Programa “En vie de fermes” - Benvinguts a la granja
Iniciativa de la pagesia per a difondre i donar a conèixer, compartir i fer descobrir l'agricultura respectosoa
En constatar un profund abisme entre el món rural i la resta de la ciutadania, els i les agricultores de la CIVAM Ardèche han volgut, a través d'una pedagogia activa, comunicar els seus coneixements, les seves passions i el seu lloc en el medi rural. Per a ells, la granja que produeix de manera agroecològica és un suport educatiu que permet diversificar els enfocaments pedagògics en l'educació en vida a través de l'observació, la manipulació, l'experimentació i el despertar sensorial.
El projecte es va desenvolupar posteriorment en associació amb Agribio Ardèche.
- Fer comprendre als ciutadans d'avui i de demà l'impacte de l'agricultura en l'alimentació i la salut.
- El paper de l'agricultor en el medi rural.
- Reinicia el contacte amb la vida.
- Explica les pràctiques agrícoles i les seves repercussions sobre el medi ambient (estacionalitat dels productes, aigua, energia, paisatge, biodiversitat).
- Discutir els mètodes de consum actuals.
- Relacionar el camp amb la taula, entre el món rural i els ciutadans de demà.
- Control de la qualitat de les acollides i de les gestions d'agricultura sostenible a través de les visites d'un membre del comitè de pilotatge als nous entrants desconeguts (dels CIVAM i Agribio Ardèche).
- Harmonització i actualització d'eines i mitjans de comunicació
- Harmonització de les modalitats pràctiques i de les tarifes (Agri Bio Ardèche i CIVAM centralitzen les sol·licituds d'intervenció, les diferents prestacions es proposen a tarifes similars per a totes les finques de la xarxa).
- Retrobament proposat/animat amb els responsables dels grups abans de la data de visita per tal de preparar bé les jornades.
- Adaptació de les acollides a les diferents característiques públiques i configuració
- Avaluació organitzada al final de cada visita/activitat per a continuar millorant les pràctiques
Una cotització anual al projecte. L’import del qual és fixat cada any pel comitè de pilotatge i es demana a cadascun dels agricultors que participen en el projecte.
El projecte té el suport econòmic de Boralex.