PEXELS
PEXELS

Resum de Premsa BCN Smart Rural – De l’1 de febrer al 7 de març de 2023

La decisió de Barcelona de transformar sòl urbanitzable en agrícola per preservar els seus últims horts és un dels temes destacats en el nou Resum de Premsa BCN Smart Rural.

Destaquem
 

Barcelona transforma sòl urbanitzable en agrícola per preservar els seus últims horts

La Ponderosa és una finca de gairebé set hectàrees d'horts en el barri de Vallbona de Barcelona que conrea la mateixa família des de fa dècades. També és l'última parcel·la de terra agrícola en sòl urbà i l'Ajuntament de Barcelona s’ha disposat a blindar-la perquè no s’hi pugui construir.  

El pla, amb actuacions a curt, mitjà i llarg termini, contempla protegir patrimonis de gran valor com el Rec Comtal (un canal de reg obert del segle X del qual encara es proveeixen els horts i que va proporcionar aigua a Barcelona) o la centenària Granja del Ritz, que va produir fruita, verdura i ocells de corral per al cèlebre hotel amb sistemes molt avançats en l'època.

L’article de la notícia destacada està disponible en aquest enllaç. També trobareu més informació sobre la transformació de Vallbona aquí.

 


 
Més novetats agroalimentàries


 
#Política agrària
 

La Generalitat de Catalunya vol que més del 50% de les explotacions agràries siguin sostenibles

El sector podrà accedir a aquesta certificació a través de la Producció Agrària Sostenible.

(Generalitat de Catalunya)

 

#Eines d’innovació dels espais agraris
 

L'espai test agrari de Sant Vicenç dels Horts obté un premi de reconeixement i continua invertint en maquinària

L’Espai Test Agrari de Sant Vicenç dels Horts ha resultat guanyador en la categoria d'experiències ecològiques en l’acte de lliurament dels XI Premis de Reconeixement Cultural del Baix Llobregat, organitzat pel Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat. A més, continua apostant per la inversió en maquinària agrícola, ja que ha adquirit un tractor per a les persones emprenedores.

(RETA)

 

#Boscos gestionats
 

Collserola: més segura i ben conservada

Fins al 2027 hi ha planificades una trentena d’actuacions destinades a millorar i dinamitzar la vessant barcelonina del Parc Natural de Collserola. Hi ha actuacions destinades a la prevenció d’incendis, la restauració de fonts històriques o la millora de la senyalització per als visitants, entre d’altres. També es vol continuar amb la pastura controlada per netejar el mantell vegetal i promoure la tasca que fa la pagesia.

(Ajuntament de Barcelona)

 

#Horts urbans
 

Es presenta el Jardí Municipal Agroecològic de Barberà del Vallès

La creació d’aquest espai neix de la mà del projecte Zero CO2 a Barberà del Vallès, una iniciativa clau per reduir les emissions de carboni del municipi.

(Ajuntament de Barberà del Vallès)

 

#Aigua
 

Els agricultors metropolitans reclamen millorar la gestió de l’aigua

Demanen inversions pendents des de fa temps contra les inundacions i l’escassetat.

(La Vanguardia)

 

#Acció climàtica
 

“El sector primari és cabdal per adaptar-nos al canvi climàtic”

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural treballa amb l’estratègia d’adaptació al canvi climàtic i en considera la pagesia un element clau.

(Arrels)

 

Es publica un nou Dossier Tècnic sobre ‘Canvi climàtic i la seva incidència en el sector primari’

Un dels objectius del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) és millorar el sistema de producció agroalimentària perquè sigui el més respectuós possible amb el medi ambient. Per aconseguir-ho, cal ser conscients, entre d'altres, de la situació climàtica i les seves conseqüències. Aquest nou dossier tècnic és un pas més per ampliar el coneixement de com afecta el canvi climàtic en diferents àmbits del sector primari.

(Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural)

 

Un estudi de la UPF revela l’eficiència de l’agricultura tradicional davant del canvi climàtic

La investigació demostra que l'agricultura de secà a petita escala proporciona informació innovadora sobre pràctiques agrícoles sostenibles. Es pot consultar l’estudi sencer seguint aquest enllaç.

(Arrels)

 

Varietats ancestrals, locals i resistents al canvi climàtic, el repte del sector del vi

L'adaptació mediambiental de la vinya centra el primer Congrés de Viticultura Sostenible que es fa a Vilafranca del Penedès.

(Arrels)

 

‘Carboni Zero’: el projecte del CBCat, l'Ajuntament de Vic i la indústria alimentària catalana per reduir les emissions del sector

El Centre Blockchain de Catalunya (CBCat), de la Cambra de Comerç de Barcelona, ha presentat a l’Ajuntament de Vic el projecte ‘Carboni Zero’, una iniciativa per minimitzar l’empremta de carboni del sector alimentari català. El projecte té l’objectiu de quantificar i certificar les emissions atribuïbles a cada procés de la cadena alimentaria, a més d’incentivar una optimització dels processos.   

(Ajuntament de Vic)

 

#Sistemes alimentaris sostenibles
 

Són els productes de proximitat la solució davant les crisis alimentàries?

Al Baix Llobregat, la demanda d’aliments de quilòmetre 0 va augmentar durant el confinament pel desproveïment en els ‘súpers’ i va permetre comprovar que el consum d'articles locals genera una dinàmica d'economia circular que beneficia a pagesos, restauradors i comerços.

(El Llobregat)

 

#Relleu agrari
 

La Diputació de Barcelona impulsa un Pla d’Acció pel Relleu Agrari a les comarques barcelonines

En una jornada participativa celebrada al Parc Rural del Montserrat, la corporació referma el seu compromís per facilitar la incorporació d’una nova generació pagesa.

(BCN Smart Rural)

 

Les Escoles Agràries posen en marxa un nou projecte de mentoria per acompanyar i assessorar joves amb iniciatives viables en el sector agropecuari

El nou Projecte de Mentoria per a Joves Agricultors i Agricultores és una de les actuacions previstes dins l’Estratègia de relleu generacional de Catalunya per al període 2023-2027 i el III Programa de dones del món rural i marítim 2022-2025.

(Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural)

 

#Transformació agroalimentària
 

La posada en marxa d’obradors i escorxadors compartits és clau per millorar la sostenibilitat del sistema alimentari

La nova ‘Història BCN Smart Rural’ presenta els equipaments col·lectius d’àmbit supramunicipal que impulsa la Diputació de Barcelona amb l’objectiu de donar servei als joves emprenedors del sector agroalimentari.

(BCN Smart Rural)

 

#Comerç local i de proximitat
 

'Bo, sa i d'aquí' acosta els infants i adolescents al consum d’aliments de forma responsable

El projecte, impulsat des de la Gerència de Serveis de Comerç de la Diputació de Barcelona, vol donar a conèixer els menjadors escolars que treballen amb empreses productores i elaboradores del territori, entre d’altres objectius.

(Xarxa de Productes de la Terra)

 

#Innovació agroalimentària
 

L’IRTA es troba amb agents de Barcelona i rodalies per recollir les seves necessitats i inquietuds de recerca i innovació

És la primera Taula Institucional que s’organitza en aquest territori i, entre d’altres temes, es van tractar reptes com el tractament de la plaga del bernat marbrejat, la millora dels sòls, la potenciació de la fauna auxiliar, la formació i transferència per a la millora dels olis del Parc Rural de Montserrat o la possible valorització de la carn de senglar.

(IRTA)

 

El Consell Comarca de l’Anoia ofereix una serie de xerrades sobre la tecnològica aplicada al món agrari

Les ponències s'emmarquen en el programa "Treball, Talent i Tecnologia", impulsat amb el suport de la Diputació de Barcelona i la participació de més d'una vintena de municipis del territori.

(Consell Comarcal de l’Anoia)

 

#Patrimoni agroalimentari
 

Barcelona s’afegeix a Nova York i París per reivindicar la vinya urbana

La finca de L’Olivera s’integra a la Xarxa Internacional de Ciutats amb Ceps. Aquesta entitat, fundada a Itàlia, té per objectiu protegir el patrimoni rural, històric i natural que preserven diferents cellers urbans d’arreu del món.

(La Vanguardia)

 

#Cultura
 

L’Alt Penedès serà la seu d’un nou festival de música de gran format

Del 28 al 30 d'abril, Ressons by Cruïlla programarà una trentena de concerts d'artistes actuals que es repartiran entre 21 escenaris distribuïts arreu de la comarca.

(Arrels)

 

Neix la Ruta de les Matonaires de Montserrat

Es tracta d’una nova iniciativa llançada per l’Associació del Parc Rural del Montserrat i el Col·lectiu el Brogit que pretén recuperar i senyalitzar els antics camins que utilitzaven les matonaires per desplaçar-se des dels seus masos, ubicats als pobles de la cara nord de la Muntanya, fins a arribar a l’Abadia de Montserrat.

(Parc Rural del Montserrat)

 

S’inaugura l’Espai Montserrat al nou Centre Cultural Cal Puigjaner d’Olesa de Montserrat

La finalitat d’aquesta iniciativa és homenatjar als pagesos, ramaders i elaboradors del parc i donar visibilitat a aquest sector d'una manera fresca i moderna.

(Parc Rural del Montserrat)

 

#Turisme
 

Catalunya impulsa 32 projectes per situar-se com la regió europea de referència del turisme enogastronòmic

La iniciativa destaca la implantació d’un projecte agroturístic innovador al Parc Agrari del Baix Llobregat basat en la promoció i difusió dels valors de l’espai i dels seus actors i productes a partir de la implementació d’una estratègia de màrqueting experiencial focalitzada en la masia Can Comas. A més, el Bages recuperarà tines a peu de vinya i barraques de pedra seca, i es faran itineraris per conèixer aquest patrimoni; i l’Anoia tindrà un camí experiencial relacionat amb les oliveres i l’oli.

(Departament d’Empresa i Treball)

 

#Entrevistes
 

Mariona Morral: «M’al·lucina com la pagesia crea vida: cultivar és un art»

La finca de Can Morral del Molí és un acollidor refugi entre vinyes al cor del Parc Rural del Montserrat. Una família creativa i perseverant viu a la casa pairal i treballa cada dia amb la il·lusió de mantenir els cultius tradicionals i protegir el paisatge agrari del territori.

(BCN Smart Rural)

 

Germán Domínguez: «La màxima satisfacció és veure créixer una planta i alimentar la gent»

El Nano Farinetes és un pagès del Parc Agrari del Baix Llobregat que cultiva hortalisses de quilòmetre zero i les ven al mercat dels dissabtes de Sant Boi de Llobregat i a diversos restaurants. Va començar amb dinou anys i molta energia, i ja en porta vuit al capdavant de l’empresa.

(BCN Smart Rural)

 

Armand Suriñach: «Hi ha gent que no és prou conscient de quant costa realment produir els aliments i dels riscos que assumim els pagesos i les pageses»

Al Mas La Baga de Vespella de Gurb, hi va néixer fa nou anys El Circell, una empresa d’agricultura ecològica i de proximitat que advoca per la cura del territori. En parlem amb els dos fundadors, dues persones fortes, coherents i enxarxades amb altres projectes del sector primari.

(BCN Smart Rural)

 

Anna Oliveras: «L’enoturisme ens permet divulgar la cultura del vi i la tradició vitivinícola del Bages»

La propietària de Ca la Julita, una masia del segle XIX situada a Castellbell i el Vilar. explica com ha fet el pas de convertir la casa en un allotjament turístic i el seu estret lligam amb l’enoturisme.

(Parc Rural del Montserrat)

 

Emma Rojas: «L’acompanyament en el procés d’incorporació hauria d’anar lligat al procés de retirada d’una generació que plega i que no compta amb ningú al darrere»

Aquesta pastora és una de les poques dones que esquila animals a nivell professional.

(ARCA)

 

Rosa Domènech: «Des de l’Associació de Dones del Món Rural volem incidir i decidir en les polítiques agràries del país»

La presidenta de l’Associació de Dones del Món Rural explica el seu objectiu de convertir-se en una entitat referent, experta i puntera en el sector primari.

(ARCA)

 

#Opinió
 

Caça, gastronomia i proteïna sostenible

Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, defensa en aquest article que aprofitar la carn de caça contribueix a millorar la sostenibilitat del model alimentari.

(La Vanguardia)

 

Sobreviure o canviar

Francesc Reguant, director de l’Observatori d’Economia Agroalimentària del Col·legi d’Economistes, defensa en aquest article que la desvaloració de l'agricultura real ha fet imaginar propostes idealistes sense sentit ni viabilitat.

(Via Empresa)

 

 

— Redacció BCN Smart Rural —

Comparteix
Et pot interessar

Uneix-te a la revolució més deliciosa!

Vols estar al dia de les últimes novetats del programa Barcelona Agrària?  Subscriu-te al nostre butlletí digital!

Omple el breu formulari que trobaràs a continuació i rebràs al teu correu electrònic una selecció de notícies, entrevistes, informes i publicacions que segur que t’interessen.

Vull subscriure'm!