Pla Alimentari de Mataró
Document d’acció encaminat a modificar el model alimentari de la ciutat a partir de polítiques alimentàries en clau local i metropolitana. Amb aquest Pla, Mataró pretén reafirmar-se en el reconeixement de l’activitat agrària, la protecció de l’espai agrari i l’impuls de la sobirania alimentària.
Document d’acció encaminat a modificar el model alimentari de la ciutat a partir de polítiques alimentàries en clau local i metropolitana. Amb aquest Pla, Mataró pretén reafirmar-se en el reconeixement de l’activitat agrària, la protecció de l’espai agrari i l’impuls de la sobirania alimentària.
L’any 2020, com a resultat de la presentació al Consistori Municipal, per part de l’Associació Agrària Cinc Sènies-Mata-Valldeix, de la Carta per a la preservació, la millora, el desenvolupament i la gestió de l’espai agrari de les Cinc Sènies-Mata-Valldeix) la Junta de Portaveus va aprovar la Declaració Institucional per a la preservació, millora, desenvolupament i gestió de l’espai agrari de les Cinc Sènies-Mata-Valldeix.
Aquesta declaració adopta, entre altres acords, ”impulsar una política alimentària local encaminada a assegurar-ne la seguretat, la sobirania i la resiliència, que se sustenti en l’espai agrari de les Cinc Sènies-Mata-Valldeix com a la primera baula de la cadena alimentària i com a un espai agroeconòmic de consum de proximitat”. A més, també insta a “redactar i aprovar una carta alimentària de ciutat” i a elaborar de forma participada un Pla Alimentari Local.
L’adhesió a la Carta Alimentària de la Regió Metropolitana de Barcelona per part de Mataró es va produir el 2021, el mateix any que l’Ajuntament i l’Associació Agrària Cinc Sènies-Mata-Valldeix van signar un conveni per a treballar plegats en un Pla de Gestió i de Desenvolupament de l’Espai Agrari.
El 2022 es constitueix la Taula de l’Espai Agrari, un nou instrument de gestió que aplega representació municipal, del sector agrícola i de la ciutadania que viu i treballa a l’espai agrari. En aquest marc, es dissenya i es posa en funcionament la figura de l’Espai Agrari de Mataró, un procés que complementa els objectius del futur Pla Alimentari de la ciutat.
Els principals objectius del Pla alimentari de Mataró són els següents:
- Impulsar un procés de transició cap a un sistema alimentari local més just, segur, sostenible, resilient, feminista, divers i inclusiu.
- Concretar les estratègies, objectius i accions de la política alimentària local, així com els instruments de governança.
S’ha detectat la necessitat d’elaborar un Pla Alimentari per adaptar-se al canvi d’enfocament del desenvolupament agrari: ara, en lloc de consumir el que pot aportar la producció existent al territori, és l’activitat agrària qui s’adapta a la demanda del mercat. Aquesta nova perspectiva fa que s’hagi d’observar el sistema alimentari amb una mirada global, incloent-hi agents molt diversos que participen en el circuit alimentari.
18.000 € per a la creació del grup motor i per a la redacció i aprovació de la carta alimentària, obtinguts d'una subvenció de la Diputació de Barcelona