Resum de Premsa BCN Smart Rural – De l’1 de febrer al 7 de març de 2023
PEXELS

Resum de Premsa BCN Smart Rural – Del 2 de juliol al 3 d'agost de 2023

El lliurament d’abeuradors per impulsar la ramaderia extensiva i prevenir incendis forestals és un dels temes destacats en el nou Resum de Premsa BCN Smart Rural.

Destaquem
 

BCN Smart Rural lliura vint abeuradors per impulsar la ramaderia extensiva i prevenir incendis forestals

En un esforç per mantenir un mosaic agroforestal sostenible a les comarques barcelonines, la Diputació de Barcelona ha lliurat vint abeuradors a les Associacions de Propietaris Forestals de Berguedà Verd, Gavarresa-Moianès, Lluçanès i Serra de Bellmunt.

Aquesta iniciativa forma part de la "Gestió forestal intel·ligent: infraestructures de prevenció d’incendis forestals per a la protecció dels recursos naturals i la producció de biomassa", dins del marc del projecte BCN Smart Rural. Els abeuradors proporcionaran punts d'aigua indispensables per als animals que realitzen tasques de prevenció d'incendis forestals en Àrees de Gestió Prioritària.

Els abeuradors, destinats a vaques, cabres i ovelles, s'han repartit a les finques on s'han realitzat treballs forestals per millorar les pastures. El subministrament d'aquests recursos hídrics és una actuació essencial per garantir la sostenibilitat del sector agrosilvopastoral al territori.

L’article de la notícia destacada està disponible en aquest enllaç.

 


 

Més novetats agroalimentàries
 

#Boscos gestionats
 

Una setantena d’incendis forestals des de l’inici del Pla d’informació i vigilància de la Diputació de Barcelona

Des del 21 de juny, data en què es va iniciar enguany el Pla d’informació i vigilància contra incendis forestals (PVI) de la Diputació de Barcelona, i fins al 30 de juliol s’han produït 70 incendis a la província que han afectat 7,33 hectàrees, la majoria (6,52 hectàrees) en zones de matolls.

(Diputació de Barcelona)

 

#Productes agroalimentaris del territori
 

L’Espai Agrari de la Baixa Tordera participa a la II Jornada Gastronòmica Caprabo de Productes de Proximitat del Tomàquet a Barcelona

L’acte ha tingut com a objectiu la promoció dels productes locals i coincideix amb l’inici de la temporada del tomàquet, que a la Conca de la Tordera té lloc entre els mesos de juny i octubre, la Conca de la Tordera.

(Ajuntament de Palafolls)

 

La Xarxa d’Olivicultors i Oleïcultors s’obre al sector de l’oli “d’alt valor afegit”

L'entitat, fundada l'any 2021, es presenta davant d'una trentena de petits elaboradors catalans amb la voluntat de créixer per potenciar els olis catalans de qualitat.

(Arrels)

 

#Transformació agroalimentària
 

La (r)evolució de l’Escairador: l’empresa de Cal Rosal crea la primera pasta artesana sense gluten de Catalunya

El 2018 van treure al mercat el blat de moro i el blat forment escairat; més endavant van llançar farines i sèmoles; i ara -després d'una llarga investigació- ja comercialitzen la primera pasta artesana sense gluten, feta a partir de la farina del seu blat.

(Aquí Berguedà)

 

#Associacionisme agroalimentari
 

Un futur arrelat als valors de l’economia social: el cooperativisme agrari

Aquest article tècnic parla sobre el cooperativisme agrari, els seus valors i l’economia social al nostre territori.

(Ruralcat)

 

#Consum
 

L'alimentació bio va representar el 2,38% del total de consum alimentari el 2022

El Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació publica l'Informe del Consum Alimentari a Espanya 2022, en el qual es detallen noves dades sobre el consum d'aliments ecològics.

(CCPAE)

 

#Malbaratament alimentari
 

Es publica la guia “Jo aprofito, no malbarato”

El Banc dels Aliments ha publicat la guia gratuïta “Jo aprofito, no malbarato”, una publicació plena de consells, trucs i idees per reduir el malbaratament alimentari i aconseguir una alimentació més sostenible i saludable a casa.

(Banc dels Aliments)

 

#Innovació
 

Es presenta el Pla Innova 2030 al 7è Consell Català de la Innovació Agroalimentària

El Pla Innova 2030 es planteja com l’estratègia d’innovació al sector agroalimentari, forestal i del medi rural català, impulsada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

(Ruralcat)

 

#Màrqueting agroalimentari
 

El tomàquet xerri es converteix en protagonista d’una ruta gastronòmica

Una festa va servir per presentar les vint propostes culinàries on aquest producte és l’ingredient principal i que s’inclouen en la carta i el menú d'una desena de restaurants locals.

(El Far)

 

#Entrevistes
 

Adela Martínez: «Quan comences a plantar ja no hi ha marxa enrere»

Huertos in the Sky va néixer amb la missió de fomentar la creació de cobertes verdes comestibles a la ciutat de Barcelona. Coneixem Adela Martínez, l’ànima d’aquesta iniciativa i una font de vida al cor de la capital catalana. 

(BCN Smart Rural)

 

Una parella de joves amants de l’horta i la salut

El Tros d’Ordal va néixer el 2012 a l’Alt Penedès quan Àgueda Ortiz i David Casas van iniciar un petit hort a Ordal com a afició. Aviat, més persones es van sumar al projecte i, després d’un temps, van decidir professionalitzar-lo.

(BCN Smart Rural)

 

Carles Díaz: “Vam voler donar a conèixer l'agricultura tan poc coneguda que fem a Bolet Ben Fet: el cultiu de bolets lignícoles”

Entrevista amb Carles Díaz, creador de Teb Verd, l’empresa guanyadora dels premis PITA 2022 en la modalitat empresa agrària.

(Ruralcat)

 

Martí Boada: “El que ens indica la biodiversitat, amb molta finor, és l’alteració del territori, del paisatge i de l’ecosistema”

El 9 Nou parla amb el prestigiós doctor en Ciències Ambientals i assessor científic de la UNESCO.

(El 9 Nou)

 

Vanesa Freixa: “El món rural no s’adona del menyspreu que pateix”

Humana i amb moltes ganes de lluitar per allò en què creu, la divulgadora i escriptora fa una crida evocadora, reivindicativa i inajornable per canviar la manera com vivim.

(El Crític)

 

— Redacció BCN Smart Rural —

Comparteix
Et pot interessar

Uneix-te a la revolució més deliciosa!

Vols estar al dia de les últimes novetats del programa Barcelona Agrària?  Subscriu-te al nostre butlletí digital!

Omple el breu formulari que trobaràs a continuació i rebràs al teu correu electrònic una selecció de notícies, entrevistes, informes i publicacions que segur que t’interessen.

Vull subscriure'm!