Pasturatge extensiu. PATXI URIZ | DIPUTACIÓ DE BARCELONA
Pasturatge extensiu. PATXI URIZ | DIPUTACIÓ DE BARCELONA

La Diputació de Barcelona celebra els 15 anys de l'Escola de Pastors i Pastores de Catalunya

La institució és el referent formatiu dels joves ramaders en extensiu del territori i rep el suport quantitatiu i qualitatiu de la Diputació de Barcelona des del 2018.

L’Escola de Pastors i Pastores de Catalunya ha celebrat amb èxit el seu 15è aniversari, un esdeveniment que simbolitza una dècada i mitja de compromís amb la formació, la preservació del patrimoni pastoral i el desenvolupament sostenible del territori. Aquesta escola, pionera a Catalunya, compta amb el suport quantitatiu i qualitatiu de la Diputació de Barcelona des del 2018.

La festa de celebració ha tingut lloc aquest passat dissabte, 30 de setembre, a l'antiga rectoria d'Enviny, al municipi de Sort i, durant el seu transcurs, s’ha fet el lliurament de diplomes als llicenciats de l'edició d’enguany, que han finalitzat satisfactòriament el curs de formació en l'ofici de pastor i la gestió silvopastoral.

L'Escola de Pastors és una iniciativa única a Catalunya que té com a objectiu formar persones amb la capacitat tècnica de desenvolupar l'activitat silvopastoral de forma viable i rendible, i que amb la seva professió contribueixin a fer front als nous reptes globals com el risc d'incendis forestals i el canvi climàtic. Des de la seva creació, l'escola ha format prop de 250 persones, moltes de les quals han iniciat o continuat projectes ramaders al territori. Segons dades facilitades per l’Escola de Pastors, el 63% dels seus alumnes treballen actualment en el sector i, d’aquests, el 65% estan instal·lats a les comarques barcelonines.

 

Suport Decisiu de la DTA de la Diputació

La Direcció Territorial Agrària (DTA) de la Diputació de Barcelona ha donat suport a l'Escola de Pastors des de l’any 2018, tant a nivell quantitatiu com qualitatiu. Concretament, la corporació ha subvencionat l'escola amb 20.000 euros anuals. A més, ha finançat o col·laborat amb l'escola en diversos programes o iniciatives específiques, com ara l’organització de cursos, jornades i xerrades, i l’elaboració de guies i manuals sobre la temàtica, com ara “La importància de ser pastor: Petita guia de ramaderia extensiva”. Així mateix, experts de la DTA han participat als cursos de l’escola, fent formació i parlant de les actuacions que desenvolupa la Diputació de Barcelona en relació amb la ramaderia extensiva.

Aquests ajuts quantitatius i qualitatius han contribuït al desenvolupament i l'èxit de l'escola, i han tingut un impacte significatiu a nivell local i comarcal. Entre els resultats més destacats, cal esmentar l'interès per l’ofici i el sector de la ramaderia extensiva en escoles i instituts del Parc Rural del Montserrat, així com pels alumnes de l’Escola Agrària de Manresa i els sol·licitants de la Xarxa de Bancs de Terres.

Amb el seu recolzament a l'escola, la Diputació de Barcelona ha perseguit diversos objectius o resultats específics, com ara difondre l’ofici de pastor i la importància de la ramaderia extensiva a la demarcació de Barcelona, fomentar noves activitats vinculades al sector i la generació d’ocupació, crear i compartir coneixement entorn a l’activitat silvopastoral i difondre les funcions i valors de la silvopastura.

Gràcies a aquest suport, la comunitat local o rural de les comarques barcelonines s'ha beneficiat de la formació i el treball de alguns ramaders i pastors que han optat per aquesta activitat professional, que contribueix a la prevenció d’incendis forestals i la generació de productes agroalimentaris de proximitat.

La Diputació de Barcelona té plans per continuar col·laborant amb l'escola en el futur, i està pensant en treballar per preparar algun projecte europeu orientat a intercanviar experiències amb altres regions d’Europa. La corporació valora molt positivament la importància de l'educació pastoral i agroambiental per al desenvolupament sostenible del territori, i reconeix la tasca de l'escola com a referent en aquest àmbit.

 

Boscos a prova de foc

Com va posar de manifest “A prova de foc”, el sisè Tastet de Dades BCN Smart Rural, la demarcació de Barcelona està molt a prop de tenir prou animals pasturant en extensiu per reduir la quantitat de vegetació amb potencial combustible que s’acumula als boscos i fer-ne una conservació més duradora. No obstant això, també va deixar clar que és necessari fomentar la presència de ramats a tot el territori, ja que el 78% de les explotacions en pasturatge extensiu es concentren en dues comarques barcelonines: Osona i el Berguedà. Amb una superfície forestal que supera les 514.000 hectàrees i els creixents desafiaments de l'escalfament global, la Diputació de Barcelona té una gran preocupació pel risc de patir incendis forestals de gran magnitud. En aquest context, la ramaderia extensiva es considera una eina clau per protegir els boscos de la demarcació i garantir la seva salut a llarg termini.

 

Per a més informació sobre la col·laboració entre l’Escola de Pastors i la corporació, podeu escriure a Pere Navarro, enginyer de territori de la Direcció Territorial Agrària de la Diputació de Barcelona.

 

— Redacció BCN Smart Rural —

 


 

Recursos

Sisè Tastet de Dades BCN Smart Rural

“A prova de foc: Una mirada a l'estat del mosaic agroforestal a la demarcació de Barcelona”

Ramat d'ovelles en extensiu. PATXI URIZ | DIPUTACIÓ DE BARCELONA
Comparteix
Et pot interessar

Uneix-te a la revolució més deliciosa!

Vols estar al dia de les últimes novetats del programa Barcelona Agrària?  Subscriu-te al nostre butlletí digital!

Omple el breu formulari que trobaràs a continuació i rebràs al teu correu electrònic una selecció de notícies, entrevistes, informes i publicacions que segur que t’interessen.

Vull subscriure'm!