Dinamització agrària de Palou
Projecte impulsat per l'Ajuntament de Granollers per preservar i dinamitzar el seu espai agrari i pagesia.
Justificació i origen
L'evolució del sector agrari al Vallès Oriental ha patit un declivi alarmant en les darreres dècades, quan moltes activitats han cessat i hi ha hagut poc relleu generacional. A Palou, aquesta tendència s'ha vist agreujada per l'entorn metropolità en què es troba i per les tensions territorials i urbanístiques que això implica. No obstant això, es creu que aquest entorn metropolità també ofereix oportunitats gràcies precisament a la singularitat de l'espai i al seu reconeixement creixent.
Palou, amb més de 300 hectàrees de sòl agrícola, pot esdevenir un rebost de primer ordre per a Granollers i l'entorn metropolità si hom és capaç d'aprofitar les oportunitats que ofereix.
Objectius
Afavorir l'accés a la terra.
Augmentar la superfície de regadiu.
Diversificar la producció i augmentar el valor afegit de l'activitat agrària.
Incrementar el nombre d'activitats econòmiques compatibles amb l'espai agrari.
Idees inspiradores i qüestions clau
És interessant ampliar la mirada sobre el sector agrari: a més del vessant ambiental, territorial o productiu, és important considerar el seu paper sobre el conjunt del sistema alimentari local, inclosos el comerç, el consum, la salut pública, l'educació o el dret a l'alimentació saludable.
El treball en xarxa i la implicació d'actors dels diversos àmbits del sistema alimentari poden aportar resultats molt satisfactoris.
Pressupost de posada en marxa i origen dels recursos econòmics
Durant els primers anys, una part del sou del tècnic es va finançar amb el Programa d’Agents d’Ocupació i Desenvolupament Local (AODL) del SOC.
Pressupost anual i origen dels recursos econòmics
El pressupost anual és d'uns 60.000 euros, destinats a cobrir el sou del tècnic i projectes derivats. Els fons provenen del pressupost de l'Ajuntament i, ocasionalment, de subvencions d'altres ens, com ara la Diputació de Barcelona o la Unió Europea.
Cal destacar que des d'altres àrees de l'Ajuntament també es desenvolupen accions amb incidència sobre l'espai agrari o l'alimentació (salut pública, medi ambient, educació, obres i serveis, via pública, etc.).
Període d'execució
2011-actualiat
Procés seguit per a la seva posada en marxa
L'any 2011, es va definir un pla de treball per a la dinamització agrària de Palou que va obtenir finançament del SOC en el marc del programa d'Agents d'Ocupació i Desenvolupament Local (AODL) per a la contractació d'un tècnic. Al cinquè any es va incloure la plaça de dinamitzador agrari dins la relació de llocs de treball de l'Ajuntament, adscrita a la regidoria de Promoció Econòmica.
01
Persones o entitats destinatàries
El perfil de destinataris és molt ampli i divers, però principalment es tracta de productors, propietaris, comerços, restaurants i ciutadania en general.
02
El perfil d'agents implicats és encara més divers segons les actuacions que es duen a terme. Es treballa amb diversos serveis de l'Ajuntament mateix per potenciar la transversalitat dels projectes, però també amb altres administracions locals i supralocals i amb nombrosos agents socioeconòmics.
03
Governança i gestió del projecte
El projecte es lidera des de la regidoria de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Granollers, tot i que en molts dels projectes desenvolupats hi participen o han participat agents i societat civils.
L'Ajuntament també col·labora amb diverses xarxes alineades amb els objectius del projecte, de les quals és membre, com ara la Red de Municipios por la Agroecología, la Red de Espacios Test Agrarios, la Xarxa per a la Conservació de la Natura o la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat de la ciutat de Barcelona.
04
Principals accions desenvolupades
Observatori de l'activitat agrària i acompanyament a les activitats existents.
Pla estratègic de Palou.
Definició i registre de la marca Productes de Palou.
Implementació d'un mercat de productors.
Subvencions a la producció i comercialització de la marca Productes de Palou.
Banc de llavors del Vallès Oriental.
Treballs de mediació per a la implementació de noves activitats agràries i accés a la terra.
Diversos estudis i treballs tècnics.
Projectes per afavorir l'accés a aliments agroecològics en menjadors escolars i ajuts a l'alimentació.
Xarxa d'horts comunitaris.
Taula transversal per a l'alimentació.
05
Dificultat d'accés a la terra.
Manca de relleu generacional dins del sector agrari.
Baixa rendibilitat de l'activitat agrària.
Pressió urbanística.
Altes necessitats d'inversió per a l'inici d'una activitat agrària.
Limitacions i rigidesa de la normativa.
06
Els ajuntaments, malgrat no tenir competències en el sector agrari, poden ser uns actors rellevants en la dinamització agrària. En aquest sentit, és imprescindible que dins de l'Administració local hi hagi estratègies actives per impulsar el sector.
En un context metropolità, la protecció dels espais agraris és clau per possibilitar-ne la continuïtat.
També en un context metropolità, la pressió urbanística és un limitant per a l'accés a la terra, però la proximitat al consumidor final pot ser un factor de competitivitat per a determinades orientacions productives.
L'agroecologia és el sistema de producció que aporta més valor al territori, atès que, a més de vetllar pel respecte al medi ambient, també té en compte les conseqüències econòmiques i socials.
07
Aquest contingut estarà disponible molt aviat.
08