Mònica Soler, Masiets & Perich. PATXI URIZ | DIPUTACIÓ DE BARCELONA
Mònica Soler, Masiets & Perich. PATXI URIZ | DIPUTACIÓ DE BARCELONA

3 dones que obren camí

A la demarcació de Barcelona, només el 25% de les explotacions agràries són gestionades per dones. Aquesta és una realitat que cal transformar si volem aconseguir un model alimentari més sostenible, proper i inclusiu.

A la demarcació de Barcelona, només el 25% de les explotacions agràries són gestionades per dones. I, d’aquestes, només el 8% tenen menys de 41 anys. Les joves pageses i ramaderes escassegen en un sector dominat tradicionalment pels homes i, potser per aquest motiu, són les gran oblidades del territori.

En el Dia Internacional de la Dona us parlem de tres dones que escapen de les estadístiques i obren el camí cap a un model alimentari més sostenible, proper i inclusiu.

 


 

Mònica Soler, ramadera a Rajadell

Mònica Soler, Masiets & Perich. PATXI URIZ | DIPUTACIÓ DE BARCELONA


A la Mònica li encanten els animals i veure’ls néixer, créixer i viure a l’aire lliure. Aquest amor és la base sobre la qual fonamenta el seu projecte de ramaderia extensiva, un projecte que comparteix amb el seu germà, que és tan jove i apassionat con ella.

Va ser l’avi qui els va ensenyar l’ofici des de ben petits i, jugant, jugant, van acabar prenent-li el relleu. Avui, Masiets & Perich és una petita empresa, familiar i sostenible, que ven carn de vedella i pollastre de màxima qualitat. Directament i sense intermediaris. En un mercat que és cada cop més exigent amb el benestar animal, l’empresa de la Mònica suposa una alternativa ètica al consum de carn industrial.


 

Valentina Muñoz, pastora de cabres a Sant Vicenç de Castellet

Valentina Muñoz, Artelac. PATXI URIZ | DIPUTACIÓ DE BARCELONA


Amb 18 anys, Valentina Muñoz va començar a treballar com a pastora en una explotació ramadera del Parc Rural del Montserrat, on, a més de cuidar un ramat de tres-centes cabres, produeix llet fresca, mató, formatges curats de llet crua, formatges tendres, iogurt, quefir, flams d'ou, pastissos de formatge i altres delícies. L'empresa de la família és la primera de Catalunya que va aconseguir el certificat ecològic per als seus lactis, una fita que van assolir ara fa un quart de segle. 

Envoltada de muntanyes i plenament integrada en el paisatge, Artelac és un gran exemple de formatgeria artesana. En una època marcada per la generalització dels productes industrials, el ramat de Valentina surt cada dia a pasturar pels boscos de la zona i això repercuteix en la qualitat de la llet que obté i, òbviament, en la qualitat del productes que elaboren a casa. 


 

Mariona Morral, pagesa i viticultora a Abrera

Mariona Morral, Can Morral del Molí. PATXI URIZ | DIPUTACIÓ DE BARCELONA


La Mariona és jove, molt jove, però quan parla de vi, oli i hortalisses, ningú no ho diria. La seva saviesa li ve de nissaga i és d’aquelles persones que sembla que hagin mamat terra en lloc de llet.

Per primera vegada en segles, les terres de la família les heretarà i treballarà una dona. Una cinquantena d’hectàrees on hi ha vinya, oliveres, fruiters, horta, conills i gallines. La pubilla de la masia de Can Morral del Molí valora molt el que produeix i el paisatge que l’envolta i, per aquest motiu, es preocupa molt de protegir l’ecosistema. A la finca practica l’agricultura ecològica, treballa amb una mínima intervenció mecànica i no utilitza insecticides. A més, deixa que un pastor hi pasturi el seu ramat, aconseguint així que el sòl no es compacti i es fertilitzi de manera natural.

— Redacció BCN Smart Rural —

Comparteix
Et pot interessar

Uneix-te a la revolució més deliciosa!

Vols estar al dia de les últimes novetats del programa Barcelona Agrària?  Subscriu-te al nostre butlletí digital!

Omple el breu formulari que trobaràs a continuació i rebràs al teu correu electrònic una selecció de notícies, entrevistes, informes i publicacions que segur que t’interessen.

Vull subscriure'm!