Productes de proximitat, El Prat de Llobregat. PATXI URIZ | DIPUTACIÓ DE BARCELONA
CEDIDA
Promoció

Hemengoak - De Aquí

El projecte Hemengoak - De Aquí va néixer amb la idea d'oferir, en l'alimentació de totes les escoles infantils municipals de Pamplona, productes de qualitat sostenibles, ecològics, frescos, de temporada, de proximitat i adquirits directament als productors per mitjà d'un procés de compra pública que també consolidés i estructurés les condicions econòmiques de la producció navarresa.

2016
Organisme Autònom d'Escoles Infantils (Ajuntament de Pamplona-Iruña)
Izaskun Berasategi Zabalza
Pamplona (Navarra)
Justificació i origen

El projecte Hemengoak - De Aquí va néixer amb la idea d'oferir, en l'alimentació de totes les escoles infantils municipals de Pamplona, productes de qualitat sostenibles, ecològics, frescos, de temporada, de proximitat i adquirits directament als productors per mitjà d'un procés de compra pública que també consolidés i estructurés les condicions econòmiques de la producció navarresa.

El projecte es va inscriure com a part de l'estratègia per a una alimentació sostenible adoptada després de la signatura del Pacte de Polítiques Alimentàries Urbanes de Milà el 2016. El seu propòsit és habilitar un canvi de model d'alimentació actuant en particular per mitjà de la compra pública.

La proposta es va concebre per implementar-la als centres educatius on l'Ajuntament tenia competències: es tractava de les onze escoles infantils municipals, amb un total aproximat de 1.150 places i 1.100 racions servides diàriament (la xifra varia lleugerament segons el curs). Un organisme autònom de l'Ajuntament és el responsable de gestionar-la.

D'aquests centres educatius, deu escoles tenen cuina i menjador i el seu propi personal, per la qual cosa els àpats s'hi elaboren in situ. El quadre era propici, doncs, per promocionar un model de canvi global que tingués en compte les dimensions pedagògica, nutricional, productiva i de sostenibilitat. El projecte es va desenvolupar des de l'Organisme Autònom d'Escoles Infantils de l'Ajuntament de Pamplona.

Objectius

Implementar en l'alimentació de totes les escoles infantils municipals de Pamplona productes de qualitat sostenibles, ecològics, frescos, de temporada, de proximitat i adquirits directament als productors per mitjà d'un procés de compra pública que també consolidi i estructuri les condicions econòmiques de la producció navarresa.

Idees inspiradores i qüestions clau
  • És qüestió d'apostar i posar-s'hi. Per implementar projectes com aquest, cal voluntat política. 
  • Cal dissenyar el projecte en fases i fer-ne proves pilot abans d'implementar-lo a tot arreu.
  • Són clau les col·laboracions tant amb diversos ens que aportin la seva expertesa en cada àmbit com amb entitats que aportin un impacte pel seu reconeixement, amb centres de recerca o amb associacions que puguin sensibilitzar nous públics (per exemple, ara es fan pràctiques de nutrició als centres d'educació infantil).
  • El fet d'haver pogut mantenir el preu del menú al principi va ser un element important per a l'acollida del projecte als centres.
  • Cal anar actualitzant els preus de compra amb cada nova licitació.
  • És essencial que el menú es pugui assimilar a la cultura culinària local en alguns aspectes, malgrat que se'n canviïn d'altres, fer molta pedagogia i també observar què té èxit entre els infants i anar-ho adaptant.
Pressupost de posada en marxa i origen dels recursos econòmics

Per posar en marxa el projecte, gairebé tota la inversió inicial va provenir de l'Organisme Autònom d'Escoles Infantils de l'Ajuntament de Pamplona, la qual va servir per implementar el projecte fins al 2019-2020.

Com a finançament extern, va ser important la subvenció rebuda per la Fundació Daniel i Nina Carasso el 2018.

Un cop destinada la major part de la inversió a reorganitzar el model de menjadors escolars (pel que fa a proveïment, els menús i les formacions), el pressupost es va mantenir amb la partida de compra alimentària anual i la nòmina del personal tècnic a càrrec de la coordinació de les cuines.

Pressupost anual i origen dels recursos econòmics
  • Personal tècnic de coordinació de les cuines: entre 15.000 i 20.000 euros (amb una dedicació de vint hores a la setmana). 
  • Compra d'aliments: 340.000 euros (cost aproximat, variable segons l'any).
Període d'execució
2016-actualitat
Altra informació rellevant

L’anunci de la licitació: Anuncios de licitación: Contratos

Documents informatius sobre el projecte:

Comparteix