Esporus
CEDIDA
Agroecologia

Esporus

Esporus és un projecte impulsat per L'Era, Espai de Recursos Agroecològics. La seva tasca consisteix a conservar, revalorar i divulgar varietats de conreus herbacis, a fer recerca sobre els seus possibles nous usos i a garantir l'accés a aquest patrimoni.

2002
L'Era, Espai de Recursos Agroecològics
Xènia Torras Martí (coordinadora d'Esporus)
Manresa (Bages)
Justificación y origen

L'Escola Agrària de Manresa, creada el 1972 i replantejada durant els anys vuitanta com la primera escola agrària de l'Estat espanyol especialitzada en energies renovables i producció ecològica, ha estat un referent en termes d'agricultura sostenible. A finals de la dècada dels noranta, a partir de les diverses formacions i activitats que s'hi duien a terme amb la pagesia i personal tècnic, es va detectar com la pèrdua de la biodiversitat cultivada era ja una problemàtica evident sobre la qual calia incidir de manera immediata per no perdre encara més patrimoni biocultural de manera irrecuperable. 

Va ser en aquest context quan, l'any 2002 i des de l'Associació d'Amics de l'Escola Agrària, entitat creada feia poc que tenia com a objectiu el foment de l'agroecologia i que el 2005 esdevindria l'associació L'Era, Espai de Recursos Agroecològics, es van iniciar les primeres tasques de prospecció. 

Aquestes primeres activitats de prospecció van donar forma al que esdevindria el projecte Esporus i el futur banc de llavors.

Objectives

La vocació d'Esporus és vetllar per la biodiversitat cultivada a Catalunya. Concretament, per mitjà de les accions següents:

  • La conservació de varietats de conreus herbacis. 
  • La revalorització, divulgació i recerca de nous usos d'aquests conreus. 
  • La garantia de l'accés a aquest patrimoni, ja que la conservació als bancs de germoplasma no garanteix l'accessibilitat al patrimoni genètic agrícola per part dels agricultors.
Inspiring ideas and key issues

Sobretot, cal no perdre de vista l'objectiu principal. És important vendre llavors i aconseguir que el projecte aguanti, però no a qualsevol preu.

Presupuesto de puesta en marcha y origen de los recursos económicos
  • Per a l'arrencada: l'any 2002 es va obtenir una subvenció de l'aleshores Caixa Manresa que va finançar les primeres tasques de prospecció del projecte durant dos anys. 
  • Per a la consolidació: va ser important la subvenció rebuda el 2009 per part de la Fundación Biodiversidad, per valor de 30.000 euros, la qual va permetre engegar un procés de consolidació interna, sistematització, reorganització i creació dels protocols de gestió del banc de llavors.
Annual budget and origin of financial resources

El pressupost dedicat al projecte ha anat variant al llarg dels anys.

Des del 2009, el projecte i l'entitat han anat desenvolupant un procés de consolidació interna que ha permès adquirir cada vegada més solidesa i dependre menys de les subvencions. A la vegada, i durant aquest temps, s'ha aconseguit estabilitzar una plaça laboral tècnica amb una dedicació de trenta-cinc hores a la setmana (es va començar el 2009 amb deu hores a la setmana, xifra que va anar augmentant de manera progressiva fins al febrer del 2022). 

El pressupost anual de què es disposa va destinat a cobrir principalment els recursos humans d'aquesta plaça laboral tècnica (d'uns 25.000 euros anuals). També es compta amb l'ajut de persones voluntàries.

Pel que fa a l'origen dels recursos econòmics, un 30 % provenen de subvencions vinculades a projectes, mentre que l'altre 70 % es genera per mitjà de recursos i de les activitats pròpies: 

  • Projectes i encàrrecs.
  • Formacions i tallers.
  • Comercialització de llavors.

Actualment, aquesta última activitat suposa un volum de facturació d'uns 10.000 euros. L'objectiu és anar augmentant la venda de llavors per tal de dependre menys del finançament extern. 

Pel que fa a infraestructura i maquinària, l'entitat té establert un conveni amb l'Escola Agrària de Manresa, la qual cedeix tant l'espai de cultiu com la maquinària i les eines.

Periodo de ejecución
2002 - actualitat
Share