PEXELS
PEXELS

Resum de premsa BCN Smart Rural – Del 31 de juliol al 7 d’octubre de 2021

L’aprovació de l'Estratègia de la Bioeconomia de Catalunya 2030 és un dels temes destacats en el darrer resum de premsa BCN Smart Rural.

 

Destaquem

 

Llum verda a l'Estratègia de la Bioeconomia de Catalunya 2030

L’Estratègia de la Bioeconomia de Catalunya 2030 és el full de ruta per a la transició del territori cap a un model de desenvolupament econòmic més sostenible i té, com a objectiu principal, el foment de la producció de recursos biològics, de proximitat i renovables. Entre les noves mesures a dur a terme, destaca la millora de la gestió dels boscos i l’aprofitament dels seus recursos, la creació de paisatges agroforestals resilients al canvi climàtic i proveïdors de serveis ecosistèmics, la valorització de les dejeccions ramaderes i els residus orgànics, i l’aprofitament dels residus i excedents de la cadena agroalimentària.

 

El document ‘Estratègia de la Bioeconomia de Catalunya 2030’ està disponible en aquest enllaç.

 


 

Més novetats agroalimentàries

 

 

#Política agrària

 

La Política Agrària Comuna a l’hora de de la veritat

La nova PAC tindrà vigència fins el 2027 i estableix que el 25% dels pagaments directes s'ha de destinar a la lluita contra el canvi climàtic.

(Via Empresa)

 

#Eines d’innovació dels espais agraris

 

Els bancs de terres: facilitar l’accés a la terra des del món local

Mentre el sector agrari es va envellint, hi ha gent jove que s’hi voldria sumar però té dificultats per formalitzar arrendaments o altres maneres de vinculació a la terra que no és de propietat. És en aquest context que els ens locals tenen un paper clau en el disseny, creació, impuls i dinamització dels bancs de terres.

(Agrocultura)

 

#Sistemes alimentaris agroecològics

 

L’horticultura que vol deixar de llaurar

Practicar una agricultura realment sostenible, que ajudi a mitigar el canvi climàtic i que no sigui una font més d’emissió de gasos d’efecte hivernacle és un desafiament que alguns pagesos estan afrontant. En aquest número, parlen, entre d’altres, amb Olivier Chantry, pagès de Cal Notari a Sant Boi de Llobregat, i Gilad Buzi, de la finca Aurora del Camp al Masnou.

(Agrocultura)

 

El ‘boom’ de la vinya ecològica es consolida gràcies a l’impuls de les DO i la demanda dels països nòrdics

El nombre d'hectàrees d'aquest cultiu s'ha duplicat en cinc anys i ja representa el 44% del total de les vinyes catalanes.

(Benvinguts a Rural)

 

#Ramaderia i ecologia

 

Fer de pastor és fàcil si saps com

Garantir el relleu generacional de la ramaderia extensiva és el principal objectiu de l’Escola de Pastors de Catalunya.

(El Nacional)

 

Com contribuir a la prevenció d’incendis forestals a l’hora d’omplir la nevera

El segell ‘Ramats de Foc’ distingeix els productes càrnics i làctics provinents de bestiar que pastura pel bosc i contribueix a netejar-lo.

(Arrels)

 

#Boscos gestionats

 

Propietaris de boscos de Collserola s'alien per prevenir els incendis forestals

L’objectiu de l'associació Collserola Iniciatives és desenvolupar usos forestals, agrícoles i ramaders que afegeixin valor al territoris  i que ajudin a preservar els valors ecològics, culturals i paisatgístics de la serra. Segons explica Joachim Englert, enginyer tècnic forestal de la Federació Catalana d'Associacions de Propietaris Forestals, “actualment només hi ha un 1,6% de superfície agrícola” i la pèrdua d’aquesta activitat ha fet créixer el risc d’incendi.

(Tot Sant Cugat)                

                                          

Nova guia per a la gestió forestal-hídrica

Els boscos i els arbres juguen un paper vital per satisfer la demanda creixent d'aigua del món i han de ser gestionats per obtenir els serveis ecosistèmics relacionats amb l'aigua. Aquesta guia publicada per l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació revisa les tècniques i metodologies emergents i proporciona orientacions i recomanacions sobre com gestionar els boscos per obtenir-ne serveis ecosistèmics hídrics.

(FAO)

 

#Acció climàtica

 

Es publica el gran informe científic sobre canvi climàtic

‘Canvi climàtic 2021: la base de la ciència física’ és el primer d'una sèrie d'estudis sobre aquest tema que publicarà en els propers mesos el Panel Intergovernamental sobre Canvi Climàtic (IPCC), i suposa la primera revisió important d'aquesta amenaça mediambiental des de l'any 2013. L’informe afirma que l’escalfament de l’atmosfera, els oceans i la terra és degut a l’acció humana, i apunta que una de les zones que més patiran la crisi climàtica és la Mediterrània. Segons aquest document, hi haurà més onades de calor, sequeres i incendis, i aquesta fenomenologia extrema impactarà directament en l’activitat agrícola.

(El País)

 

La crisi climàtica és una amenaça important per als nostres sistemes alimentaris

Un estudi del CGIAR destaca la importància de sensibilitzar els governs perquè prioritzin la creació de sistemes alimentaris més saludables, sostenibles i equitatius en el context actual d’emergència climàtica.

(CCAFS)

 

Agricultura regenerativa, una alternativa per acabar amb les emissions del camp

Segons investigadors del CREAF, amb el canvi es compensarien del tot les emissions de CO2 del sector, a més d'augmentar la producció, la qualitat i l'estalvi d'aigua.

(CCMA)

 

La FAO presenta unes eines pràctiques per incrementar la captació del carboni orgànic del sòl

Els dos productes donats a conèixer són un mapa mundial que s'il·lustra la quantitat de CO2 que poden captar els sòls i en quins llocs, així com una sèrie de manuals tècnics de bones pràctiques per a capturar i mantenir en els sòls les reserves de carboni orgànic.

(FAO)

 

Els cultius mixtos de cereals i lleguminoses augmenten la captació neta de CO2

Els cultius mixtos de cereals i lleguminoses, en comparació amb els monocultius de cereal, tenen una productivitat i assimilació neta de CO2 més alta, segons una recerca realitzada per un equip d’investigadors del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, la Universitat de Lleida, el CREAF i l’ETH de Zuric. L’estudi ha estat publicat al diari ‘Fields Crops Research’ i suposa la primera avaluació que es fa dels fluxos de CO2 d'un sistema de farratger de gestió intensiva als Pirineus.

(Benvinguts a Rural)

 

La carn representa gairebé el 60% dels gasos amb efecte d’hivernacle procedents de la producció d'aliments

Un estudi publicat a ‘Nature Food’ constata, a nivell mundial, que la producció de carn causa el doble d’emissions que la producció d'aliments d'origen vegetal.

(The Guardian)

 

Agroalimentació sostenible: Opcions des de la realitat catalana

L’agricultura esdevé la víctima preferida del canvi climàtic. Però, alhora, l’agricultura i la ramaderia són causa del canvi climàtic. Som davant d’un problema d’una gran complexitat, que analitza l’economista Francesc Reguant en aquest article tècnic.

(Ruralcat)

 

Guia fàcil per alimentar-nos de forma sostenible cada dia

L’alimentació causa un quart del total de gasos d’efecte d’hivernacle emesos a l’atmosfera. Com podem canviar la nostra dieta per fer-la més sostenible? Aquest article recull les reflexions de tres experts en la matèria: el pagès i divulgador Marc Casabosch, la sòcia de la cooperativa Arran de Terra, Anaïs Sastre, i la cuinera Ada Parellada

(Crític)

 

#Energia verda

 

Biomassa pel Clima en 2 minuts

Entre les projectes que impulsa la Diputació de Barcelona per promoure l'ús de la biomassa forestal, destaca la instal·lació de catorze calderes en instal·lacions municipals de la demarcació de Barcelona. El programa s’anomena ‘Biomassa pel Clima’ i vol ajudar a tancar el cicle natural de producció i consum de combustible a escala local.

(Sostenible)

 

#Ecologia urbana

 

Conrear horts urbans als terrats dels edificis permetria produir aliments agrícoles per garantir la sobirania alimentària de les ciutats

L'agricultura urbana està proliferant no només com un sistema sostenible de producció sinó com una eina per millorar el medi ambient.

(Món Sostenible)

 

Els Horts Ecològics i Comunitaris de Manresa compleixen dos anys

Els horts de la Culla estan dividits en 16 parcel·les de 80 o 150 metres quadrats. Són espais multifuncionals, que proporcionen un abastiment sostenible, i que generen vincles amb el medi ambient, la comunitat i l’aprenentatge.

(Sostenible)

 

#Agrodiversitat

 

Una collita silvestre

Hi ha més de 500 varietats de plantes silvestres i comestibles als boscos catalans. Des del 2016, el projecte Eixarcolant en promou la recerca i el coneixement.

(Directa)

 

#Transformació agroalimentària

 

Jorba acollirà el futur obrador del Parc Agrari de la Conca d’Òdena

El nou espai es destinarà a les tasques d’obrador d’horta o vegetals, lactis i carni produïts a la Conca d’Òdena. La instal·lació permetrà la petita elaboració de productes transformats per contribuir al desenvolupament local, l’agroecologia i la sobirania alimentaria. Des del Consell Comarcal de l’Anoia es licitarà properament la redacció del projecte executiu per a l’adequació d’aquest espai als nous usos d’obrador. Les tasques es faran amb el suport de la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Jorba.

(Infoanoia)

 

Aconsegueixen 95.000 euros per demostrar que un nou model alimentari és possible

Eixarcolant destinarà la recaptació al projecte que vol explicar d’on venen els aliments i com es distribueixen els diners que costen. El seu centre d’operacions és el forn de Jorba, un negoci que des de fa uns mesos es gestiona des d’aquest col·lectiu i que serveix de base per posar en pràctica el que promulguen.

(Arrels)

 

El Consell Comarcal del Vallès Occidental assessora a productors i elaboradors artesanals  

L’assessorament professional vol ajudar a productors i elaboradors de la comarca a poder desenvolupar el seu negoci. Per això s’aborden estratègies per poder potenciar les vendes, com innovar, com millorar el posicionament i com fer un pla financer o d’acció comercial. El servei s’ofereix a les empreses agroalimentàries adscrites a la Xarxa de Productes de la Terra del Vallès Occidental, un programa impulsat per la Diputació de Barcelona. 

(Terrassa Digital)

 

#Innovació

 

El Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya convoca la segona edició del premi ‘Alimentem el món’

Aquest guardó vol distingir els projectes dirigits a l’àmbit de l’alimentació i que inclouen al seu programa paràmetres vinculats als objectius de desenvolupament sostenible, com són l’ús d’energies renovables, el desenvolupament rural, el foment de la innovació i les infraestructures resistents, el manteniment de la biodiversitat, la igualtat de gènere, entre d’altres. Les candidatures es poden presentar a agrònoms@agronoms.cat abans del dia 10 d’octubre de 2021.

(Ruralcat)

 

#Màrqueting agroalimentari

 

Més de 32.000 persones participen a ‘Benvinguts a Pagès’

La gran festa de la pagesia catalana recupera la presencialitat en una edició en què la gran majoria d’explotacions del Bages, Osona, Anoia, Maresme i Berguedà han esgotat les places disponibles.

(El Punt Avui)

 

Igualada viu la Jornada Gastronòmica de Plantes Oblidades més multitudinària

Des de l’organització destaquen la gran afluència de públic, i sobretot el fet que aproximadament el 70% dels participants fossin de fora de la comarca, denotant així la capacitat d’atracció d’una iniciativa que en pocs anys s’ha consolidat com l’esdeveniment de referència d’un sector que reivindica les plantes oblidades com a eina per canviar el model de producció i consum d’aliments.

(Veu Anoia)

 

#Vida rural

 

La defensa del món rural en 10 punts

El Col·legi d'Enginyers Agrònoms de Catalunya presenta un decàleg que llista les principals demandes per assegurar el futur de la ruralia.

(Arrels)

 

La proposta transformadora de La Rural de Collserola es fa més gran

La cooperativa agrícola enceta una nova etapa en què convertirà la masia de Can Ferriol en un habitatge per a quatre famílies, un ateneu educatiu i una escola infantil.

(Arrels)

 

#Alertes agràries

 

Substituir camps de cultiu per pistes d’aterratge

Dels camps del delta del Llobregat s’obté el 20 % de la producció total d’hortalisses de Catalunya. El model de creixement econòmic del delta del Llobregat basat en infraestructures i megaprojectes posa en perill aquesta activitat agrícola.

(Directa)

 

Els veïns Cornellà i L’Hospitalet de Llobregat es mobilitzen per salvar els seus espais agraris

Les mobilitzacions per salvar la Ricarda i els espais naturals del Delta de Llobregat han ocupat darrerament moltes portades. Però el territori també està preocupat per diversos projectes urbanístics que amenacen els últims espais agraris de Cornellà i L’Hospitalet de Llobregat.

(Lo Mejor)

 

Els ramaders demanen que es deixi de fer servir la llet d’oferta com a reclam

El sindicats agraris continuen amb les accions per aconseguir que les grans cadenes de supermercats comprin la llet a un preu just.

(Arrels)

 

Un territori sense camps: com s’alimenta la població metropolitana?

Aquest article analitza la dependència de l’àrea metropolitana de Barcelona respecte de la resta del país per poder obtenir els seus recursos alimentaris i alerta de la pèrdua progressiva de zones agràries.

(Línia)

 

Cal Pauet de l’Espunyola lluita perquè l’ampliació de la C-26 no malmeti la finca

El projecte compromet el futur d'aquesta explotació agroramadera del Berguedà, pionera en agricultura ecològica i que ara evoluciona cap a la regenerativa.

(Arrels)

 

#Entrevistes

 

Marc Talavera: “El que menges és política”

El president del col·lectiu Eixarcolant parla de la importància de transformar el model agroalimentari i recuperar plantes oblidades.

(Ara)

 

Olivier Chantry: "El creixement de l’aeroport pressiona una pagesia en perill d’extinció"

El responsable de canvi climàtic i biodiversitat comarcal d’Unió de Pagesos al Baix Llobregat denuncia les amenaces que pesen sobre la pagesia del delta del Llobregat.

(Directa)

 

Mireia Franch: “L’activitat agrícola és regeneradora i saludable per a les persones”

Sambucus és una cooperativa d’Osona que desenvolupa un projecte d’integració laboral i, entre d’altres, ho fa a través de l’agricultura. La seva gerent ens parla d’un projecte que inclou una finca agrícola a Sant Pere de Torelló, un hort i un restaurant a Manlleu. Del camp a la taula.

(Arrels)

 

Liz Castro: “Jo no m’he rendit, vull que aquest planeta continuï i hi contribuiré tant com pugui”

L'activista Liz Castro impulsa el moviment Eskocells per enjardinar el voltant dels arbres de Barcelona i contribuir a fer més verda la ciutat.

(Arrels)

 

Bernat Torras: “Impulsem la tracció animal moderna amb tecnologia d’avui i mirant al futur”

Bernat Torres treballa actualment per a diversos cellers després de descobrir la feina amb cavalls i abocar-s'hi plenament.

(Vadevi)

 

Vanesa Freixa: “L'objectiu prioritari és democratitzar al màxim que la gent pugui proveir-se d'aliments locals amb un preu just”

Entrevista a una pastora i escriptora que vol empetitir el món per menjar millor.

(La Vanguardia)

 

Xavier Xortó: “Els incendis no s’apaguen quan cremen, s’apaguen a l’hivern”

El coordinador de les Agrupacions de Defensa Forestal del Penedès-Garraf assegura que crear oportunitats al món rural serviria per prevenir incendis

(Arrels)

 

#Opinió

 

L’agrarisme, una filosofia o una necessitat per a la producció d’aliments?

L’enginyer agrícola Carles Folch advoca a favor d’un nou agrarisme que defensi els interessos del sector primari enfront d’un planejament urbanístic devorador dels camps de conreu.

(Blog Agricultura de Catalunya)

 

Quedem per dinar?

La coordinadora de desenvolupament estratègic de l'IRTA, Anna Palli, explica que els problemes que patim actualment en relació amb l'alimentació s'incrementaran en el futur: tot apunta al fet que la crisi climàtica es transformarà en crisi alimentària.

(Do Better)     

 

— Redacció BCN Smart Rural —

Comparteix
Et pot interessar

Uneix-te a la revolució més deliciosa!

Vols estar al dia de les últimes novetats del programa Barcelona Agrària?  Subscriu-te al nostre butlletí digital!

Omple el breu formulari que trobaràs a continuació i rebràs al teu correu electrònic una selecció de notícies, entrevistes, informes i publicacions que segur que t’interessen.

Vull subscriure'm!