal es desentén de l’avís i segueix endavant, el so es reforça amb un petit impuls elèctric que el convida a aturar-se. La intensitat de la descàrrega és inofensiva i sempre inferior a la que rebria l’animal si estigués envoltat amb fil elèctric.
Aquesta solució de pasturatge a distància elimina la necessitat de tancats físics i permet als pastors i ramaders controlar els animals des dels seus telèfons mòbils. A més de facilitar la feina dels ramaders i fer-la més eficient, l’aplicació posa gran èmfasi en garantir el benestar dels animals, i, de fet, actualment només es pot fer servir per gestionar ramats de vaques, ovelles i cabres. La tecnologia ha estat desenvolupada per Nofence, una empresa noruega creada per l’emprenedor i ramader Oscar Hovde Berntsen, i permet als animals alimentar-se lliurement a prats i boscos, millorant la seva dieta i guanyant en qualitat de vida.
El maneig del bestiar en extensiu mitjançant tancats virtuals també ajuda els ramaders a realitzar una gestió forestal més sostenible, ja que els animals poden arribar a racons i llocs més remots, disminuint la càrrega de combustible dels boscos. Tampoc es pot oblidar que la reducció de la massa forestal i la creació de discontinuïtat en la vegetació són fonamentals per reduir el risc de patir grans incendis.
Boscos a prova de foc
Com va posar de manifest el sisè Tastet de Dades BCN Smart Rural, la demarcació de Barcelona estaria molt a prop de tenir prou animals pasturant en extensiu per reduir la quantitat de vegetació amb potencial combustible que s’acumula als boscos i fer-ne una conservació més duradora. No obstant, l’informe d’anàlisi també va deixar palès que caldria fomentar la presència de ramats arreu del territori, ja que el 78% de les explotacions en extensiu es concentren en dues de les dotze comarques barcelonines: Osona i el Berguedà. Amb una superfície forestal que supera les 514.000 hectàrees i la realitat de l’escalfament global, el risc de patir grans incendis és enorme, i això preocupa molt a la Diputació de Barcelona, que considera la ramaderia extensiva una eina clau per protegir els boscos del territori.
Segons afirma Sònia Callau, coordinadora del BCN Smart Rural, «si es generalitza aquest sistema de tancats virtuals i collarets amb geolocalització, els pastors i ramaders de la demarcació podrien prendre decisions que els ajudin a gestionar el pasturatge d’una manera més sostenible i, a la vegada, protegir i regenerar l’entorn natural. A més, permetria millorar la conciliació familiar i atraure nous emprenedors al sector de l’alimentació sostenible».
Per a més informació sobre aquesta prova pilot, pots escriure a Pere Navarro, enginyer de territori de de la Direcció Territorial Agrària de la Diputació de Barcelona.