PEXELS
PEXELS

Resum de premsa BCN Smart Rural | De l’1 al 31 de gener de 2021

Aquest resum de premsa inclou principalment una selecció d’articles, reportatges i informes sobre temes agroalimentaris referents a la demarcació de Barcelona. Però també s’hi afegeixen notícies interessants d'altres territoris, continguts imprescindibles per estar al dia d’aquestes qüestions.

Destaquem

 

La Unió Europea defensa l’agroecologia a la cimera One Planet de París 

Líders de tot el món van celebrar al gener la quarta cimera “One Planet”, un esdeveniment nascut de la conferència sobre el clima de París el 2015. En aquesta ocasió, una cinquantena de països es van comprometre tant a la mobilització de fons com a l'actuació de governs, empreses i ciutadans en relació a quatre temes principals: protecció dels ecosistemes terrestres i marins; augmentar el finançament per protegir la biodiversitat; identificar els vincles entre la desforestació i la salut dels éssers humans i els animals; i promoure l'agroecologia i altres maneres sostenibles de conrear els aliments.

Sobre aquest tema concret, la presidenta de la Comissió Europea, Úrsula von der Leyen, va defensar la creació d’una nova política agrícola comuna que protegeixi els mitjans de subsistència de les persones i la seguretat alimentària, i alhora s’ocupi de protegir la natura i el clima. Entre d’altres mesures, la UE vol reduir l’ús dels pesticides perjudicials per als pol·linitzadors i aconseguir que aquests tornin a les terres agrícoles.

La intervenció d’Úrsula von der Leyen està disponible en aquest enllaç.

 

Més novetats agroalimentàries

 

#Política agrària

 

El Fòrum Mundial per a l'Alimentació i l'Agricultura (GFFA) se centra en l’impacte del canvi climàtic en el sector agrari

El 13è Fòrum Mundial per a l'Alimentació i l'Agricultura (GFFA), la reunió anual de ministres d’Agricultura de tot el món, va finalitzar el 22 de gener amb un ambiciós comunicat final. Signat pels màxims responsables en temes agraris de 76 països, incloent-hi Espanya, aquest document destaca molt especialment la importància de construir sistemes agraris i alimentaris que siguin resilients, sostenibles, responsables i adaptables, i convida els Estats a orientar les seves inversions cap a pràctiques agrícoles que ajudin a mitigar el canvi climàtic.

(GFFA)

 

La Comissió  Europea publica una llista de pràctiques agràries que podrien ser recolzades amb els “ecoesquemes”

Els "ecoesquemes" són un nou instrument dissenyat per incentivar les pràctiques agrícoles i ramaderes que tinguin un impacte més beneficiós per al clima i el medi ambient en el marc de la futura Política Agrícola Comuna (PAC).

(Comissió Europea)

 

PAC i la cadena alimentària: els majors reptes del Ministeri d'Agricultura per al 2021

La Llei de la Cadena Alimentària i l'elaboració d'un Pla Estratègic de la PAC per a la distribució dels 47.000 milions d'euros corresponents al pròxim septenni constitueixen els objectius prioritaris del Ministeri d'Agricultura per al 2021. En la redistribució dels fons, hi ha un acord gairebé unànime sobre la necessitat de fer costat a les petites i mitjanes explotacions, amb el sostre dels 100.000 euros per peticionari.

(El País)

 

El Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació aborda la situació de l'accés a la terra i la seva incidència en el relleu generacional

El Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació ha publicat en la seva pàgina web el document final del Grup Focal d'Accés a la Terra, que aprofundeix en el coneixement de les oportunitats i les possibles solucions pràctiques que existeixen per a facilitar l'accés a la terra i la incorporació de joves professionals al sector.

(Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació)

 

El dia 1 de febrer comença el període de presentació de la DUN 2021

La DUN és el sistema que els titulars de les explotacions agràries de Catalunya disposen per a comunicar les dades de les seves explotacions al Departament d’Agricultura, i amb el qual es facilita la presentació de les sol·licituds d’ajut i els diferents tràmits i/o comunicacions que han d’efectuar per a la seva activitat professional. El conjunt de sol·licituds d’ajuts que es gestionen de forma integrada amb la Declaració agrària DUN representen un total de més de 328,8 milions d’euros.

(Ruralcat)

 

El Departament d’Agricultura actualitza amb les dades del 2020 la informació disponible de les explotacions agrícoles de Catalunya

El Mapa d'Explotacions és una capa gràfica oberta a la ciutadania que geolocalitza les explotacions agrícoles de Catalunya a partir de les dades declarades a la DUN i en mostra les seves característiques principals. Aquest dataset conté la informació gràfica de la delimitació de cada explotació agrícola, així com altres atributs de les explotacions com són l’organització jurídica, les denominacions de qualitat, els ajuts sol·licitats, l’edat i sexe del titular, l’adhesió a venda de proximitat, entre altres. També inclou les dades de localització i la superfície total de l’explotació.

(Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya)

 

El DARP abona 1,2 milions d’euros d’ajuts a productors agraris per donar productes al Banc d’Aliments durant la crisi sanitària

Els productors agraris es poden acollir fins al maig de 2021 als ajuts per compensar les pèrdues de la COVID19 lligat a donacions als Bancs dels Aliments. Per optar-hi, cal haver tingut una reducció de facturació de, com a mínim, el 25% durant algun dels mesos dins del període comprès entre l’1 de març de 2020 i el 30 d’abril de 2021, en relació amb el mateix període de l’any 2019.

(Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya)

 

#Territori BCN Smart Rural

 

Nova trobada de creativitat competitiva a la Conca d’Òdena

La sessió, en format telemàtic, ha permès identificar les dades i els indicadors que necessiten els ajuntaments i les associacions del territori per conèixer millor les característiques del seu sector agroalimentari.

(Diputació de Barcelona)

 

Neix 'Espiells Terra de Vi' per a impulsar i protegir la zona vitícola nord de l’Alt Penedès 

L’associació serà la primera en acollir‐se a un Pla Territorial Agrari Específic en el marc de la Llei dels espais agraris, aprovada el juny de 2019. Té la voluntat de conservar, donar continuïtat i impulsar el territori situat entre els termes municipals de Sant Sadurní d’Anoia, Gelida i Sant Llorenç d’Hortons, al nord de l’Alt Penedès.

(Vadevi)

 

El Consell Comarcal del Vallès Occidental recupera la memòria agrícola amb un catàleg de varietats locals per posar en valor els agricultors de la comarca i els seus productes

Amb aquest document es vol promoure els productes de proximitat, sostenibles i amb segell vallesà.

(Xarxa de Productes de la Terra)

 

Santa Susanna posa fil a l’agulla al Pla d’accions del seu projecte de sostenibilitat 

Un dels grans objectius del pla és promoure la circularitat de l’economia a través dels productes km0 agrícoles entre el sector turístic i el comerç de proximitat.

(Ajuntament de Santa Susanna)

 

#Ramaderia

 

Agricultura fa el pagament dels ajuts destinats a millorar els processos productius i l'eficiència  de l'activitat de petits escorxadors

Aquests ajuts formen part del pla per donar suport als petits escorxadors a fi de mantenir l’arrelament dels ramaders al territori i fomentar l’economia local.

(Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya)

 

#Innovació

 

Els nous Cupons d’Innovació BCN Smart Rural donen suport a quatre projectes agroalimentaris

Les empreses beneficiàries rebran un ajut econòmic per a la contractació d’un servei d’assessorament expert que els permeti impulsar la seva idea de transformació i millora

(Diputació de Barcelona)

 

S’obre la convocatòria SmartCatalonia Challenge

Un dels reptes plantejats a les pimes i startups tecnològiques participants és desenvolupar un sistema automatitzat de foragitament de depredadors com l’ós bru i el llop per garantir la seguretat de la ramaderia extensiva (especialment bovins i equins) alhora que es protegeix la biodiversitat de l’ecosistema.

(Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública)

 

El dron va a veure les vaques 

Els ramaders de la raça autòctona Bruna dels Pirineus comencen a valorar fer ús dels drons per anar a veure com estan pasturant les vaques i fer el seguiment del bestiar a distància.

(El Garrotxi)

 

Millors collites amb un reg intel·ligent 

Un sistema de sensors per detectar l'aigua a les arrels assegura un ús eficient de l’aigua evitant l’estrès de les plantes, estalviant energia, incrementant la qualitat de la producció i reduint l’impacte ambiental dels cultius.

(Atlas of the Future)

 

#Energia

 

La Generalitat renova l'Estratègia per a l'aprofitament de la biomassa forestal i agrícola per als propers 7 anys  

El document preveu assolir un consum de 730.000 tones anuals de biomassa al final del període, i instal·lar equips i calderes fins arribar als 844 megawatts de potència. En l’àmbit de la transformació energètica, les actuacions s’encaminaran a impulsar la utilització de biomassa forestal i agrícola de proximitat per part del teixit industrial català i a afavorir la producció d’estelles, pèl·lets i briquetes per part d’empreses establertes a Catalunya que puguin proveir amb rapidesa al mercat.

(Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya)

 

#Acció climàtica

 

Els boscos capturen el doble de carboni que emeten  

Una investigació disponible al portal de dades obertes Global Forest Watch troba que el flux de carboni varia en funció de les pràctiques de gestió forestal.

(World Resources Institute)

 

El 2020 ha estat l’any més càlid des del 1950 a Catalunya

La major part del territori ha superat en més de mig grau el valor de la mitjana climàtica del període de referència, mentre que a la ciutat de Barcelona hi ha hagut per quart any consecutiu el valor més alt d’anomalia, de +2 graus.

(Món Rural)

 

#Comerç

 

Campanya per promoure les bosses de tela per comprar les fruites i verdures a Montcada i Reixac

L'ajuntament distribuirà entre la ciutadania bosses de tela reutilitzables, articles especialment útils a l'hora d'anar a comprar, sobretot fruita i verdura.

(La Veu)

 

#Alimentació

 

Els preus mundials dels aliments augmenten per setè mes consecutiu al desembre

L’increment està liderat pels productes lactis i els olis vegetals.

(FAO)

 

#Restauració

 

Els restaurants de Barcelona s’impliquen en l’alimentació sostenible

S’implanta un pla de mesures per accelerar una gestió més sostenible dels restaurants de la ciutat, tant des del punt de vista ecològic com des de l’econòmic o social. Les accions promouran, entre d’altres, un tracte estret amb els proveïdors de proximitat, l’ús de productes de temporada en cada moment o l’establiment d’un protocol de tractament dels residus.

(Ajuntament de Barcelona)

 

#Formació

 

Mataró inicia el curs “Arrelem” del sector agroecològic per a joves 

Mataró Jove ofereix un recurs formatiu de nova creació per a joves que no tenen accés a d’altres recursos formatius i ocupacionals i que es troben en situació de vulnerabilitat social. El curs, que es farà de febrer a març del 2021, tindrà una part teòrica i una part pràctica que es desenvoluparà a la zona agrícola de les Cinc Sènies i a l’espai municipal.

(Ajuntament de Mataró)

 

#Societat

 

Els horts municipals de Montcada i Reixac es transformen en un projecte comunitari  

Aquest projecte pretén que els horts esdevinguin un espai col·lectiu de cohesió, obert a la ciutadania, per potenciar l’apoderament i la inclusió de les persones i de foment del teixit associatiu, així com desenvolupar un model de gestió ecològica i ambientalment sostenible.

(Sostenible)

 

#Cultura

 

Exposició “Més que abelles” al Museu de Ciències Naturals de Barcelona

La mostra vol donar a conèixer el paper essencial de les abelles en la supervivència de bona part de les plantes del planeta: es calcula que el 75% dels aliments que es produeixen arreu del món depenen de la pol·linització per insectes.  

(Museu de Ciències Naturals de Barcelona)

 

#Comunicació

 

“Arrels”, una nova revista sobre el món rural

Es tracta d’una publicació trimestral, editada pel grup SOM (responsable de capçaleres com “Descobrir” o “Sàpiens”), que combina articles de fons amb consells i idees per a un dia a dia més autosuficient. “Arrels” neix amb ganes de ser multimèdia, de manera que té una web (arrels.info) que vol ser punt de trobada de la comunitat i mercat de pagès en xarxa. I posa en marxa “Ona pagesa”, el primer podcast en català dedicat a la matèria, dirigit i presentat per Albert Mercadé. La revista està dirigida pel periodista Josep Sucarrats.

(Ara)

 

#Alertes agràries

 

Mobilització al Prat de Llobregat contra els plans municipals d'urbanitzar espais agrícoles i naturals 

El col·lectiu “Ni un pam de terra” i altres entitats ecologistes i veïnals intensifiquen la lluita contra tres plans urbanístics projectats al voltant del nucli urbà del Prat de Llobregat, que preveuen la construcció de més de 10.000 nous habitatges i que, segons denuncien, pot provocar la desaparició de zones d'alt interès ambiental i agrícola. Segons la proposta d’ordenació del Consorci Prat Nord, ens públic format per l’Institut Català del Sòl i l’Ajuntament del Prat que s’encarrega del desenvolupament dels plans projectats, es pretén dur a terme un «desenvolupament urbanístic sostenible per tal d’aconseguir un espai d’alta qualitat urbana, amb una correcta integració dels valors geogràfics, mediambientals i de paisatge de les zones afectades».  

(Directa)

 

El desplegament dels horts solars xoca amb agricultors i ecologistes 

Les empreses promotores cerquen àmplies extensions de terreny on instal·lar els camps de plaques i les seves pretensions renyeixen amb les necessitats del sector agrícola, que es queixa perquè no pot competir amb les tarifes de lloguer de les finques. En 2020 es van registrar a Catalunya més de 200 projectes per a desplegar instal·lacions fotovoltaiques sobre una superfície de 7.000 hectàrees

(El País)

 

La Generalitat tomba el macroprojecte de 432 hectàrees de plaques solars a Osona per l’impacte al territori 

El projecte havia generat una gran oposició del món local i la pagesia.

(Món Rural)

 

Una multinacional danesa busca terrenys per fer un gran parc solar al Vallès Oriental

La multinacional European Energy, amb seu central a Dinamarca, ha iniciat contactes amb propietaris de finques en municipis del Vallès Oriental per llogar terrenys agrícoles amb la intenció d’instal·lar un parc solar de plaques fotovoltaiques d’unes 15 hectàrees de superfície i uns deu megawatts. 

(El 9 nou)

 

#Entrevistes

 

“Llençar a les escombraries la saviesa camperola és d'estúpids”

Entrevista a Carlo Petrini, gastrònom i creador de Slow Food

(La Vanguardia)

 

“Els mercats beneficien les ciutats, perquè les connecten amb la pagesia de l’entorn”

L'arquitecta Maria Sisternas imagina una Catalunya esquitxada de ciutats mitjanes que conviuen amb el món rural proper.

(Arrels)

 

“Els llauradors mai no es rendeixen: és una gran lliçó si sabem escoltar-los”

El periodista David Segarra ha retratat en tres documentals la realitat de l'horta de València com a símbol d'un món rural "ple de projectes, de vitalitat i de resistències”.

(Arrels)

 

#Reportatges

 

La utopia urgent de tornar al camp 

En el món urbà, marxar al camp sempre ha estat un ideal de fugida cap a la bona vida. Però mai ens havia asfixiat tant la ciutat com durant la pandèmia del coronavirus. Algunes persones ja han triat escapar-se’n. Ens trobem en un moment de canvi o davant l'etern retorn de la quimera rural?

(El País Semanal)

 

#Opinió

 

Una oda al nostre sector primari

El Parc Agrari del Baix Llobregat i l’Espai Agrari de la Baixa Tordera: dos exemples significatius per entendre com la transformació del model econòmic ha de començar pel sector primari.

(El Temps)

 

#Documentació

 

Avanç de superfícies i produccions de conreus a Catalunya al desembre de 2020

El DARP fa un seguiment de l’estimació i/o previsió de les superfícies i produccions dels cultius que tenen una major incidència en la Producció Final Agrària de cada una de les demarcacions territorials de Catalunya. En aquest document trobareu les dades corresponents a desembre de 2020.

(Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya)

 

Com alimentar el món en temps de pandèmia i canvi climàtic? Oportunitats d'innovació en sistemes ramaders 

Aquest informe destaca oportunitats d'innovació en sistemes ramaders per combatre tant les pandèmies com el canvi climàtic. Concretament, assenyala que una prioritat global és la creació de sistemes ramaders, que sovint s'associen a les emissions de GEH, als riscos de propagació de malalties zoonòtiques i a l'ús en expansió d'agents antimicrobians, però que, alhora, també són proveïdors fonamentals de proteïna animal i donen suport als mitjans de subsistència de centenars de milions de persones. Aquests sistemes han d'esdevenir més ecològics, segurs i equitatius.

(FAO)

 

 

— Redacció BCN Smart Rural —

Comparteix

Uneix-te a la revolució més deliciosa!

Vols estar al dia de les últimes novetats del programa Barcelona Agrària?  Subscriu-te al nostre butlletí digital!

Omple el breu formulari que trobaràs a continuació i rebràs al teu correu electrònic una selecció de notícies, entrevistes, informes i publicacions que segur que t’interessen.

Vull subscriure'm!