Menjadors escolars més sans i sostenibles
CEDIDA
Alimentació saludable i sostenible

Menjadors escolars més sans i sostenibles (MEMSS)

El projecte Menjadors més sans i sostenibles (MEMSS) és una iniciativa de l'Ajuntament de Barcelona i l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) que promou una alimentació infantil més equilibrada, saludable i sostenible tant a l'escola com a casa. Amb aquesta finalitat, proposa menús escolars amb menys carn vermella o processada i més proteïna d'origen vegetal i promou productes de proximitat i de temporada. La proposta també vol incorporar més amanida a la guarnició i fruita fresca a les postres i insisteix en la importància d'utilitzar oli d'oliva per amanir i cuinar, així com d'incorporar productes integrals als menús. L'equip de salut comunitària de l'ASPB proporciona assessorament i formació per a la implementació del projecte a les escoles.

2019
Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), Ajuntament de Barcelona
Justificación y origen

Aquesta iniciativa neix per promoure un model d'alimentació més saludable i sostenible que tingui cura de la salut de les persones, dels territoris i del planeta. Es tracta d'una de les mesures incloses en la declaració de l'emergència climàtica de la ciutat i també forma part de l'agenda de Barcelona com a Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021.

Durant el curs escolar 2021-2022 es va posar en marxa un fase pilot del projecte a sis escoles de la ciutat i actualment es troba en procés d'expansió a tots els centres educatius. El servei és gratuït i va dirigit a les escoles de Barcelona ciutat.

La inscripció es pot fer des de la pàgina web de l'ASPB o de la pàgina web del Consorci d'Educació de Barcelona.

Els centres educatius, i en particular els menjadors escolars, juguen un rol important en l'alimentació d'infants i adolescents, no només garantint-los accés a una alimentació saludable i sostenible, sinó com una eina d'aprenentatge i formació i com a nexe de tota la comunitat educativa: professorat, alumnat i famílies. 

El projecte proposa les àrees de treball següents:

  • Salut: foment de l'augment del consum de verdura fresca, proteïna vegetal i oli d'oliva verge i reducció del consum de proteïna animal, sucres no saludables, aliments ultraprocessats, sal i cereals refinats.
  • Sostenibilitat: foment de l'ús de productes ecològics, de proximitat i de temporada, així com de tècniques culinàries saludables.
  • Model de gestió i transformació del menjador.
  • Educació/formació/participació com a elements bàsics per a la transformació del model de menjador. Per acompanyar l'acceptació del canvi de menús entre la comunitat educativa, són imprescindibles actuacions educatives amb tota la comunitat.
Objectives

L'objectiu del projecte és que els menjadors escolars ofereixin una alimentació saludable, de qualitat i sostenible per influir positivament en els hàbits alimentaris dels infants i joves i d'aquesta manera combatre les grans pandèmies del segle XXI: l'obesitat i l'emergència climàtica.

Inspiring ideas and key issues
  • El canvi als menjadors s'ha de fer progressivament.
  • No s'han de pressionar els centres educatius en els tempos i s'han de respectar els ritmes interns.
  • Una alimentació saludable no només ho és nutricionalment, sinó que també resulta beneficiosa per al planeta, és a dir, que és sostenible, i aquests dos conceptes han d'anar plegats.
  • Cal acompanyar els centres en el procés de canvi.
  • Cal aportar el material, les eines i els recursos necessaris per als centres educatius.
  • Cal resoldre qualsevol dubte dels centres perquè continuïn amb el projecte de canvi.
  • Cal formar els col·lectius del centre per facilitar els canvis que s'han d'implementar.
  • Cal reunir-se amb el grup motor per fer un seguiment setmanal o mensual del projecte.
  • S'ha d'establir una comunicació fluida entre els centres participatius i l'equip del projecte.
  • Cal dur a terme activitats dinàmiques per motivar la participació dels centres educatius i fomentar l'adopció d'una alimentació saludable i sostenible.
Presupuesto de puesta en marcha y origen de los recursos económicos

Finançament a càrrec de les entitats promotores amb un cost aproximat de 12.000 euros.

Annual budget and origin of financial resources

Cost anual: 45.000 euros.

Periodo de ejecución
Curs 2020-2021 - actualitat
Otra información relevante

Pàgina web del projecte Menjadors Escolars Més Sans i Sostenibles: podem trobar guies, documents de referència i materials divulgatius elaborats en cadascuna de les fases per:

  • Escoles
  • Famílies
  • Empreses de restauració i monitoratge
  • Formació
  • Informes d’avaluació del projecte
  • Informació sobre el programa de revisió de menús escolars (PReME)
  • Informació sobre programes escolars de promoció de la salut de l’ASPB
Share