En un ambient carregat d’expectatives i amb la mirada posada en un futur ben proper, la recentment inaugurada Escola Agrària de Cabrils es va transformar ahir en el punt de trobada on els principals referents del món de la recerca, la formació, la gestió i la innovació del sector hortícola barceloní van delinear un programa de formació destinat a revolucionar l’agricultura de la província. Amb l’objectiu primordial d’explorar fórmules de col·laboració en l’àmbit de l’ensenyament, la transferència de coneixement, la innovació i l’emprenedoria en el sector agrícola, la reunió va reunir al voltant d’una mateixa taula la direcció del centre educatiu i els representants dels tres parcs agraris d’horta de la demarcació, la Direcció Territorial Agrària de la Diputació de Barcelona i el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.
La nova escola, que ja es perfila com a centre de referència en formació hortícola i innovació tecnològica a Catalunya, està estratègicament situada al Maresme, una comarca clau en la producció hortícola de la regió: amb prop de 10.000 hectàrees de terrenys dedicades a l'horticultura al conjunt del Maresme, el Baix Llobregat, el Vallès Oriental i el Vallès Occidental, aquesta zona concentra una part significativa de la producció catalana de verdures, llegums i fruites. En aquest sentit, l’elecció del seu emplaçament al cor d’aquest eix hortícola no és casual, sinó el resultat d'una visió compartida que pretén convertir la costa barcelonina en un espai destacat de producció hortícola en l’àmbit mediterrani.
El context actual, caracteritzar per una creixent tecnificació i la necessitat d’innovació constant, fa que aquest tipus de formació especialitzada en horticultura sigui absolutament imprescindible tant per a empreses consolidades com per a iniciatives que comencen. Per aquest motiu, durant la trobada es va debatre la coordinació i planificació d’una oferta formativa que transformi l’Escola Agrària de Cabrils en un bastió d’aprenentatge i especialització per als emprenedors hortícoles emergents a Catalunya. També es va posar èmfasi en la creació d’un espai d’acompanyament per a la nova pagesia del Parc Agrari del Baix Llobregat, l’Espai Agrari de la Baixa Tordera i l’Espai Agrari Cinc Sènies-Mata-Valldeix, els tres parcs agraris d’horta de la costa barcelonina. Així mateix, davant la previsió que 200 explotacions actualment actives en aquests parcs es quedin sense titulars en els propers cinc anys, es va acordar l’establiment d’un full de ruta amb accions concretes per afavorir el relleu generacional i assegurar el futur del sector hortícola de la zona.
Amb l’impuls d’aquest hub d’horticultura al Maresme, la Diputació de Barcelona reafirma el seu compromís amb la producció agroalimentària sostenible i de proximitat, i posiciona els parcs agraris de la província com a líders en formació i innovació agrària, atraient nous talents a un sector tradicionalment envellit.
Per a més informació sobre les accions que impulsa la Diputació de Barcelona per facilitar el relleu agrari, podeu escriure a Sònia Callau, cap de la Direcció Territorial Agrària de la corporació i coordinadora del programa BCN Smart Rural.
— Redacció BCN Smart Rural —