Escudella
CEDIDA
Restauració col·lectiva pública

Escudella

El Patronat Municipal d'Escoles d'Infants (PMEI) de l'Ajuntament de Palma impulsa el projecte Escudella, que té com a objectiu oferir un servei de cuina pròpia a cadascuna de les escoles de la ciutat dotat amb personal qualificat. Actualment, a través del projecte Escudella cada escola disposa d'un servei de menjador integrat com un moment educatiu més de la jornada, amb menús elaborats diàriament pel personal de cuina i supervisats per especialistes en alimentació infantil i ecològica.

2020
L'Àrea d'Educació, Política Lingüística i Memòria Històrica i el Patronat Municipal d'Escoles Infantils (PMEI) de l'Ajuntament de Palma
Justificació i origen

D'una banda, l'Associació Espanyola de Pediatria proposa un nou calendari d'introducció d'aliments que inclou pràcticament tots els aliments a partir dels sis mesos d'edat dels infants i exclou aliments superflus com ara sucres, embotits, etc. D'altra banda, la Conselleria de Salut publica el Decret 39/2019, sobre la promoció de la dieta mediterrània en els centres educatius i sanitaris de les Illes Balears. 

A més, des de la Regidoria d'Educació i Política Lingüística de l'Ajuntament de Palma, on té origen la idea del projecte, es considera que l'escola és un mitjà clau per fomentar tant una alimentació saludable i sostenible com el consum de productes locals davant d'una situació d'emergència climàtica.

Objectius
  • Millorar l’alimentació a les escoles que formen part del PMEI, fent-la més saludable i sostenible amb productes locals de petits productors de Mallorca. 
  • Fomentar l’economia local i el consum de proximitat a través de la compra pública d’aliments. 
  • Posar a l’educació pública com a exemple de qualitat i del que ha de ser una escola infantil.
Idees inspiradores i qüestions clau
  • Ara que ja s'ha fet la tasca d'anàlisi del territori i el seu sector productiu, el projecte és més fàcil de replicar o escalar sumant-hi altres escoles.
  • El fet que el personal dels centres mengi a l'escola i tasti els menús afavoreix que els canvis implementats pel projecte s'acceptin més aviat.
  • Per engegar un projecte de compra pública com aquest és idoni ser petit, però per assegurar que se sostingui en el temps resulta clau un compromís per part de l'administració pública que l'hagi impulsat per anar creixent en nombre de menjadors.
  • Les accions de sensibilització i formació no poden ser puntuals, han de tenir una continuïtat any rere any. 
  • Resulta imprescindible establir una connexió i espais de trobada entre els agricultors ecològics i les cuines de les escoles infantils per tal que puguin posar en comú les seves necessitats.
Pressupost de posada en marxa i origen dels recursos econòmics

El pressupost total de 32.000 euros va tenir dues fonts de finançament:

  • D'una banda, el PMEI va assumir les despeses vinculades a l'anàlisi del context, el disseny del projecte i les accions de sensibilització i formació dels diversos agents de la comunitat educativa, amb un import de 18.000 euros.
  • De l'altra, amb l'inici de la pandèmia i el primer confinament, es van rebre 14.000 euros del Fons d'Urgència i Solidaritat de la Fundació Daniel i Nina Carasso, que es van dedicar a l'elaboració de menús quinzenals de plats únics adaptats per emportar, la compra de carmanyoles de vidre reutilitzables per a les famílies, l'elaboració de videoreceptes per al personal de cuina i l'adquisició d'alguns estris de cuina, principalment adaptats al producte fresc.
Pressupost anual i origen dels recursos econòmics

Després de la inversió econòmica inicial per engegar el projecte, actualment el pressupost anual s'està recalculant.

Període d'execució
2020-actualitat
Altra informació rellevant
Comparteix