Mans a l'Horta
Mans a l’Horta, dinamització de l’activitat agrària a l’Horta de València va ser un projecte impulsat per l'Ajuntament de València que tenia com a objectiu reforçar el teixit productiu, professional i social del sector agrari a la ciutat de València. Amb aquesta finalitat, Mans a l'Horta pretenia identificar quines problemàtiques dificultaven el desenvolupament de l'activitat agrària professional a la ciutat i treballar amb la gent de la zona —tant agricultors com ciutadania— per superar-les, a més d’establir ponts de comunicació entre la pagesia i l'Administració local. Tot plegat, per avançar cap a una Horta sostenible, econòmicament viable per als productors i justa pel que fa al repartiment de valor en la cadena alimentària.
L’any 2019, l’Horta de València va ser declarada sistema important del patrimoni agrícola mundial (SIPAM) per la FAO. Per tal que aquest patrimoni viu es mantingui, cal que les persones que hi treballen dia a dia puguin hi viure dignament gràcies a la seva feina. Anteriorment, el 2018, s’havia aprovat la Llei 5/2018 de l’Horta de València, que implicava la definició de polítiques públiques per a l’Horta, les quals s’havien d’implementar des del Consorci del Consell de l’Horta de València, també creat el 2018.
Per aquest motiu, des de la Regidoria d’Agricultura, Horta i Pobles de l'Ajuntament de València es va impulsar un projecte que pretenia generar sinergies entre el sector agrari del terme municipal (caracteritzat pel mosaic de sòl agrari i urbanitzat) i altres activitats impulsades pel consistori amb l’objectiu de revitalitzar l'activitat agrària sostenible al territori, així com produir aprenentatges i activar processos que es contagiessin a altres territoris agrícoles de tota la comarca de l’Horta.
El projecte Mans a l’Horta anava destinat principalment a agricultors professionals convencionals de València i en volia promoure la transició cap a la sostenibilitat, a més d’habilitar i desenvolupar una metodologia específica per treballar amb agricultors convencionals de tota la comarca de l’Horta.
Identificar quines problemàtiques dificultaven el desenvolupament de l’activitat agrària professional a València i treballar per superar-les amb les persones implicades (tant agricultors com ciutadania).
Establir ponts de comunicació entre agricultors i Administració local.
Acompanyar la transició cap a una Horta sostenible, econòmicament viable per als productors i justa pel que fa al repartiment de valor en la cadena alimentària.
Mans a l’Horta va destacar per la seva aposta per treballar amb agricultors professionals convencionals amb l’objectiu d’adoptar models sostenibles i agroecològics.
Projecte finançat al 100 % per la Regidoria d’Agricultura, Horta i Pobles de l'Ajuntament de València per mitjà d’un concurs públic de procediment negociat sense publicitat en dues fases.
El pressupost total del projecte va ser de 75.000 € + IVA. D’aquests, la Fundación Entretantos en va rebre 15.000 € + IVA en una primera fase i 5.000 + IVA en una segona, dedicada a la coordinació general del projecte (un 25 % del cost total). La resta del pressupost es va adjudicar en tres lots diferents a les associacions que en van coordinar la implementació a cada territori: La Dula, Fundació Assut, ONGD CERAI i Cercle.
D’altra banda, el projecte va comptar amb el suport econòmic indirecte d’altres organismes i administracions públiques (la Universitat Politècnica de València, el consell regulador de la denominació d’origen de la xufla de València, etc.) per mitjà d’activitats formatives, d’assessorament i de control, entre d’altres. És a dir, que es va vetllar per coordinar-se al màxim amb els recursos ja existents al territori per tal d’aprofitar-los.
El projecte no ha tingut una continuïtat després dels divuit mesos inicials per limitacions pressupostàries. S’està reprenent ara la possibilitat de reactivar-lo a escala de tota la comarca de l’Horta de València.