Espigoladors al Parc Agrari del Baix Llobregat
Conveni de col·laboració entre el Consorci del Parc del Baix Llobregat i la Fundació Espigoladors per collir, distribuir i processar les fruites collides a l'Arborètum de la masia de Can Comas, seu del Consorci i on hi ha una finca experimental de fruiters de 1,5ha.
L'Arborètum dels terrenys de Can Comas neix l’any 2001 conté una col·lecció d'espècies i varietats tradicionals d'arbres fruiters cultivats en l'àmbit de la comarca del Baix Llobregat que han estat relegades per varietats noves més productives i comercials. El seu objectiu és mantenir el patrimoni ecològic i cultural, així com conservar un banc de material genètic que garanteixi la continuïtat d'aquestes varietats.
L'Associació Espigoladors és una empresa social amb seu al Baix Llobregat que neix per lluitar contra el malbaratament alimentari, la dificultat d'accés a una alimentació sana, saludable i nutritiva de persones en situació de vulnerabilitat i la manca d'oportunitats d'aquestes persones d’una manera transformadora, participativa, inclusiva i sostenible.
L’any 2015, el Consorci del Parc del Baix Llobregat i la Fundació Espigoladors van signar un conveni perquè aquesta s'encarregui de la distribució i processament de les fruites collides a l'Arborètum de la Masia de Can Comas, seu del centre d'informació i les oficines del Parc Agrari del Baix Llobregat, a més de la realització d'activitats puntuals d'aprofitament alimentari.
Evitar el malbaratament de la fruita produïda a l'Arborètum del Parc Agrari, concebent els seus fruits com un recurs que es pot aprofitar i valoritzar.
- L' Arborètum de Can Comas: amb una superfície de 1,5 ha constitueix una col·lecció viva d'arbres fruiters que tradicionalment havien estat conreats a la comarca (un total de 62 varietats de 8 especies diferents). La quantitat de fruita que es recull per voluntaris d’Espigoladors anualment és d’uns 9.000kg.
- La col·laboració ve motivada pel fet de treballar amb una associació del territori que, per una banda, dóna una part dels productes a entitats socials, fent accessibles aliments frescos, sans i saludables a persones que tenen dificultats per consumir-los, i, per una altra, converteix i comercialitza la resta en forma de conserves naturals i artesanals com ara melmelades, cremes i salses.
- En tot el procés, a més, s'integren entitats socials receptores i col·lectius en risc d'exclusió social, fomentant així la dignitat de les persones i la generació d'oportunitats des d'un vessant transformadora.
Sense determinar