Parc Agrari del Baix Llobregat. PATXI URIZ | DIPUTACIÓ DE BARCELONA
Parc Agrari del Baix Llobregat. PATXI URIZ | DIPUTACIÓ DE BARCELONA

La bossa de terres del Parc Agrari del Baix Llobregat s'uneix a la Xarxa de Bancs de Terres de la Diputació de Barcelona per impulsar l'agricultura de proximitat

Amb aquesta adhesió, el servei ja compta amb 295 parcel·les disponibles, el que representa 604 hectàrees d’horta, fruiters, vinya, secà i pastura.

El PROBOT, la bossa de terres que gestiona els terrenys de cultiu del Parc Agrari del Baix Llobregat, s'ha integrat a la Xarxa de Bancs de Terres que promou la Diputació de Barcelona. Aquesta xarxa té com a objectiu facilitar l'accés a la terra als emprenedors agraris, recuperar els camps de conreu en desús i fomentar l'agricultura de proximitat i sostenible. Amb aquesta adhesió, el servei ja compta amb 295 parcel·les disponibles, el que representa 604 hectàrees d’horta, fruiters, vinya, secà i pastura.

L'adhesió del PROBOT a la Xarxa de Bancs de Terres suposa una oportunitat per dinamitzar el sector agrari del Parc Agrari del Baix Llobregat, que té una gran importància econòmica, social i ambiental per a la província de Barcelona. El PROBOT ofereix als propietaris de terres un servei gratuït de gestió i difusió dels seus terrenys, i als interessats a arrendar-los, un suport tècnic i jurídic per formalitzar els contractes.

La incorporació del PROBOT a la Xarxa de Bancs de Terres ha rebut una valoració positiva per part de Sònia Callau, cap de la Direcció Territorial Agrària de la Diputació de Barcelona. Callau ha ressaltat que «aquesta xarxa és clau per garantir el futur de l'agricultura barcelonina, a més de contribuir a la seguretat alimentària, la preservació del paisatge i la lluita contra els incendis forestals». També ha afirmat que «el PROBOT és un projecte estratègic per al parc, ja que permetrà reactivar terrenys abandonats i generar noves oportunitats laborals i empresarials per a joves agricultors».

 

Una plataforma web centralitzada

El PROBOT és el banc de terres del Parc Agrari del Baix Llobregat, que gestiona els terrenys agrícoles d'aquest espai protegit de prop de 3.000 hectàrees, situat en la part baixa del delta del riu Llobregat. El servei es va crear l'any 2019 amb el suport de la Diputació de Barcelona i el Consorci del Parc Agrari, i té com a finalitat dinamitzar el mercat d'arrendament i compravenda del sòl agrari, facilitant el contacte entre propietaris i pagesos interessats. Amb la incorporació del PROBOT a la Xarxa de Bancs de Terres, les ofertes i demandes de terrenys de cultiu es podran consultar en línia a través d’una plataforma web centralitzada, on també es podran explorar les característiques de les finques disponibles. Actualment, el banc de terres del Parc Agrari del Baix Llobregat ofereix 13 parcel·les, amb un superfície total de 5,26 hectàrees.

 

La Xarxa de Bancs de Terres de Catalunya

La Xarxa de Bancs de Terres de Catalunya és una iniciativa pionera a Europa que la Diputació de Barcelona cofinança des de l'any 2018 en el marc del programa BCN Smart Rural. Actualment, la xarxa acull deu bancs de terres de gestió pública distribuïts arreu de Catalunya, tot i que la major part de les accions se centra en sis dels parcs agraris existents a les comar­ques barcelonines: el Parc Agrari del Baix Llobregat, Parc Rural del Montserrat, l’Espai Agrari de la Baixa Tordera, el Parc Agrari de la Conca d’Òdena, l’Espai Agrari de Mataró i el Parc Rural del Prepirineu Català. A més, la Borsa de Terres de Sant Vicenç dels Horts també forma part d’aquesta xarxa, juntament amb els bancs de terres de Les Garrigues, el Priorat i el Baix Camp.

Des del seu inici, el servei ha experimentat un fort creixement, no només en quantitat i extensió de les finques disponibles, sinó també en el nombre de demandants formals i ciutadans interessats a conrear parcel·les agrícoles i ramaderes en desús. Més de cent persones han mostrat interès en alguna de les finques ofertes i, d’aquestes, el 74% han presentat sol·licituds formals. Durant l’últim any, els demandants de terres han crescut en més del 29% i, en total, s’han recuperat 16,2 hectàrees entre conreus i pastures.

 

Per a més informació sobre els bancs de terres que s’emmarquen en el programa BCN Smart Rural, podeu escriure a Pere Navarro, enginyer de territori de la Direcció Territorial Agrària de la Diputació de Barcelona.

 

— Redacció BCN Smart Rural —

Conreus al Parc Agrari del Baix Llobregat. PATXI URIZ | DIPUTACIÓ DE BARCELONA
Comparteix
Et pot interessar

Uneix-te a la revolució més deliciosa!

Vols estar al dia de les últimes novetats del programa Barcelona Agrària?  Subscriu-te al nostre butlletí digital!

Omple el breu formulari que trobaràs a continuació i rebràs al teu correu electrònic una selecció de notícies, entrevistes, informes i publicacions que segur que t’interessen.

Vull subscriure'm!