Ramat d'ovelles a l'Espunyola. PATXI URIZ | DIPUTACIÓ DE BARCELONA
Ramat d'ovelles a l'Espunyola. PATXI URIZ | DIPUTACIÓ DE BARCELONA

El Berguedà debat el futur del seu model agroalimentari en un webinar de la Diputació de Barcelona

La trobada posa de manifest la importància de crear espais d’acollida per a noves iniciatives agroramaderes, dotar la comarca d'infraestructures que facilitin la producció i transformació local d’aliments, i adequar la normativa urbanística a les necessitats de les empreses agroalimentàries petites i mitjanes.

Alcaldes, tècnics i experts en l’àmbit de l’agroecologia i els sistemes alimentaris de proximitat de la comarca del Berguedà han posat de manifest la importància de crear espais d’acollida per a noves iniciatives agroramaderes, dotar la comarca d'infraestructures que facilitin la producció i transformació local d’aliments, i adequar la normativa urbanística a les necessitats de les empreses agroalimentàries petites i mitjanes. Aquestes tres accions, juntament amb altres vinculades amb l’augment de la presència de producte local als mercats setmanals i la creació de projectes escolars lligats a l’alimentació, han estat les que més consens han generat durant la nova trobada de creativitat BCN Smart Rural, un projecte liderat per la Diputació de Barcelona i cofinançat per la Unió Europea a través dels fons FEDER.

Organitzada el dijous 22 d’abril en format telemàtic, la sessió va començar repassant les principals característiques del sector agroalimentari als pobles i ciutats del territori. Entre les dades analitzades, va destacar l’augment progressiu de la dimensió de les explotacions des del 1999 i el clar predomini dels cereals, un conreu que ocupa un 68% de la superfície agrícola del territori. També, el fet que el 41% dels titulars de les explotacions té més de 60 anys i que només n’hi hagi un 26% de dones. Però les dades que més van alertar els assistents van ser la poca superfície dedicada a conreus (només el 12,5% del total), la limitada implantació de l’agricultura ecològica (només el 7% de la superfície total cultivada) i, sobretot, l’escassetat de mercats: en una comarca formada per 31 municipis i amb una població de 40.000 habitants, únicament hi ha un mercat municipal i un mercat de pagès, deixant clara la necessitat d’ampliar l’oferta d’equipaments i espais públics on poder adquirir productes de proximitat.

Un cop analitzats els indicadors actuals, la cap de la Unitat de Suport als Espais Agraris de la Diputació de Barcelona i coordinadora de l’estratègia BCN Smart Rural, Sònia Callau, va convidar els participants a fixar la mirada en l’horitzó 2030-2050 i imaginar «un sistema agroalimentari sostenible i en clau de proximitat, que generi canvis positius en l’economia local i generi complicitats entre el món urbà i el món rural». A continuació, van ser dividits en dos grups, on van reflexionar i debatre sobre les qüestions següents:

  1. Com facilitem el relleu generacional i l'accés a la terra, tant en persones de tradició pagesa com a la nova pagesia?
  2. Com incrementem el valor afegit dels productes agraris locals i la rendibilitat de les microempreses del sector agroalimentari?
  3. Com baixem les emissions generades per la producció i el transport d’aliments? I com incrementem la capacitat de segrest de carboni per part del sòl agrari? És a dir, com podem aconseguir que els sistemes alimentaris del nostre territori assoleixin i fins i tot contribueixin globalment a reduir a zero la seva petjada de carboni?
  4. Com aconseguim que el 100% de les escoles serveixin aliments locals o de proximitat?
  5. Com organitzem la venda d’aliments garantint el dret de la ciutadania a comprar productes locals?
  6. Com impulsem el consum d’aliments de proximitat, ja sigui a les llars, els restaurants o a les cantines d’empreses, hospitals, serveis públics, etc.?

Els participants van tenir l’oportunitat de posar en comú les seves preocupacions, necessitats i propostes d’actuació en cada una d’aquestes temàtiques. I, ja per acabar, van prioritzar les accions a desenvolupar mitjançant una aplicació de votacions en línia.

El webinar ha permès conèixer de primera mà les demandes dels alcaldes, tècnics i experts en desenvolupament agrari del Berguedà i entendre les accions que voldrien prioritzar en el seu territori. Totes aquestes dades, estratègies i propostes d’actuació seran recollides en una nova plataforma digital que està desenvolupant la Diputació de Barcelona i que servirà per donar resposta a les necessitats identificades en els diferents territoris rurals de la demarcació.

Més informació sobre les trobades de creativitat competitiva en aquest enllaç.

 

— Redacció BCN Smart Rural —

Uneix-te a la revolució més deliciosa!

Vols estar al dia de les últimes novetats del programa Barcelona Agrària?  Subscriu-te al nostre butlletí digital!

Omple el breu formulari que trobaràs a continuació i rebràs al teu correu electrònic una selecció de notícies, entrevistes, informes i publicacions que segur que t’interessen.

Vull subscriure'm!