Tomàquets. PATXI URIZ | DIPUTACIÓ DE BARCELONA
CEDIDA
Malbaratament alimentari

Zero Food Waste Hub project of Milan (centres logístics de malbaratament alimentari zero de la ciutat de Milà)

Projecte de recuperació d'excedent alimentari i el seu repartiment a famílies necessitades de Milà per mitjà dels centres logístics implantats en diversos barris de la ciutat.

2016
Milan Food Policy, Ajuntament de Milà
Justificación y origen

Els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) plantegen la necessitat de reduir el malbaratament alimentari un 50 % de cara a l'any 2030.

L'Ajuntament de Milà és sensible a aquesta qüestió i ha establert reduir el malbaratament alimentari com a prioritat municipal. Aquest objectiu es pretén aconseguir amb el compromís de diversos agents locals, com ara institucions, centres d'investigació, el sector privat, fundacions i agents socials. 

En aquest context va néixer aquesta iniciativa, la qual, bàsicament, consisteix a recuperar l'excedent alimentari que es genera en diverses entitats privades i a repartir-lo a famílies necessitades de la ciutat per mitjà dels centres logístics implantats en diversos barris. El projecte té l'origen en el Departament de Política Alimentària de l'Ajuntament de Milà.

Objectives
  • Reduir la pèrdua i el malbaratament alimentaris.
  • Innovar en els mètodes de recuperació i aprofitament dels aliments.
  • Alimentar persones en situació de risc de pobresa.
Inspiring ideas and key issues

Un dels aspectes clau de la gran capacitat de recollida i distribució d'aliments recuperats és la possibilitat de refrigeració, que permet aplegar una varietat d'aliments més àmplia.

El paper dels centres logístics és clau en l'aprofitament alimentari. Cada centre actua com un intermediari entre el lloc on es genera un excedent alimentari i el consumidor final, cosa que permet gestionar l'oferta i organitzar-la de manera que hi hagi un equilibri entre els diferents aliments oferts.

Des d'un primer moment, la gestió del projecte ha donat molta importància a la tasca prèvia d'implementació de cada centre logístic per conèixer el territori i els agents involucrats. Cada territori té unes característiques particulars a les quals el projecte s'ha d'adaptar.

Es considera important mantenir el projecte a escala local, en un territori abastable en el qual tant els punts de recollida com els de distribució siguin propers per garantir l'eficiència del procés.

Presupuesto de puesta en marcha y origen de los recursos económicos

L'origen dels recursos econòmics és diferent en cadascun dels centres logístics. 

Algunes de les entitats finançadores del projecte són la Banca di Credito Cooperativo, el programa contra la pobresa infantil QuBì, la Fondazione Cariplo o la Fondazione Milan.

El projecte va tenir un pressupost inicial d'entre 40.000 i 70.000 euros.

Annual budget and origin of financial resources

Encara no es disposa de la informació sobre les necessitats, requerida per establir el pressupost anual.

Periodo de ejecución
2006-actualitat