Espai Agrari Pla de Palou
L'Espai Agrari Pla de Palou reflecteix la voluntat de dinamitzar un espai agrari ple d'activitat, dinàmic, no de pessebre, amb l'objectiu de recuperar el sentiment d'identitat i de desenvolupar tot el seu potencial paisatgístic, agrodivers, cultural i econòmic.
Justificació i origen
L'any 2008 s'inicien els primers estudis tècnics i la revisió del POUM de Granollers. També aquell any es redacta el projecte estratègic del Sector Agrari de Palou.
A partir de l'any 2011 es contracta un tècnic en dinamització agrària destinat a l'Espai Agrari del Pla de Palou, i es posen en marxa els primers projectes per a la dinamització de l'espai agrari.
Objectius
- Afavorir l’accés a la terra.
- Augmentar la superfície de regadiu.
- Diversificar la producció i augmentar el valor afegit de l’activitat agrària.
- Incrementar el nombre d’activitats econòmiques compatibles amb l’espai agrari.
- Facilitar l'accés a l'habitatge.
- Promoure la identitat de Palou i millorar els mecanismes participatius.
- Vetllar per la qualitat de vida dels habitants de Palou.
- Posar en valor els elements d’interès.
Idees inspiradores i qüestions clau
- Disposar d'un tècnic de dinamització agrària a l'Ajuntament, especialitzat en la temàtica.
- Compromís polític en el projecte
- Treball cas a cas i acompanyament i recolzament a la pagesia per a donar resposta a les seves necessitats
- Treball en xarxa
Pressupost anual i origen dels recursos econòmics
Actualment l'Espai Agrari Pla de Palou compta amb una aportació anual de la Diputació de Barcelona de 80.000 €. L'Ajuntament contribueix d'acord amb el pla de treball anual aprovat.
Període d'execució
2011 fins l'actualitat
L’any 2011 l’Ajuntament de Granollers i els pagesos de Palou, a través de la Societat Agrària de Transformació (SAT) de Granollers, van firmar un conveni per tal de potenciar les explotacions agràries d’aquesta àrea agrícola de Granollers. Aquest conveni formava part del ‘Projecte estratègic Agrourbà del Pla de Palou’, redactat amb la col·laboració de l’Àrea de l’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona.
L’any 2012 es va engegar un procés participatiu, que va donar lloc al document: «Anàlisi de l’activitat agrària a Granollers», on es van identificar com a principals punts forts temes com el tradicional caràcter agrari de Palou, la superfície agrària protegida pel planejament urbanístic o l’oportunitat multifuncional que representa aquest espai per a la ciutat. A aquests fets, cal sumar la bona imatge que en té la ciutadania i una demanda creixent per comprar els productes agroalimentaris que s’hi produeixen. Per la seva banda, també s’identificaren alguns punts febles, com ara l’atomització de la propietat i la baixa cooperació amb els productors, la poca orientació al mercat local o el reduït nombre de professionals que viuen del sector agrari.
A partir d’aquesta diagnosi es va engegar un procés participatiu per tal de definir el Pla Estratègic de Palou 2015-2025.
01
Pagesia i veïns de Granollers
02
Pagesia, entitats i col·lectius i Ajuntament de Granollers
03
L’Espai Agrari del Pla de Palou comprèn només el municipi de Granollers i la gestió és directa des d’aquest Ajuntament.
04
El document marc que enfoca el rumb de l’espai agrari és el Pla estratègic de Palou (2015), una eina de planificació que articula les accions a seguir. El document descriu les principals línies de treball per tal de fomentar l’espai agrari granollerí, així com el consum d’aliments saludables a la ciutat.
Del procés de participació es van identificar 3 visions i 8 objectius estratègics, en els quals la necessitat de revitalitzar l’espai agrari se situava com una peça fonamental per tal de crear un poble actiu així com un lloc per descobrir. Les tres visions i els seus objectius estratègics, són:
- Vetllar per la preservació dels sòls agrícoles i forestals protegits pel planejament urbanístic vigent.
- Dotar als veïns d’aquests espais dels serveis i equipaments adequats
- Promoure activament la dinamització de l’activitat agrària local basada en els següents principis:
- Professionalització i rendibilitat de les explotacions
- Elaboració de producte diferenciat i adreçat preferentment al mercat local
- Recuperació de varietats locals
- Utilització de tècniques de producció respectuoses amb l’entorn
- Consolidació i ampliació de circuits curts de comercialització
- Cooperació entre productors, propietaris, institucions i ciutadania
05
- S’identifica que la població de Granollers encara no és prou madura per consumir de manera regular els productes del territori, ja sigui de Palou o dels espais agraris del Vallès Oriental, i això dificulta el compromís social envers aquest espai productiu.
- Encara hi ha una mancança d’accés als productes del territori d’una manera senzilla, i això dificulta la generació de vincles entre la ciutadania i l'espai agrari i la pagesia local.
06
- Projectes com la recuperació de varietats locals han contribuït a que diferents entitats del territori treballin de forma coordinada: Ajuntament de Granollers, Consell Comarcal del Vallès Oriental, l’associació Llavors Orientals, Slow Food Vallès, l’associació gastronòmica Cuina VO, La Magrana Vallesana, el Museu de Ciències Naturals de Granollers, el Consorci de Gallecs o l’Associació Agroecològica de Gallecs.
- La creació d'una figura de dinamitzador agrari a l'Ajuntament és un element clau per a treballar projectes de suport al sector i de preservació i reconeixement del sòl agrari.
07