Menjadors ecològics
CEDIDA
Restauració col·lectiva pública

Menjadors Ecològics

El 31 d’octubre de 2013, professionals de diferents àrees d’activitat funden Menjadors ecològics, una associació sense fins de lucre amb l’objectiu de promoure la producció agroecològica local i els menjadors ecològics i de proximitat com a model saludable, sostenible i just. La seva experiència en el sector de les col·lectivitats els va fer veure la necessitat de crear una assessoria tècnica especialitzada en les col·lectivitats per a recolzar en la transició del model, treballant principalment amb la producció, la cuina i les administracions públiques.

2013
Iniciativa privada d'un grup de persones
Carles Soler/ Nani Moré
Catalunya
Justificación y origen

L'any 2012 la Nani Moré (co-fundadora) realitza el documental ‘El plat o la vida’ per a explicar la seva experiència personal i professional, treballant primer en una residència de la tercera edat i, posteriorment, mostrant el potencial de canviar el model alimentari en una escola infantil. En aquest mateix any, en Carles Soler (co-fundador) va elaborar l'estudi ‘La sobirania alimentària en les taules del col·legi’, a través de la revista Sobirania Alimentària, Biodiversitat i Cultures i l'ONG Amics de la Terra.

Després de la realització d'aquests dos treballs comencen a arribar consultes i sol·licituds d'assessorament, fonamentalment a la Nani. A l'octubre 2013, 5 professionals de diferents àrees d’activitat funden Menjadors Ecològics, una associació sense ànims de lucre per donar suport a la transició del model, treballant principalment amb la producció, la cuina i les administracions públiques. És la primera assessoria tècnica de l’Estat espanyol especialitzada en col·lectivitats saludables i sostenibles.

Objetivos
  • Promoure la producció agroecològica local i els menjadors ecològics i de proximitat com a model saludable, sostenible i just.
  • Desenvolupar les estructures i les eines necessàries promovent una relació entre els agents implicats i el compromís amb la producció agroecològica local.
  • Mostrar que els agricultors convencionals i ecològics tenen un nou nínxol de comercialització de productors a les escoles
  • Proposar el menjador com un espai per a recuperar la dieta mediterrània: reduir el consum de carn de cada dia, disminuir les fritades i promoure un menú més equilibrat a partir de cereals, verdures, llegums, proteïna vegetal i carns blanques de manera esporàdica.
  • Menjar i alimentar també és educar. El menjador és un espai educatiu i cal aprofitar el moment del menjar.
  • Apel·lar a la responsabilitat de l'administració pública, tant l'estatal com l'autonòmica en les compres públiques i tenir present que la Unió Europea recomana i tenen una normativa que promogui la compra pública ètica i sostenible.
Ideas inspiradoras y cuestiones clave
  • Una bona gestió del servei és clau per a implementar el canvi
  • Els seus assessoraments en el procés de canvi en més de 200 cuines i 35.000 menús diaris, han permès introduir entre un 50-90% d'aliments ecològics sense incrementar el preu del menú.
  • Els productors treballen amb un compromís de compra i preus pactats, les cuines treballen amb aliments de qualitat posant en valor el seu treball diari i els usuaris reben un menú de qualitat, generant una economia circular sostenible on tots guanyen.
  • S'està desenvolupant un programari per a la gestió diària de les cuines col·lectives saludables i sostenibles, per a afavorir l'escalabilitat en la qual totes les cuines tenen accés al llistat de proveïdors (ecològics locals) i a les fitxes tècniques (receptes)
  • Compartir els rebostos de les cuines per a connectar aquestes amb les produccions locals” perquè compartir el receptari aportarà, sens dubte, innovació en les propostes gastronòmiques.
Presupuesto de puesta en marcha y origen de los recursos económicos

Crowfunding. Verkami, plataforma en xarxa de crowdfunding per a projectes creatius. Iniciativa promoguda per la revista digital Etselquemenges.cat

8.060 € en recursos econòmics, sense comptabilitzar les hores invertides en treball.

Presupuesto anual y origen de los recursos económicos

Ingrés 2021: 150.000 € aproximadament Prestació de serveis privats ⅓ aprox, Prestació serveis públics ⅓ aprox , subvencions privades ⅓ aprox (FDNC)

Despeses: Fonamentalment salaris i prestacions de serveis d'altres professionals.

L'associació necessita aproximadament uns ingressos de 74.000 €/any per a poder funcionar adequadament.

Periodo de ejecución
2013-actualitat
Otra información relevante
Share