Enciam, Parc Agrari de Sabadell. PATXI URIZ | DIPUTACIÓ DE BARCELONA
Enciam, Parc Agrari de Sabadell. PATXI URIZ | DIPUTACIÓ DE BARCELONA
Dinamització agrària

Parc Agrari de Sabadell

Projecte de desenvolupament agrari i ramader que també ofereix activitats de divulgació i lleure. Al parc es desenvolupa també recerca agrària de cultius vegetals autòctons i agricultura ecològica. 

2005
Ajuntament de Sabadell
Intercanvi de coneixement
Pere Muñoz
Sabadell
Justificación y origen

L'any 1987 l'Ajuntament de Sabadell i el sindicat agrícola Unió de Pagesos van signar el "Protocol sobre l'espai agrícola i natural de terme de Sabadell", amb l'objectiu de preservar i valorar les zones agràries i l'espai natural periurbà com a patrimoni econòmic, ecològic i cultural.
Posteriorment, a l’any 1990, se signà l’anomenat Protocol del Rodal, amb la incorporació de la Unió Excursionista de Sabadell i l’Associació per a la Defensa i Estudi de la Natura (ADENC), a qui s’hi va adherir la Comissió Ecològica de la Federació d'Associacions Veïnals de Sabadell al 1993. Aquell mateix any, s’inclou la delimitació del Parc Agrari a l’aprovació definitiva del Pla General Municipal d’Ordenació (POUM).

L’any 2004 l’Ajuntament de Sabadell adquireix la finca Can Gambús, de 42 hectàrees, que originarà el Parc Agrari. 
Finalment, l'Ajuntament de Sabadell va aprovar el Pla Director per la gestió i el desenvolupament del Parc Agrari de Sabadell, l'any 2005. En aquest document hi ha les línies d'actuació amb els objectius i mesures per a fer possible el desenvolupament del parc. Va ser redactat per l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona (ESAB), que també escriurà el Pla de Gestió Agrícola de la finca Can Gambús, com experiència pilot d’agricultura sostenible, que serà aprovat l’any següent. 

L’any 2007 es crea la Fundació Miquel Agustí, formada per l’Ajuntament de Sabadell i la Universitat Politècnica de Catalunya, que col·labora amb el Parc en els seus inicis per fer recerca i desenvolupament d’estudis, com també ho va fer la ja extingida Cooperativa Agrària de Sabadell i Comarca. 

L’any 2010 es va fer l’aprovació definitiva del Pla Especial de Desenvolupament i Millora del Parc Agrari de Sabadell.

Objetivos

El Parc Agrari és un projecte de desenvolupament territorial, que té com objectiu la conservació de l'espai Agroforestal garantint la continuïtat en el terme municipal de l'activitat agrícola i ramadera (sector primari) i fent-la rendible econòmicament. 

El Parc Agrari, té 6 objectius estratègics, els quals conformen les seves línies de treball:

  • Aconseguir un espai periurbà de qualitat agrària amb un alt valor paisatgístic en harmonia amb l’entorn natural i l'espai urbà que l´envolta.
  • Dotar l'espai del Parc Agrari d’infraestructures i serveis eficients que consolidin la viabilitat de les explotacions agràries.
  • Promoure un model agrícola i ramader econòmicament viable i ambientalment sostenible.
  • Promoure un model de transformació i comercialització dels productes agroalimentaris concertat i/o participat amb el sector productiu.
  • Desenvolupar el potencial educatiu i d’usos amb l'objectiu de difondre els seus valors ecològics, ambientals, productius, culturals i de recerca sense interferències amb l'activitat agrària.
  • Incorporar el parc a les xarxes associatives de custòdia i de desenvolupament dels espais agraris, de l'entorn natural i els espais periurbans.
Ideas inspiradoras y cuestiones clave
  • El Parc Agrari és un projecte de desenvolupament agrari i ramader que també ofereix una proposta d’oci amb activitats: excursions, jornades verdes, itineraris i educació ambiental. També s'hi desenvolupa recerca agrària que permet fer viable econòmicament cultius vegetals autòctons, com ara la Mongeta del Ganxet, el blat que s'utilitza per a l'elaboració del Pa de Sant Julià, diferents varietats de tomàquets, cigrons i la vinya, entre d'altres. 
  • Un aspecte rellevant de la creació del Parc va ser que neix com una demanda de la pagesia i la ciutadania, amb la implicació d’actors socials diversos: administració pública municipal, pagesia organitzada al voltant del sindicat Unió de Pagesos i la Cooperativa Agrària de Sabadell i Comarca (Coagsa), ciutadans organitzats en la Comissió d’Ecologia de la Federació d'Associació de Veïns de Sabadell i entitats de docència i recerca com l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona (ESAB), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA). 
  • Es tracta d’un dels parcs agraris pioners a Catalunya, que ha passat per daltabaixos pel que fa a la seva activitat. A partir de l’any 2017, les activitats es reprenen amb la incorporació d’un tècnic municipal per la seva dinamització i, més recentment, amb la construcció de diverses infraestructures amb l’objectiu de tenir un espai per fer formació i activitats de divulgació i, per altra banda, donar suport a la pagesia del Parc.
Presupuesto de puesta en marcha y origen de los recursos económicos

Els recursos econòmics provenen principalment de l’Ajuntament de Sabadell, finançats amb fons propis o mitjançant subvencions i projectes de recerca. Va haver-hi una inversió inicial d’uns 400.000€ destinats a crear infraestructura  (capçal de reg, plantació vinya, bassa de reg, programador) i a iniciar, juntament amb la Fundació Miquel Agustí, els estudis per recuperar varietats locals i de definició de la Denominació d’Origen protegida «Mongeta del Ganxet».

En una segona etapa, mitjançant ajuts i projectes, s’han aconseguit uns 750.000 € (destinats a la construcció de magatzem agrari i centre d’interpretació, reparació programador i xarxa de reg, inici d’activitats demostratives d’horta ecològica, etc.), 

Actualment l’ajuntament col·labora amb Centres de Recerca i Universitats i participa en projectes europeus.

Periodo de ejecución
2003-actualitat
Compartir
Actuaciones relacionadas
Datos relacionados
Te puede interesar