Els bancs de terres que impulsa la Diputació de Barcelona segueixen creixent amb força: en el darrer any, la superfície oferta ha augmentat en un 40%. Ara mateix hi ha 50 finques disponibles, el que representa unes 332 hectàrees d’horta, fruiters, vinya, secà i pastura. També ha crescut el nombre de demandants formals i de ciutadans disposats a conrear parcel·les agrícoles i ramaderes en desús: des de l’inici del projecte, més d’un centenar de persones han mostrat interès en alguna de les finques ofertes i, d’aquestes, el 52% han presentat una sol·licitud formal. Respecte el setembre de l’any passat, els demandants formals de terres han augmentat en més del 21%.
La Xarxa de Bancs de Terres de Catalunya és una iniciativa pionera a Europa que la Diputació de Barcelona cofinança des de l’any 2018 en el marc del BCN Smart Rural. I ho fa amb un triple objectiu: recuperar camps de conreu en desús, facilitar el relleu generacional i fomentar l’emprenedoria agrària. La xarxa acull actualment 13 bancs de terres repartits per tot el país, però el gruix de les actuacions se centra en tres dels projectes existents a les comarques barcelonines: el del Parc Rural del Montserrat, el de la Xarxa per la Sobirania Alimentaria de la Catalunya Central (XaSACC) i el de la Vall del Ges, Orís i Bisaura. Del total de terres ofertes a la demarcació de Barcelona, el 67% es troben al Parc Rural del Montserrat, fent palès el desig dels propietaris agrícoles del territori per aconseguir que les seves finques continuïn sent productives.
Segons explica Sònia Callau, cap de la Direcció Territorial Agrària de la corporació i coordinadora de l’estratègia, l’objectiu de l’actuació és «posar en contacte els propietaris de finques abandonades o en desús i persones que busquen terres per conrear, i donar el suport tècnic i jurídic que millor s’adapti a les necessitats d’ambdues parts». «Per això», afegeix, «col·laborem des de fa temps amb els ajuntaments i entitats locals que volen preservar el paisatge rural i potenciar l’activitat agrària del territori». «Hem fet un gran esforç per identificar terres agrícoles abandonades, terres aforestades transformables en pastures, terres de propietaris a punt de cessar la seva activitat, etc., i, un cop referenciades, hem creat una plataforma digital de gestió i difusió per tal d’interconnectar els titulars de les explotacions amb persones que volen iniciar una activitat agrària», explica Callau.
Per a més informació sobre els bancs de terres que s’emmarquen en l’estratègia BCN Smart Rural, pots escriure a Pere Navarro, enginyer de territori de la Direcció Territorial Agrària de la Diputació de Barcelona.
— Redacció BCN Smart Rural —