Eco-comedores da Biosfera
CEDIDA
Restauració col·lectiva pública

Ecocomedores da Biosfera

Ecocomedores da Biosfera és una eina per contribuir al canvi social fomentant el consum de productes ecològics, de temporada i de proximitat als centres escolars. El projecte cerca analitzar la situació actual dels menjadors escolars i establir accions de millora tant per al sector productiu com per al de la distribució i també per a les escoles. 

2014
Grup de Desenvolupament Rural (GDR) Mariñas-Betanzos
Jorge Blanco Ballón (gerent del GDR Mariñas-Betanzos)
Reserva de la biosfera As Mariñas Coruñesas e Terras do Mandeo, constituïda per 17 ajuntaments: Abegondo, Aranga, Arteixo, Bergondo, Betanzos, Cambre, Carral, Coirós, Culleredo, Curtis, Irixoa, Miño, Oleiros, Oza-Cesuras, Paderne, Sada, Sobrado.
Justificació i origen

L'any 2014, l'Asociación Mariñas-Betanzos va dissenyar un pla alimentari amb el suport de la Fundación Biodiversidad per promoure la creació d'"ocupacions verdes" amb nous productors ecològics que poguessin comercialitzar en circuits curts. Es va considerar que els menjadors escolars hi jugaven un paper clau, ja que a la vegada que desenvolupaven el consum ecològic local, també incidien en la divulgació i en l'educació de la societat. El projecte va començar amb una experiència pilot en tres escoles que va anar creixent fins a arribar a un màxim de dotze escoles i a més de 2.000 estudiants.

A principis del 2020, fruit de la reflexió de diversos agents (el grup d'acció local de l'Asociación Mariñas-Betanzos, l'escola infantil municipal A Caracola, l'associació Menjadors Ecològics i l'Asociación de Labregos Ecolóxicos de Galicia, ALEGA) sobre la situació del projecte i les seves necessitats, demandes i reptes, va sorgir la idea d'impulsar la iniciativa amb l'ajuda de la Fundació Daniel i Nina Carasso. D'aquesta manera, es pretenia afermar i escalar el treball iniciat cap a la producció i comercialització d'aliments locals.

Hi van participar com a socis el grup d'acció local de l'Asociación Mariñas-Betanzos (òrgan gestor de la reserva de la biosfera As Mariñas Coruñesas e Terras do Mandeo) i l'escola infantil municipal A Caracola (La Corunya), amb la implicació dels centres escolars del territori i dels productors amb certificació ecològica de l'entorn.

L'any 2021, fruit d'aquest impuls, es va començar a treballar per establir possibles sinergies amb l'experiència de proveïment de producte ecològic local als menjadors d'Inditex.

Objectius

El principal objectiu del projecte és avaluar la situació actual de la comercialització de productes ecològics de proximitat als centres escolars i establir accions de millora per a la producció, logística i distribució d'aquests aliments.

Idees inspiradores i qüestions clau
  • Cal disposar d'una planificació conjunta que cobreixi les necessitats dels menjadors i faciliti l'organització dels productors.
  • És necessari establir acords de compra entre menjadors i productors que donin seguretat a totes dues parts.
  • L'acompanyament dels centres escolars s'ha de personalitzar en funció de la seva situació i necessitats i els canvis s'han d'introduir de manera gradual i constant.
  • Cal acompanyar els productors en l'obertura d'aquest nou model de negoci i canal comercial perquè se sentin segurs i es minimitzin els riscos.
  • És important treballar la unificació de preus i la qualitat conjunta de la producció i establir un reglament intern de normes i protocols per als productors.
  • La gestió de les comandes per mitjà de la plataforma web ajudarà a conèixer millor les necessitats dels menjadors i a planificar l'oferta de productes.
Pressupost de posada en marxa i origen dels recursos econòmics
  • Fundación Biodiversidad: 14.874,54 euros.
  • Altres fons: 17.461,42 euros.
Pressupost anual i origen dels recursos econòmics

2015-2020

  • Programa LEADER: 110.082,70 euros.

2021-2022  

  • Programa LEADER: 49.303,63 euros.
  • Fons propis de l'Asociación Mariñas-Betanzos: 3.750 euros.
  • Fons propis de l'escola infantil municipal A Caracola: 3.631,31 euros.
  • Fundació Daniel i Nina Carasso: 56.684,94 euros.
Període d'execució
2014-actualitat