Buruxka
Buruxka és un innovador projecte pilot que ha recuperat la pràctica de l'espigolament per reaprofitar els aliments que queden al camp després de la collita i redistribuir-los a persones que passen per una situació difícil. L'espigolament se centra a recollir els aliments que queden al camp després de la collita i que no es destinen a la venda perquè estan una mica defectuosos o colpejats. La iniciativa la promouen l'Ajuntament de Deierri, la Universitat Pública de Navarra (UPNA) i l'Instituto Navarro de Tecnologías e Infraestructuras Agroalimentarias (INTIA) en estreta col·laboració amb els agricultors que posen a disposició els seus camps, les entitats socials que fan arribar els aliments a persones en situació de vulnerabilitat i el voluntariat que fa els espigolaments.
Segons dades del 2021, les quals es desprenen de l'informe del Fons Mundial per la Natura (WWF) Destinado a la basura i de l'Índice de desperdicio de alimentos del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA), s'estima que un 40 % dels aliments produïts al món es perden o es malbaraten cada any, fet que suposa un augment del 10 % respecte de les estimacions anteriors de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO). L'informe del WWF indica que la pèrdua i el malbaratament mundial d'aliments superen els 2.500 milions de tones, que suposen el 10 % de totes les d'emissions de gasos amb efecte d'hivernacle.
L'informe del WWF també assenyala que les pèrdues per capita en explotacions agrícoles són generalment més elevades a les regions industrialitzades, de manera que als països amb ingressos alts i mitjans d'Europa els correspon el 58 % de les pèrdues de les collites mundials, i s'estima que el malbaratament d'aliments a les explotacions agràries contribueix al 16 % de les emissions agrícoles globals.
A més, la meta 12.3 dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) 2030 és reduir el malbaratament alimentari un 50 % de cara a l'any 2030.
La iniciativa Buruxka sorgeix de la sinergia entre diverses entitats amb la voluntat de reduir el malbaratament alimentari, inspirades pel projecte Espigoladors de Catalunya, el qual consisteix a recuperar l'espigolament com a eina per aprofitar els aliments que queden al camp després de la collita i distribuir-los a persones necessitades del territori.
- Visibilitzar la situació de pèrdua i malbaratament alimentaris i proposar-hi alternatives.
- Promoure la creació d'una xarxa d'entitats al voltant de la pèrdua i el malbaratament alimentaris.
- Promoure l'espigolament com una eina de mobilització i sensibilització social.
- Analitzar la viabilitat d'una empresa d'economia social i solidària per a la transformació dels productes.
En primer lloc, amb la mobilització de les persones voluntàries s'ha pogut comprovar la bona predisposició de la població del territori a participar en iniciatives com aquesta.
D'altra banda, cal destacar que aquesta mena de projectes tenen una gran capacitat de transformació social, ja que estan posant de manifest la reflexió sobre el malbaratament alimentari. S'ha pogut observar com la gent del territori, tant el voluntariat com les entitats agràries participants, es mostren agraïdes pel fet que sorgeixin iniciatives com aquesta, i que hi ha una forta voluntat per reduir el malbaratament alimentari.
Finalment, és important tenir en compte que el treball voluntari d'espigolament també és una eina útil per valorar la feina de les persones que es dediquen al sector primari.
128.458,43 euros per a la convocatòria 2019 de les ajudes a la submesura 16.2 de suport per als projectes pilot i per al desenvolupament de nous productes, pràctiques, processos i tecnologies del Pla de desenvolupament rural (PDR) de Navarra 2014-2020, a través del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural: Europa inverteix en zones rurals.
Una vegada acabada la prova pilot, l'Ajuntament de Deierri ha estat l'ens que s'ha fet càrrec del projecte i hi ha destinat una partida pressupostària per assegurar-ne la continuïtat.
Actualment, es mantenen els espigolaments i s'està treballant en l'adequació de l'obrador. A més, s'estan cercant les millors vies per a la instal·lació d'una empresa social dedicada a la transformació del producte espigolat i projectant i cercant fons des de l'Ajuntament per al cofinançament de l'obrador.