Alcaldes, tècnics i experts en l’àmbit de l’agroecologia i els sistemes alimentaris de proximitat de la comarca del Berguedà han posat de manifest la importància de crear espais d’acollida per a noves iniciatives agroramaderes, dotar la comarca d'infraestructures que facilitin la producció i transformació local d’aliments, i adequar la normativa urbanística a les necessitats de les empreses agroalimentàries petites i mitjanes. Aquestes tres accions, juntament amb altres vinculades amb l’augment de la presència de producte local als mercats setmanals i la creació de projectes escolars lligats a l’alimentació, han estat les que més consens han generat durant la nova trobada de creativitat BCN Smart Rural, un projecte liderat per la Diputació de Barcelona i cofinançat per la Unió Europea a través dels fons FEDER.
Organitzada el dijous 22 d’abril en format telemàtic, la sessió va començar repassant les principals característiques del sector agroalimentari als pobles i ciutats del territori. Entre les dades analitzades, va destacar l’augment progressiu de la dimensió de les explotacions des del 1999 i el clar predomini dels cereals, un conreu que ocupa un 68% de la superfície agrícola del territori. També, el fet que el 41% dels titulars de les explotacions té més de 60 anys i que només n’hi hagi un 26% de dones. Però les dades que més van alertar els assistents van ser la poca superfície dedicada a conreus (només el 12,5% del total), la limitada implantació de l’agricultura ecològica (només el 7% de la superfície total cultivada) i, sobretot, l’escassetat de mercats: en una comarca formada per 31 municipis i amb una població de 40.000 habitants, únicament hi ha un mercat municipal i un mercat de pagès, deixant clara la necessitat d’ampliar l’oferta d’equipaments i espais públics on poder adquirir productes de proximitat.
Un cop analitzats els indicadors actuals, la cap de la Unitat de Suport als Espais Agraris de la Diputació de Barcelona i coordinadora de l’estratègia BCN Smart Rural, Sònia Callau, va convidar els participants a fixar la mirada en l’horitzó 2030-2050 i imaginar «un sistema agroalimentari sostenible i en clau de proximitat, que generi canvis positius en l’economia local i generi complicitats entre el món urbà i el món rural». A continuació, van ser dividits en dos grups, on van reflexionar i debatre sobre les qüestions següents:
- Com facilitem el relleu generacional i l'accés a la terra, tant en persones de tradició pagesa com a la nova pagesia?
- Com incrementem el valor afegit dels productes agraris locals i la rendibilitat de les microempreses del sector agroalimentari?
- Com baixem les emissions generades per la producció i el transport d’aliments? I com incrementem la capacitat de segrest de carboni per part del sòl agrari? És a dir, com podem aconseguir que els sistemes alimentaris del nostre territori assoleixin i fins i tot contribueixin globalment a reduir a zero la seva petjada de carboni?
- Com aconseguim que el 100% de les escoles serveixin aliments locals o de proximitat?
- Com organitzem la venda d’aliments garantint el dret de la ciutadania a comprar productes locals?
- Com impulsem el consum d’aliments de proximitat, ja sigui a les llars, els restaurants o a les cantines d’empreses, hospitals, serveis públics, etc.?
Els participants van tenir l’oportunitat de posar en comú les seves preocupacions, necessitats i propostes d’actuació en cada una d’aquestes temàtiques. I, ja per acabar, van prioritzar les accions a desenvolupar mitjançant una aplicació de votacions en línia.
El webinar ha permès conèixer de primera mà les demandes dels alcaldes, tècnics i experts en desenvolupament agrari del Berguedà i entendre les accions que voldrien prioritzar en el seu territori. Totes aquestes dades, estratègies i propostes d’actuació seran recollides en una nova plataforma digital que està desenvolupant la Diputació de Barcelona i que servirà per donar resposta a les necessitats identificades en els diferents territoris rurals de la demarcació.
Més informació sobre les trobades de creativitat competitiva en aquest enllaç.
— Redacció BCN Smart Rural —