Planters a Mataró. PATXI URIZ | DIPUTACIÓ DE BARCELONA
Planters a Mataró. PATXI URIZ | DIPUTACIÓ DE BARCELONA

Primera trobada de creativitat competitiva

Les trobades de creativitat competitiva són uns espais per reflexionar i debatre conjuntament entorn la definició de l’Observatori BCN Smart Rural, una eina que té per objectiu facilitar eines als ens locals per a l’anàlisi, gestió i dinamització dels seus espais agraris. La primera d'aquestes trobades tindrà lloc el 2 de desembre a Mataró.

Aquestes trobades esdevenen un procés participatiu que integra la visió, expertesa i coneixement d’experts en la temàtica i també la dels diferents territoris de la demarcació de Barcelona. Per a fer-ho possible, s’han dissenyat 6 espais de creatitivitat competitiva en què participaran diversos experts en anàlisi i gestió de sistemes agraris i alimentaris. Cadascuna d’aquestes 6 sessions es desenvolupa en un dels àmbits territorials que s’han definit dins la demarcació de Barcelona, amb la voluntat d’integrar en aquest projecte les diferents visions, problemàtiques, necessitats, reptes i oportunitats de cadascun dels territoris.

Els sis territoris pariticipants en les trobades seran:

  1. Comarca del Maresme. Criteri: espai agrari de producció majoritàriament hortícola, amb iniciatives de preservació i gestió de l’espai agrari tipus “Espai agrari de les cinc sènies” i “Espai Agrari de la Baixa Tordera”.
     
  2. Àmbit metropolità. Criteri: espais agraris situats en un context extrem de periurbanitat, amb iniciatives de preservació i/o gestió de l’espai agrari tipus “Parc Agrari del Baixa Llobregat”, “Alimentem Collserola”.
     
  3. Vallesos. Criteri: espais agraris caracteritzats per un paisatge en mosaic agroforestal (camps de cereal combinats amb espais forestals), i d’orografia suau, amb iniciatives del tipus “Espai Rural de Gallecs” i “Parc Agrari de Sabadell”.
     
  4. Comarca de l’Anoia. Criteri: espai agrari caracteritzat per un paisatge de transició entre les vinyes del Penedès, les planes del Baix Llobregat, la muntanya de Montserrat i les planes del Bages. Espais agraris caracteritzats també per un paisatge en mosaic agroforestal, amb espais forestals propis de la muntanya mediterrània. Destaquen iniciatives de preservació i gestió de l’espai agrari tipus “Parc Agrari de la Conca d’Òdena”.
     
  5. Comarques Centrals. Criteri: espais agraris ubicats a les planes centrals, caracteritzats per la producció cerealística, de farratge i vinyes. Hortes urbanes tradicionals. Iniciativa a destacar “Xarxa per la Sobirania Alimentària de les Comarques Centrals”.
     
  6. Àrees de muntanya. Criteri: espais agraris ubicats en zones de muntanya, combinen àrees de pastura i cultius extensius.

 

Per què la plataforma BCN Smart Rural?

Perquè per gestionar cal reflexionar, analitzar i planificar, amb visió de futur. Actualment es disposa d’un gran volum de dades i informació dels espais agraris i del sector agrari, però les dades estan molt atomitzades, les fonts són diverses i és difícil agregar-les per a poder realitzar anàlisi. D’altra banda, com a gestors o dinamitzadors agraris, sovint no disposem de projectes de referència que ens puguin servir d’inspiració per a impulsar noves iniciatives i actuacions per a preservar i/o gestionar els nostres espais agraris. BCN Smart Rural vol esdevenir una eina que ompli aquests buits, i sobretot, que “inspiri” i “sedueixi” als diferents actors del món local i del sector agrari a treballar plegats per a configurar territoris agraris amb estratègies intel·ligents de desenvolupament.
 

Per a què?

Per a impulsar un desenvolupament Smart dels espais agraris: volem posar a l’abast dels ens locals, i també d’altres agents locals del territori, eines per a l’anàlisi dels espais agraris, i també eines que els permetin desenvolupar estratègies –Smart- encaminades a la seva preservació, gestió i dinamització. Entenem aquesta dimensió Smart de les noves estratègies des de la perspectiva que: cal ser creatius i agosarats en el disseny de noves sol·lucions, cal tenir una actitud i visió innovadores, i  cal tenir una visió sistèmica del territori, que integri els sistemes urbans i agraris en una mateixa unitat.

Què esperem dels tallers de creativitat competitiva?

  1. Definir conjuntament quines són les eines que ens permetran poder analitzar, cartografiar i radiografiar la situació actual i les tendències de futur dels nostres espais agraris i del sector agrari (econòmic).
     
  2. Definir conjuntament quines són les referències o models que poden servir d’inspiració per a que els ens locals puguin impulsar estratègies i projectes per a la preservació, gestió i dinamització dels seus espais agraris i/o sistemes alimentaris, des d’una perspectiva de “desenvolupament agrari intel·ligent”. SMART=recursos, actitud innovadora.
     
  3. Definir conjuntament com podem, de forma creativa i utilitària, oferir aquestes eines a aquells que vulguin “ACTUAR”.
Comparteix

Uneix-te a la revolució més deliciosa!

Vols estar al dia de les últimes novetats del programa Barcelona Agrària?  Subscriu-te al nostre butlletí digital!

Omple el breu formulari que trobaràs a continuació i rebràs al teu correu electrònic una selecció de notícies, entrevistes, informes i publicacions que segur que t’interessen.

Vull subscriure'm!