Mans a l’Horta. Dinamització de l’Activitat Agrària a l’Horta de València
CEDIDA
Dinamització agrària

Mans a l’Horta

"Mans a l’Horta. Dinamització de l’Activitat Agrària a l’Horta de València" és un projecte impulsat per l'Ajuntament de València, de cara a reforçar el teixit productiu, professional i social del sector agrari al municipi de València. Per això, Mans a l'Horta pretenia identificar quines problemàtiques dificulten el desenvolupament de l'activitat agrària professional a València, i treballar amb la gent -tant les persones agricultores com els veïns i les veïnes- a superar-les. També pretén establir ponts de comunicació entre les persones pageses i l'administració local. I finalment, recolzar el cap a una horta sostenible, econòmicament viable per a les persones productores, i justa en el repartiment de valor a la cadena alimentària.

2018
Regidoria d’Agricultura, Horta i Pobles de l’Ajuntament de València
Daniel López García
València
Justificación y origen

L’any 2019, l’Horta de València va ser declarada per la FAO Sistema Important del Patrimoni Agrícola Mundial. Per tal que aquest patrimoni viu i format per persones es mantingui, és necessari que les persones que hi treballen dia a dia puguin viure-hi dignament a través de les seves feines. Anteriorment, el 2018 s’havia aprovat la Llei 5/2018 de la Huerta de València, que implicava la definició de polítiques públiques per a l’Horta de València i que s’havien d’implementar a través del Consorci del Consell de L'Horta de València, també creat el 2018.

Per això des de la Regidoria d’Agricultura, Horta i Pobles de l'Ajuntament de València es va impulsar un projecte que pretenia generar sinergies entre el sector agrari del terme municipal de València (caracteritzada pel mosaic de sol agrari i urbanitzat) i altres activitats impulsades per l'Ajuntament de València en la línia de revitalitzar l'activitat agrària sostenible al territori. Igualment, pretenia produir aprenentatges i activar processos que es contagiessin a altres territoris agrícoles de tota la comarca de l’Horta.

El projecte Mans a l’Horta estava destinat principalment a agricultor/es professionals convencionals de València per promoure transicions cap a la sostenibilitat. Pretenia també, habilitar i desenvolupar una metodologia específica per a treballar amb agricultor/es convencionals a la comarca de l’Horta de València.

Objetivos
  • Identificar quines problemàtiques  dificulten el desenvolupament de l’activitat agrària professional a València i treballar per superar-les amb les persones vinculades (tant agricultor/es com veïns i veïnes).
  • Establir ponts de comunicació entre les persones agricultures i l'administració local.
  • Acompanyar la transició cap a una horta sostenible, econòmicament viable per a les persones productes i justa en el repartiment de valor en la cadena alimentària.
Ideas inspiradoras y cuestiones clave

A Mans a l’Horta destaca l’aposta de treballar amb agricultor/es professionals convencionals per a caminar cap a models sostenibles i agroecològics. 

Presupuesto de puesta en marcha y origen de los recursos económicos

Projecte finançat al 100% per la Regidoria d’Agricultura, Horta i Pobles de l'Ajuntament de València, a través d’un concurs públic de procediment negociat sense publicitat en 2 fases.

El pressupost total del projecte va ser de 75.000€ + IVA. D’aquests la Fundació Entretantos va rebre en una primera Fase 15.000€+IVA; i 5.000+IVA en una segona, per la coordinació general del projecte (un 25% del cost total del projecte). La resta es va adjudicar en tres lots diferents a les associacions que van coordinar la implementació en cada territori La Dula Participació, Fundació Assut, ONGD CERAI i Cercle.

D’altra banda el projecte va comptar amb el suport econòmic indirecte d’altres organismes i administracions públiques (la UPV, el Consell Regulador de la DO Chufa de València, etc.) a través de formació, assessorament, control, etc. És a dir, es va vetllar per aprofitar i coordinar-se al màxim amb recursos que ja existien al territori.

Presupuesto anual y origen de los recursos económicos

El projecte no ha tingut una continuïtat després dels 18 mesos inicials per limitacions pressupostàries. S’està reprenent ara la possibilitat de continuar i poder escalar-lo a tota la comarca de l’Horta de València.

Periodo de ejecución
2006-actualitat
Share